(FOTO) To je garažna hiša v Mariboru, v kateri ljudje raje ne parkirajo

Igor Selan
11.03.2021 02:00
Mariborska občina bi rada uredila zanemarjeni garažni hiši v Ulici Pohorskega odreda, v katerih bi potem lahko zaračunavala parkirnino. A najprej morajo preveriti statično stabilnost objekta in določiti ekonomsko smiselnost sanacije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Južna garažna hiša je polna smeti, strop zamaka. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Razpadajoča sedežna garnitura, prazne konzerve in cigaretne škatle, plastične vrečke in kupi drugih odpadkov, po tleh oljni madeži, na stenah med čačkami tu in tam tudi kak grafit, s stropa visijo stalaktiti - to je podoba okrog leta 1985 zgrajene in od takrat tudi nevzdrževane južne garažne hiše v Ulici Pohorskega odreda. Kljub občutnemu pomanjkanju parkirnih mest v Novi vasi 2, kjer so številni avtomobili parkirani kar po zelenicah pred bloki, tako ne preseneča, da je v njej parkirana le peščica avtomobilov.

"Dostop na zgornjo etažo so, ker objekt statično ni več varen, s cvetličnimi koriti zaprli že pred leti. V spodnji etaži na nekaterih mestih prav tako ni več mogoče parkirati, ker s stropa kaplja silikon. Garaža je umazana, včasih tudi nevarna, ker se v njej zbirajo posamezniki, ki, kadar kaj popijejo, niso vedno prav prijazni. Marsikaj se dogaja tu notri, zato bi bilo prav, da občina to končno res uredi. Verjamem, da nas je večina pripravljena plačati neko primerno ceno, če bi potem garažno hišo nekdo čistil, vzdrževal in seveda tudi nadziral," pove gospa Brigita iz bližnje Klinetove ulice.

Dovoz na streho južne garažne hiše je že več let zaprt s cvetličnimi koriti. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

​Da so v preteklosti garažno hišo in okolico čistili sami, a da se je to končalo s smrtjo dveh starejših stanovalcev, ki sta v sosednjih blokih živela od njihove izgradnje, doda.

Garaža je umazana, včasih tudi nevarna, opozarjajo bližnji stanovalci. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Število parkirnih mest še neznanka

Le malenkost lepši je videz severne garaže, kjer spodnjo etažo, zaprto s pomičnimi vrati, že nekaj let upravlja Nigrad in je plačljiva. Leta 2018 so namreč z minimalnimi sredstvi odpravili zamakanje objekta, leto kasneje pa zagotovili še videonadzor. Za razliko od južne garaže je dostop na zgornjo ploščad, ki je ostala brezplačna, še zmeraj mogoč, a je tudi ta v zelo slabem stanju.

Kot je znano, se je mariborska občina nedavno odločila oba objekta urediti in nato parkirna mesta ob plačilu ponuditi stanovalcem. A jo čaka še ogromno dela. Na občini namreč za zdaj ne vedo niti, koliko parkirnih mest sploh je na voljo v južni, večji garaži, in koliko na strehi severne. "Podatek poznamo samo za del, ki ga upravljamo. V pritlični etaži severne parkirne hiše je 108 parkirnih mest, v drugem delu garaže pa je po oceni upravljavca na voljo še dodatnih 130 parkirnih mest," sporočajo iz občine.

Tadej Regent
Tadej Regent

Kakšna bo cenovna politika

Ob tem bi se lahko spopadli s še eno težavo. Nekateri stanovalci so namreč prepričani, da so parkirna mesta v teh garažnih hišah plačali ob nakupu stanovanj v bližnji soseski. "Tako nam je bilo vsaj zagotovljeno," je povedala ena od stanovalk, ki pa je želela ostati neimenovana. A iz občine sporočajo, da teh podatkov nimajo: "Promet z nepremičninami je namreč potekal med investitorjem objektov in kupci posameznih stanovanj. Stanje, ki trenutno je na terenu, je tako posledica izvajalca in investitorja del, ki sta kasneje infrastrukturo v takšnem stanju prenesla na Mestno občino Maribor."

Za razliko od južne garaže je dostop na severno zgornjo ploščad, ki je ostala brezplačna, še zmeraj mogoč.
Igor Napast

Morebitno lastništvo bodo morali stanovalci tako verjetno dokazovati na sodiščih. Za zdaj tudi še ni znano, kdaj bo občina garažni hiši uredila, prav tako ne, kakšna bo po prenovi cenovna politika. "Pred kakršnimikoli ukrepi moramo namreč preveriti statično stabilnost objekta in določiti ekonomsko smiselnost sanacije objektov," še sporočajo iz občine.

Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta