(FOTO) Uničevanje okolja na Smolniku pri Rušah: V potok zlil svež beton, ki je pomoril vse ribe in druge vodne živali

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
31.07.2024 14:00

Nastala je precejšnja okoljska škoda, sanacija bo trajala dve do tri leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na pol kilometra dolgem onesnaženam območju so poginile vse potočne postrvi.
Ribiška družina Ruše

Člane Ribiške družine Ruše je minuli vikend šokiral prizor v kraju Smolnik pri Rušah. Prej življenja poln pohorski potok Lobnica je bil mrtev. V njem so bile naplavljene številne poginule ribe, v glavnem potočne postrvi, in tudi druge vodne živali. V soboto pozno popoldne je namreč neznani storilec v vodo spustil večjo količino svežega betona, najverjetneje na mestu še splahnil večje vozilo, s cementom onesnaženo vodo pa prav tako spustil v potok. Ekološka katastrofa je bila povzročena 500 metrov pred izlivom Lobnice v reko Dravo, v tem odseku je cement, pomešan z vodo, pomoril ves živelj. 

Ribiška družina Ruše
Ribiška družina Ruše

"Mlečna, cementa voda vsebuje kemikalije, ki uničijo škrge. Ribe ne dobijo kisika in poginejo. Podobno je z drugimi vodnimi živalmi. Videti je, da je bilo te mlečne vode kar veliko. V soboto zvečer je deževalo, bil je povečan pretok, a je bilo že prepozno," je povedal Iztok Štraus, predsednik Ribiške družine Ruše, in še dodal, da je bilo po oceni odvrženega med 0,5 in 0,75 kubika betona. Onesnažena voda je prišla tudi do reke Drave, ki pa ima tako močan pretok, da širših posledic ni bilo. 

V ribiški družini so takoj ukrepali, poklicali policijo, gasilce, podjetje VGP Drava Ptuj, ki je koncesionar za dela na tem vodotopu, in obvestili inšpektorat za lovstvo in ribištvo. Dežurni forenzik za vzorčenje vode in poginulih rib je vzel vzorce, sedaj ugotavljajo, kdo je krivec. Izsledke preiskave policije še čakajo. "V tej zvezi policisti Policijske postaje Ruše še zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja ali uničevanja okolja," so medtem sporočili s PU Maribor, kjer pravijo, da so ob ogledu kraja ocenili, da je poginilo najmanj 200 rib in da je po nestrokovni oceni zgolj s poginom rib nastala škoda v višini 1300 evrov. 

Ribiška družina Ruše

Štraus medtem pojasnjuje, da je celokupna škoda veliko večja, kolikšna, bodo še ugotavljali, po grobi oceni pa med 15 in 20 tisoč evri. "Po naših prvih ocenah je poginilo od 1500 do 2000 rib, a je večino odnesla tekoča voda v Dravo. Oceno škode bomo natančno ugotovili po več inventurnih odlovih nad mestom pogina v sodelovanju z zavodom za ribištvo," je pojasnil predsednik Ribiške družine Ruše. Sanacije se bodo ribiči lotili na svoje stroške. Odstranili bodo beton, ki je zdaj že strjen in več ni škodljiv, ter vložili nove ribe. Da se bo živelj v Lobnici, ki ribiški družini služi za športni ribolov na potočno postrv, popolnoma obnovil, bo po oceni sogovornika trajalo dve do tri leta.

Ribiška družina Ruše

V Ribiški družini Ruše, ki upravlja s približno 80 hektarji vodnih površin reke Drave in vseh pritokov s Pohorja in Kozjaka, se sicer občasno srečujejo s podobnimi brezvestnimi ravnanji, od izlivov gnojnic do voženj bagrov po potoku, tudi med javnimi deli, pri čemer nespametno in škodljivo početje, po pripovedovanju prvega moža ruških ribičev, ponavadi ustavijo šele s posredovanjem inšpekcije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta