(FOTO) VegaMarket na mali tržnici v Mariboru: Do večera raznolika ponudba hrane in izdelkov, delavnice in predavanja

Branka Bezjak Branka Bezjak
26.05.2024 14:00

Do 18. ure bo še tržnica na Dominkuševi ulici prizorišče VegaMarketa, predstavljajo se različni ponudniki izdelkov, pa tudi društva, ki opozarjajo na ravnanje z rejnimi živalmi in pozivajo h trajnostnemu ravnanju z okoljem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko koristnih in zanimivih informacij je mogoče dobiti neposredno. 
Sašo Bizjak

Maja Hrovat, predsednica Slovenskega veganskega društva, je povedala, da jim je sicer nekoliko zagodlo vreme, saj so nekateri ponudniki hrane zaradi slabega vremena odpovedali, ampak so se potem prilagodili, za pripravo hrane so se ponudili v društvu Pupillam, ki že pet let prav na tej mali tržnici vodi trgovino brez embalaže Zelena japka. "Moralo bi biti še več restavracij, ampak je ponudba veganskih in trajnostnih izdelkov kljub temu dobra. Veliko je možnosti, da obiskovalci izvedo, kako pripraviti okusno vegansko kosilo, naš cilj je, da vsak odnese domov brošure z nasveti, na njih pa so tudi povezave do še več receptov," je dodala Maja Hrovat. Pomembno jim je, da se predstavlja tudi nekaj dobrodelnih organizacij, ki delujejo na področju zaščite živali v Sloveniji in varovanja okolja. Z Mestno občino Maribor so že dogovorjeni, da bo še en dogodek spet jeseni, na katerem bo prav tako veliko teh dodatnih vsebin. 

Na posebni stojnici je mogoče izvedeti več o akcijah, projektih Slovenskega veganskega društva in jih tudi podpreti. 
Sašo Bizjak

Sicer pa je VegaMarket manjša različica njihovega festivala, ki ga tradicionalno pripravljajo v Ljubljani. Na ta način pa se torej pojavljajo še zunaj prestolnice in se povezujejo, pokažejo, kako raznolika izbira živil in drugih izdelkov je na voljo. Tako se pomaga tudi manjšim podjetjem, ki šele začenjajo z različnimi izdelki, izmenjujejo tudi izkušnje, se pogovarjajo o zdravem načinu življenja, zdravi prehrani, etiki ravnanja z živalmi in varvanju okolja.

Predstavljajo se ponudniki, nekateri že uveljavljeni, drugi šele vstopajo na tržišče s svojimi izdelki. 
Sašo Bizjak

Iris Magajna iz društva Pupillam je povedala, da bi radi odpravili prepričanje, da je tovrstno prehranjevanje drago. "Seveda je odvisno od ponudnika, ki ga izberemo, ampak da se hitro in poceni pripraviti okusne jedi. Za danes smo tako pripravili gobji golaž, gobje burgerje in gyros. Zlasti za gobe smo dolgo iskali ponudnika iz bližnje okolice in našli Pohorske gobarje, ki se danes predstavljajo tudi tukaj," je še povedala. Popoldne bodo predstavili, kako se da preprosto in prav tako ugodno narediti napitek iz oreškov, kot nadomestek mleku.

Izvedeti bo mogoče tudi veliko drugih koristinih in uporabnih informacij. "Vabljeni vsi, ki jim je mar, imajo radi živali, pa tudi varno in zdravo prehrano. Vsak reče, da mu je to pomembno, a za to je treba tudi nekaj narediti. Lahko z majhnimi koraki, postopoma," še pravi Maja Hrovat. V društvu vabijo tudi k udeležbi na njihovem 30-dnevnem veganskem izzivu, pri katerem imate mentorja, strokovnjaki dietetike pa odgovarjajo na dileme in vprašanja.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta