(FOTO) Teden restavracij v ponedeljek odpira rezervacije: Katere restavracije iz Maribora in okolice sodelujejo?

Jon Knez Jon Knez
02.03.2024 05:30

Med 15. in 24. marcem bo v 111 restavracijah po Sloveniji pod sloganom Original, ne kopija potekal pomladni Teden restavracij. Kolikšne so cene menijev?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Zdovc na Tednu restavracij sodeluje od začetka Fuda.
Andrej Petelinšek

Med 15. in 24. marcem bo v 111 restavracijah po Sloveniji pod sloganom Original, ne kopija potekal pomladni Teden restavracij. Tokratni poudarek bo na izvirnosti. Restavracije bodo rezervacije začele sprejemati v ponedeljek, 4. marca, spisek restavracij je dostopen na tej povezavi. Cene menijev se gibljejo med 24 in 30 evri, odvisno od tega, s koliko srčki je ocenjena posamezna restavracija. Sodelujejo tudi tri restavracije z Michelinovo zvezdico - Grič, Strelec in Hiša Linhart. Mariborčani bodo lahko obiskali restavracije Mak, Rožmarin in Fudo. Sicer pa iz vzhodne slovenske regije sodeluje 25 restavracij. Med njimi tudi Posestvo Gjerkeš iz Fikšincev, Miza za štiri z Zgornje Polskave, Valdhuber iz Svečine, gostilna Ribič s Ptuja. 

Sodeluje tudi Rožmarin. 
Sašo Bizjak

Priložnost za kaj drugega kot pico in burger

Simona Zdovc, lastnica mariborske restavracije Fudo, ki na Tednu restavracij sodeluje od svojega začetka, je dejala, da se ji zdi super, da se lahko predstavijo tudi v malo drugačni luči. "Odziv gostov je dober, vsako leto je boljši. V Mariboru pogrešamo neko nadgradnjo, da ne jemo le pic in burgerjev. V Tednu restavracij se ljudje srečajo s kvalitetno kulinariko in se izobražujejo. Pride tudi veliko turistov, Avstrijci so recimo prepoznali znamko Tedna restavracij. Njim je to seveda ugodno zaradi prijaznih cen. Ni mi pa všeč, da se Maribor, ko se projekt zaključi, spet vrne na klasične tirnice. Spet gremo nato na pico in burger in manj na kakšno kulinarično izkušnjo," je dejala.

Žalosti pa jo, da je restavracij, ki sodelujejo na Tednu restavracij, v Mariboru vedno manj. "To je velik minus. Očitno v Mariboru ni dovolj interesa in občinstva za kulinarično nadgradnjo. Tako prek Tedna restavracij pokažemo, kaj delamo, tisti, ki smo malo drugačni," je še povedala. 

Letno okoli 100 tisoč gostov

Idejni vodja projekta in selektor Uroš Mencinger je povedal, da se je projekt, ki je nastal leta 2012 v okviru evropske prestolnice kulture, začel z devetimi restavracijami v Mariboru, nato pa se je začel širiti na partnerska mesta. "Že od začetka je bilo veliko zanimanje. Leto kasneje smo ga razširili po celi Sloveniji. Od takrat je vsako leto Teden restavracij vse večji, tudi zanimanje je vedno večje. Lani je bilo na spomladanski in jesenski izvedbi tudi okoli 100 tisoč gostov, ki so obiskali okoli sto restavracij, kolikor smo jih povabili k sodelovanju," je pojasnil. 

Uroš Mencinger: "Večina gostov ne obišče le ene restavracije v svojem kraju, temveč se odpravijo tudi kam dlje."
Boris Vugrinec

Mencinger poudari, da Teden restavracij od začetka deluje po isti formuli, le cene prilagajajo letnicam. "Ohranjamo isto formulo, saj se je izkazala za uspešno. Najbolj v projektu raste število gostov oziroma dobrojedcev. Ni pomembno le, da se povečuje število restavracij, temveč so pomembni gosti. Teden restavracij je prispeval k boljši ozaveščenosti o dobri kulinariki. Ni nujno, da je kulinarika vrhunska, temveč, da čim večkrat dobro jemo in ne le, kadar traja projekt. Širiti želimo zanimanje za kvalitetno prehrano in kvalitetne restavracije. Gostje prepoznajo kvaliteto. Mi namreč izberemo restavracije, ki želijo sodelovati. Ne morejo pa sodelovati vse. Gosti imajo tako možnost, da naredijo svoj izbor. Med 50 in 60 tisoč gosti na izvedbo potuje po celi Sloveniji. Opažamo, da večina gostov ne obišče le ene restavracije v svojem domačem kraju, temveč se odpravijo tudi kam dlje. To je priložnost, da dobro jemo, potujemo, raziskujemo in tudi ocenjujemo restavracije," je še o projektu dejal Uroš Mencinger.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta