(FOTO) Za gradnjo železniškega viadukta Pesnica bo potrebnih kar 11.000 hrušk betona

Igor Selan
14.05.2021 12:43
Začenja se prenova najzahtevnejšega odseka železniške proge Maribor-Šentilj; 3,7 kilometra dolg odsek med Mariborom in Pesnico bo skupaj z novim predorom in viaduktom stal kar 101 milijon evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavce od včeraj v predoru varuje tudi Sveta Barbara, zavetnica rudarjev; kipec je postavila direktorica Direkcije za infrastrukturo Ljiljana Herga
Tadej Regent

Največje gradbišče na Štajerskem, na katerem poteka 286 milijonov evrov vredna nadgradnja železniške proge Maribor - Šentilj, je danes obiskal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič. Na gradbišču namreč prihajajo v najbolj zahtevno fazo, izgradnjo 1530 metrov dolgega predora Pekel ter 800 metrov dolgega viadukta Pesnica. Slednji z inženirsko-gradbenega vidika ne predstavlja izziva le zato, ker bo to najdaljši železniški viadukt v Sloveniji, ampak tudi zato, ker bo ta del proge, skupaj sicer dolg 3,7 kilometre, edini potrebno zgraditi popolnoma na novo. Prva železniška novogradnja v zgodovini samostojne Slovenije bo stala 101 milijon evrov.

"Novo traso je bilo treba speljati zato, ker je stari nasip nevaren in neustrezen. Novi viadukt bo omogočal tudi dvotirnost, čeprav bomo zaenkrat zgradili samo en tir, drugega pa v skladu s potrebami, predvidoma čez dvajset let. Seveda pa bomo izrabili tudi stari viadukt, kot je znano, bo čez njega potekala nova kolesarska povezava, pri čemer bodo sosednje občine zagotovile povezave te steze z drugim kolesarskim omrežjem. S pospešenimi vlaganji v železnice želimo pridobiti infrastrukturo, ki bo omogočala krajše potovalne čase, boljše pogoje za gospodarstvo in postala alternativa cestnemu prevozu," je povedal Mihelič.

O zahtevnosti projekta pričajo tudi številke. Pri izgradnji predora Pekel bodo namreč predvidoma izkopali kar 200 tisoč kubičnih metrov materiala, zelo verjetno bodo potrebna tudi posamezna miniranja, medtem ko bodo za gradnjo viadukta porabili kar 70 tisoč kubičnih metrov oziroma skoraj enajst tisoč hrušk betona.

Dela na železniškem odseku Maribor-Šentilj potekajo že od aprila 2019, končana pa bodo predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta