(FOTO) Z vzponom na Mariborsko kočo obeležili 70. obletnico planinske transverzale

Igor Selan Igor Selan
03.06.2023 14:05

Današnjega, sicer že 33. pohoda po mariborski poti Ivana Šumljaka, se je udeležilo več deset pohodnikov in tekačev, ki jih je na Mariborski koči pričakala tudi glasba v živo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cilj pohodnikov je bila Mariborska koča, prva postojanka na Slovenski planinski poti
Andrej Petelinsek

Današnjega, sicer že 33. pohoda po mariborski poti Ivana Šumljaka, se je udeležilo več deset pohodnikov in tekačev, ki jih ni zmotil niti jutranji rahel dež. Pohod vsako leto organizira Planinsko društvo Maribor Matica, letošnji pa je bil še posebno slovesen, saj letos Slovenska planinska pot, ki se začne prav v Mariboru, na Poti na okope pod Pohorjem, praznuje 70. obletnico.

Andrej Petelinsek

Najzgodnejši pohodniki so se na pohod, ki jih je popeljal po prvem delu 617 kilometrov dolge planinske transverzale in se končal na Mariborski koči, podali že od sedmi uri zjutraj. Ob osmih je nato na pot krenila tudi varuhinja gorske narave Tihana Šimič, ki je pohodnike po poti sproti poučevala o pohorski flori, pa tudi o pomenu slovenske planinske poti.

Andrej Petelinsek

Pri tem je spomnila tudi na pomen ustanavljanja regijskega parka Pohorje. "Veliko podrobnosti zaenkrat še ni znano, bi pa naj bil na 1200 metrih nadmorske višine, na območju, kjer je veliko ogroženih rastlin in živali, s čemer bo območje bolje zaščiteno, saj bodo v parku med drugim omejitve glede gradnje in voženj z motornimi vozili. Višja raven zaščite je na Pohorju, ki sodi v Naturo 2000, izjemno pomembna. Biodiverziteto na tem območju je namreč nujno potrebno zaščititi, saj je tukaj kar nekaj ogroženih redkih tako živalskih kot rastlinskih vrst, kot divji petelin ruševec, panonski svišč ali denimo arnika."

Andrej Petelinsek

Varuhinji in ostalim pohodnikom se je pridružil tudi nekdanji mariborski župan Boris Sovič, sicer aktiven pohodnik: "Z veseljem se udeležujem pohodov, nabiranje kondicije je zmeraj koristno, ob tem pa delujejo tudi protistresno. Pohorje je še posebej fenomenalno, današnji dogodek pa je še posebno pomemben, saj obeležujemo 70. obletnico Slovenske planinske poti. Vsem Mariborčanom svetujem, da se kdaj z vlakom popeljejo po Dravski dolini, potem pa se čez Pohorje ali pa Kozjak peš vrnejo nazaj. Pohodne poti na obeh straneh Drave so namreč res krasne."

Andrej Petelinsek

Na Mariborski koči je nato pohodnike pričakala zabava z glasbo, manjkalo seveda ni niti hrane in pijače, zbrane pa je nagovoril tudi znani mariborski radijski novinar in zgodovinar Stane Kocutar, ki je dodatno osvetlil začetke in pomen Slovenske planinske poti in njenega avtorja Ivana Šumljaka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta