(FOTO) Spektakularni skoki z mostu v Dravo: Salte, vijaki, klasične lastovke navdušile gledalce

Barbara Bradač Barbara Bradač
06.07.2024 17:48

Športno društvo Adrenalin K.O. je organiziralo 24. tradicionalno mednarodno tekmo v akrobatskih skokih iz Glavnega mostu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Največ profesionalnih skakalcev doslej, kar 15, jih je skočilo z mariborskega Glavnega mostu v reko Dravo. Tradicionalne, že 24.  mednarodne tekme v skokih v reko, so se udeležili skakalci iz Srbije, Danske, Črne Gore, Norveške, Bosne in Hercegovine, Slovenije. Najstarejši Ilija Marović iz Kosova je štel kar 60 let. 

Že tretjič sta bili dve odskočišči, pri 15 metrih in 18 metrih. Skakalci so povedali, da se trije višinski metri poznajo, saj imajo več časa, da izvedejo skok.

Sašo Bizjak

A morda se tu v prihodnje ne bo ustavilo. "Cilj nam je dvigniti na 20 metrov. Bomo videli. Upam, da nam uspe. Odvisno je od financ," je napovedal Dušan Ćešić, eden od soorganizatorjev. 

Prvič je v Mariboru skočil Jan Ulčar iz Jesenic. "Letos sem imel že veliko treningov. Sem skakal tudi iz višine 32 metrov. V Mariboru je perfektna višina, saj imaš dovolj časa v zraku, da opraviš skok kot ga želiš," pravi 19-letnik. Najboljše je prihranil za konec in navdušil s trojnim saltom naprej s pol vijaka. Skače že več kot pet let. "Gre za iskanje adrenalina, ki ga vnesem v vsakdan." Ko stoji na odskočišču pravi, da misli le na to, da je prepričan vase, da zmore. 

Sašo Bizjak

Z 18-metri so skoki v Dravo celo višji od skokov s  17-meterskega Kanalskega mostu v reko Sočo. In iz najvišjega odskočišča je ​odskočil Domen Gabrijelčič iz Kanala ob Soči, ki je prvič prišel v Maribor in je nasploh bil to njegov prvi letošnji skok. "Že cel dan je strah prisoten. Po barvi je lepša Soča. Sem upal, da bo Drava kaj bolj topla, da se bom prišel greti, pa je tudi tukaj osvežilno," ga je presenetilo. "Naj naredijo 30 metrov, pa pridemo še z večjim veseljem," je navdušeno povedal. Med Slovenci sta skakala še Elvir Kovačević iz Konjic in domačin Aleš Karničnik, ki je požel največji aplavz. Dejan Veljković iz Srbije tako kot ostali pravi, da mora biti strah prisoten pred skokom, saj je treba imeti spoštovanje do reke, do vode, saj je tako skok tudi varnejši.  

Pet sodnikov je ocenjevalo odskok, sam skok, ki mora biti izpeljan kot je bil prijavljen in doskok. Glavni sodnik Christian Wurst, tudi nekdanji skakalec v Mariboru, je bil z videnim zadovoljen. "Pri odskoku s 15 metrov moraš biti hiter, da izvedeš vse elemente, 18 metrov je boljše. Za tri dodatne metre je potrebnega tudi nekaj dodatnega poguma," je povedal. Je že bilo pomembno, kdo je prejel najvišje število točk, predvsem pa je bilo pomembno, da so skoki izpeljani profesionalno in varno. 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Največ profesionalnih skakalcev doslej je skočilo z Glavnega mostu.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Že tretjič sta bili dve odskočišči, pri 15 metrih in 18 metrih.
Sašo Bizjak
V Sloveniji skačejo z mostu v Sočo, Krko in Dravo.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Prednost skokov v Mariboru je, da so v mestnem jedru.
Sašo Bizjak
Reka Drava - skoki v vodo iz Glavnega mostu - Glavni most - skok - Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Mednarodno tekmovanje je ob mariborski Glavni most in na Splavarsko brv privabilo množico obiskovalcev.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Maribor - Reka Drava - skoki v vodo iz Glavnega mostu - Glavni most - skok - - -
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta