(FOTO) To bo več kot soseska iz socialističnih časov: Z novo gradnjo stanovanj želijo nove Mariborčane

Nina Ambrož Nina Ambrož
16.09.2020 17:00

Označili gradnjo nove soseske s 400 najemniškimi javnimi stanovanji pod Pekrsko gorco, ki naj bi bila končana konec leta 2021. V načrtu vrtec in ceste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradbišče pod Pekrsko gorco
Tadej Regent

Območje pod Pekrsko gorco je v tem času najbolj skoncentrirano, intenzivno in veliko gradbišče v Mariboru, zajela ga je množična stanovanjska gradnja tako zasebnih investitorjev kot javnih. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec in župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič so danes zabetonirali obeležje ob nastajanju velike stanovanjske soseske in nazdravili na novi državni projekt. Kot je znano, bo med Šarhovo ulico in Kamenškovo skupno zgrajenih 400 javnih najemnih stanovanj. Za glavnega izvajalca gradbenih del, ki znašajo 44 milijonov evrov, je bilo izbrano murskosoboško podjetje Pomgrad.

Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS, Saša Arsenovič, župan MOM, in Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor, pred Pomgradovim gradbiščem pod Pekrsko gorco 
Tadej Regent

Mladi in šibkejši v prednosti

Direktor Remec je ob začetku druge faze projekta, prva teče že od marca, povedal, da "je največje bogastvo soseske spremljajoči program, saj bo vanj vključenih 60 oskrbovanih stanovanj za starejše in gibalno ovirane, igrišča, parki, center za dnevne aktivnosti starejših in skupnost za tiste s posebnimi potrebami". To bo "več kot soseska iz socialističnih časov," je pripomnil.

Gradbišče pod Pekrsko gorco
Tadej Regent

Mariborska občina na območju načrtuje nov vrtec, je dodal župan Arsenovič, zelo verjetno z najmanj štirimi oddelki. Širi se dom starostnikov Dom pod gorco. "V gradnji je že podaljšek Ceste proletarskih brigad, ki bo omogočil infrastrukturno napajanje tega hitrorastočega območja. Povečanje števila prebivalstva v Mariboru in regiji je najlažje doseči z novimi kakovostnimi stanovanji," je željo po prirastu prebivalstva poudaril župan. Omenil je, da občina z javnim medobčinskim stanovanjskim skladom snuje še en model privabljanja novih Mariborčanov, to bodo namenska stanovanja za mlade v Dvorakovi ulici.


Da se zaveda klavrnega stanja na slovenskem trgu nepremičnin, ki je nabit z zasebnimi najemniškimi stanovanji in neprijazen do mladih, je priznal minister Vizjak in razmišljal o demografski sliki danes in jutri: "Verjamem, da bomo tudi skozi napovedan urad za demografska vprašanja našli ključe, kako izboljšati dostopnost stanovanj za mlade. Brez mladih bomo tudi mi, ko bomo starejši, težko imeli penzije."

Najemnik kakšen evro več, izvajalec kakšen evro manj

Zaključek gradnje devetih dvonadstropnih stavb s 550 podzemnimi parkirišči pod Pekrsko gorco je predviden konec prihodnjega leta. Sklad bo polovico investicije pokril s posojilom Razvojne banke Sveta Evrope (CEB), po podatkih Dnevnika bo deset milijonov evrov prispevalo ministrstvo za okolje in prostor.

Gradbišče pod Pekrsko gorco
Tadej Regent


Poročali smo že, da bo razpis za najem stanovanj, velikih od 35 do 85 kvadratnih metrov, zelo verjetno objavljen v prvi polovici leta 2022. Prednost bodo imeli ranljivejši, mladi in (mlade) družine. "Najem bo kakšen evro dražji kot neprofitni," je dejal Remec. Šef prostorskega resorja pa nekoliko obratno, Pomgradu in njegovim gradbenem partnerjem je zaželel "ugodno zimo, da ne bo zamujanja rokov zaradi vremena, in kakšen odstotek pod ceno, ki je zapisana v pogodbi," se je pošalil Vizjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta