(FOTO) Zakaj so v znamenitem lipovem drevoredu v Pivoli posekali 21 dreves

Igor Selan Igor Selan
03.10.2023 14:32

Kot so sporočili iz občine Hoče - Slivnica, omenjeni poseg v Pivoli ni del načrtovane odstranitve drevoreda, ampak posledica inšpekcijske odločbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V drevoredu v Pivoli so zaradi inšpekcijske odločbe posekali 21 lip.
V drevoredu v Pivoli so zaradi inšpekcijske odločbe posekali 21 lip.
Sašo Bizjak

V občini Hoče - Slivnica so v ponedeljek izvedli prvi poseg v najdaljšem lipovem drevoredu v Sloveniji, pri čemer je izvajalec, družba Kipertrans, podrla prvih 21 lip od predvideno skupno 222. Kot so sporočili iz občine, omenjeni poseg v Pivoli ni del načrtovane odstranitve drevoreda, ampak posledica inšpekcijske odločbe. Medobčinski inšpektorat je namreč na podlagi anonimne prijave odredil odstranitev najbolj kritičnih posušenih dreves, ki bi lahko predstavljala nevarnost za udeležence v prometu ali sprehajalce.

Sašo Bizjak

"Odstranjena so bila le drevesa, ki so v arborističnem mnenju navedena kot nevarna. Naj poudarim, da ne občina in ne župan s tem posegom nimata nič, inšpektorat je izdal odločbo izvajalcu gospodarske javne službe, ki nas je o tem samo obvestil," je povedal župan Marko Soršak.

Sašo Bizjak

Kot je še povedal Soršak, občina po odmevnem nasprotovanju javnosti še ni sprejela odločitve, ali bo znameniti drevored vendarle odstranila: "Časa za to imamo še vse do leta 2026. Če bodo mnenja preveč deljena, bomo o tem povprašali ljudi, a le v Pivoli. Peticijo proti poseku namreč podpisujejo po vsej Sloveniji, česar občina ne more akceptirati, upoštevali bomo samo mnenje naših občanov. Če bodo proti, bo drevored ostal, a naj potem za drevored skrbi, kdor pač bo," je poudaril Soršak.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta