(FOTO) V Mariboru obrali najstarejšo trto in okronali novo vinsko kraljico: Trta doslej dala 21 ton grozdja

Barbara Bradač Barbara Bradač
01.10.2023 16:10

Guinnessova rekorderka je letos obrodila 32 kilogramov grozdja, medtem ko sta njeni potomki, ki so ju obrali že v petek, dali 85 kilogramov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čast odrezati prvi grozd je pripadla Edwardu Clugu.
Andrej Petelinšek

Najstarejša trta na Lentu je od leta 1987 dala nekaj več kot 1650 kilogramov grozdja. Če bi vzeli realne podatke zadnjih 36 let in izračunali povprečje ter to povprečje upoštevali v povezavi z njeno življenjsko dobo bi prišli do podatka, tako je izračunal mestni viničar in skrbnik Stare trte Stane Kocutar, da je trta v 450 letih dala okoli 21 tisoč kilogramov ali 21 ton grozdja in temu se je danes na trgatvi pridružilo še 32 kilogramov. Najstarejša trta je letos spet dočakala dan trgatve, tradicionalno umeščen v zadnjo nedeljo v septembru ali v prvo v oktobru. Po tistem, ko so Malečniški brači (ki to delo opravljajo neprekinjeno od leta 1987) v petek obrali ob potomki na Lentu, ki sta dali 85 kilogramov grozdja je bila v nedeljo na vrsti najstarejša dama.

Stara trta šteje okoli 450 let, od leta 2004 je vpisana v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov kot najstarejša med vsemi vinskimi trtami na svetu.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Po uvodni Zdravici Stari trti, zapela jo je Ana Bezjak, je obiskovalce nagovoril mariborski župan Saša Arsenovič, gospodar najstarejše trte, ki je na Lent prišel v družbi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Za povabljene so bili sedeži rezervirani, preostali so lahko dogodek spremljali stoje za prireditveno ograjo. Župan Arsenovič je ocenil, da je bilo obiskovalcev toliko kot še nikoli, kar pripisuje temu, da "nekaj delamo prav." V nagovoru je pozdravil kolega župana Jankovića, ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, profesorja Janeza Koželja, Jureta Struca, direktorja Zavoda za turizem Maribor za katerega je povedal, da se s sodelavci najbolj trudi, da trgatev ni samo dvourni dogodek, ampak je praznik najstarejše trte že štiri, pet dni, poslance in poslanke, mestne svetnike in svetnice, malečniške brače, vinske kraljice in vinske konvente.

Andrej Petelinšek

Župan Arsenovič je med drugim povedal, da ob že opravljenem delu na Lentu, sledi prenova hiše najstarejše trte in da Maribor dobiva nov trg - Trg najstarejše trte. "Upam, da vsi počasi čutite to energijo, da se bomo skupaj dobivali, 365 dni na leto. Ne samo takrat, ko imamo rez ali trgatev ali naš veliki praznik martinovanje, ampak da se bomo tukaj vedno znova srečevali na poslovnih srečanjih, kulturnih dogodkih. Prenova nabrežja nam daje dodatno energijo, da postavimo tudi oder na Dravi, ne samo enega, upam da dva. In doslej sem vsako leto nekaj obljubljal in dosedaj smo vse obljube tudi izpolnili in verjamem, da bomo tudi to, kar sem pravkar povedal," je povedal župan.

Andrej Petelinsek

Ni pa Arsenovič omenil skrbnika Staneta Kocutarja, ki je ob redni oskrbi trte, zaradi gradbišča na Lentu in cestnega prahu, ki je prekrival liste, še štirikrat ročno izpiral spodnje liste in grozdje z deževnico. Se mu je pa za celoletno pozornost, nego in posluh zahvalila Maja Pečarič, slovenska vinska kraljica, ki se je v hvalnici stari trti navezala na trenutno težke razmere v slovenskem vinogradništvu, saj so številni vinogradniki utrpeli katastrofalno škodo: "Letošnje leto je bilo za nekatere vinogradnike izjemno žalostno, z vsemi nepredvidljivimi podnebnimi spremembami in vplivi, ki dan za dnem trkajo na vrata. A vendarle Stara trta je simbol povezanosti, prijateljstva, moči in odločnosti. In pravtako kot Stara trta smo tudi Slovenci lahko močan in povezan narod, ki je odločen peljati slovensko vinogradništvo naprej."

Neža Jarc je krono mariborske vinske kraljice predala novi, 13. mariborski vinski kraljici Maruši Mukenauer iz Svečine. 
Andrej Petelinšek
Nova mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer pravi, da je glas nove generacije vinogradnikov in da si bo močno prizadevala za kulturo pitja vina med mladimi. 
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Stane Kocutar je izpostavil, da je trta v dobri kondicijo in da se je tudi v času prenove potrdilo, da je to ena najprivlačnejših točk, ne le Maribora, ampak Slovenije, saj so ljudje prihajali k trti v nezmanjšanem številu. Ob prenovi Lenta in Hiše Stare trte je čas še za tehten premislek o novih vsebinah: "Kako še razširiti dogajanje, kako dati bolj poudarjeno vsebino, ki ne bo omejena na konkretne dogodke, ampak na trajanje, kaj je tisto, s čimer bi pritegnili ves čas. Se obeta nekaj zanimivih premikov."

Čast odrezati prvi grozd je pripadla Edwardu Clugu, mednarodno priznanemu koreografu in plesalcu ter umetniškemu direktorju Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, s trgatvijo pa so nadaljevali brači iz Malečnika. Najbolj znan med njimi je čuvaj trte Alojz Jenuš - Slavek, je izval Jankovića, da jih je povabil na trgatev vinograda na Grajskem griču pod ljubljanskim gradom.

Najbolj znan čuvaj trte Alojz Jenuš - Slavek je izval Jankovića, da jih je povabil na trgatev vinograda na Grajskem griču pod ljubljanskim gradom.
Andrej Petelinšek
Pela je Ana Bezjak.
Andrej Petelinšek

Letošnje pridelovalno leto je bil eno najzahtevnejših, zaznamovano s pogostimi neurji s točo, obilico padavin, ki pa je stari dami z Lenta k sreči prizanesla, je potrdila tudi Tadeja Vodovnik Plevnik s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor ter dodala, da je kakovost grozdja najstarejše trte odlična, s sladkorno stopnjo 76° Oe.

Pridelek je na varno v klet Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede na Meranovem pospremil mag. Janez Valdhuber, ki tudi sicer skrbi, da iz grozdnega soka vsako leto nastane vino.

Zaplesali so člani Akademske folklorne skupine Študent.
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta