(FOTO) Trikotna jasa: Priljubljena koča na Pohorju pod lupo inšpektorja

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
11.06.2020 01:00

Pravkar prenovljena Koča na Trikotni jasi na Mariborskem Pohorju do nadaljnjega ostaja zaprta; gradbeni inšpektor namreč preverja, ali sta objekt in njegova prenova po črki zakona. Lastnik Iztok Tomšič: Gre za zavist in nagajanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastnik Koče na Trikotni jasi Iztok Tomšič utegne imeti največ težav zaradi razširitve terase.
Andrej Petelinšek

Pohodniki, ki so se na Mariborskem Pohorju že veselili odprtja prenovljene Koče na Trikotni jasi z novimi igrali, predvsem pa nove terase s pogledom v dolino, bodo morali še počakati. Sedanji lastnik koče Iztok Tomšič bo namreč najprej uredil dokumente in odgovarjal gradbenemu inšpektorju, ki preverja, ali je objekt na priljubljeni izletniški točki črna gradnja in ali je bila prenova, zlasti razširitev terase, opravljena zakonito.

Brez gradbenega dovoljenja

Na potencialno formalnopravno neurejeno razmerje objekta je v Večerovih Pismih bralcev pred dnevi opozoril Dušan Kralj, ki je navedel, da objekt nima gradbenega in uporabnega dovoljenja, kar so nam potrdili tudi na Upravni enoti Maribor. "Tukajšnji upravni organ je na osnovi podanih podatkov preveril elektronsko in arhivsko dokumentacijo, vendar z izdanim gradbenim oziroma uporabnim dovoljenjem za navedeni objekt ne razpolaga," so sporočili.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinšek

Stodvajsetletna zgodovina

Koča na Trikotni jasi seveda ni od včeraj. Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs) je bila zgrajena že leta 1900, a v veliko skromnejši obliki, kot je danes. Dolga leta je tam stala manjša lesena hiša, ki jo je nato leta 2005 tedanji lastnik Športni center (ŠC) Pohorje precej povečal, po podatkih Gursa na današnjih 170 kvadratnih metrov. Tomšič, ki deluje pod znamko Enjoyment Pohorje, je pred dvema letoma objekt za dobrih 26 tisočakov odkupil iz stečajne mase proslulega žičničarsko-hotelirskega podjetja, v času karantene pa se lotil prenove. Očistil je okolico, kočo dodatno obil z lesom in prebarval, postavil igrala ter zgradil veliko teraso. Medtem je gozdna parcela, na katerem koča stoji, še vedno v lasti države oziroma v upravljanju Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov ter Slovenskih državnih gozdov.

Fotografija je iz leta 2002, ko je na Trikotni jasi ob adrenalinskem parku stala manjša lesena hiša.
Saso Bizjak
Koča na Trikotni jasi leta 2013
Igor Napast
Andrej Petelinšek

Tomšič: Pol Pohorja nima uporabnih dovoljenj

Tomšič zatrjuje, da ima objekt vsa potrebna dovoljenja, vključno z dovoljenjem za opravljanje gostinske dejavnosti, ki da ga je podedoval od Športnega centra Pohorje. "Smo pa v postopku odkupa zemljišča," je povedal. V Skladu kmetijskih zemljišč so potrdili, da s Tomšičem urejajo lastniška razmerja. "Od leta 1900 stoji stavba, 25 let je tu gostinski objekt. Nikogar ni motilo nič. Zdaj, ko pa smo uredili za Mariborčane nekaj lepšega, pa je, še preden odpremo, vse narobe. Celo Pohorje je v slabši situaciji kot mi, ki smo k sreči pridobili papirje od ŠC Pohorje," Tomšič zatrjuje, da je njegova prenova zmotila nevoščljivce, ki da so se neupravičeno spravili nanj, čeprav "pol Pohorja nima uporabnih dovoljenj".

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Teraso lahko tudi podremo"

Največ težav zna imeti Tomšič zaradi razširitve terase. Na UE Maribor so nam namreč pojasnili, da je gradbeno dovoljenje potrebno za vse posege, ki presegajo vzdrževalna dela. V uredbi o razvrščanju objektov so kot vzdrževalna dela navedena denimo pleskanje, suhomontažna dela, prenova fasade, inštalacijska vzdrževalna dela in podobno. Gradnja terase tam ni omenjena, a zadnjo besedo, ali bi moral Tomšič pridobiti gradbeno dovoljenje, bo imel, kot rečeno, gradbeni inšpektor.

Letno sankališče je že odprto.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta