(FOTO) Zaradi predsednice prvič politično aktivni: Naša dežela Aleksandre Pivec je ustanovila mariborski odbor, vodil ga bo Danilo Burnač

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
22.06.2021 19:38
Podpredsednica mariborskega odbora nove stranke je postala Iza Verdel, Naša dežela pa je v Mihi Recku dobila ​že tudi predstavnika v mariborskem mestnem svetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danilo Burnač in Aleksandra Pivec
Igor Napast

Nova stranka Naša dežela, ki jo je letos ustanovila nekdanja kmetijska ministrica in šefica Desusa Aleksandra Pivec, je v piceriji Črni baron v Malečniku ustanovila mariborski odbor stranke. Vodil ga bo nekdanji dolgoletni direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač, ki se na ta način vrača v mestno politiko. V mandatu 2006-2010 je Burnač v mariborskem mestnem svetu najprej zastopal barve SDS-a, bil tudi podžupan, nato pa je po izključitvi iz stranke deloval v samostojni svetniški skupini. V naslednjem mandatu je bil v mestni svet izvoljen na Županovi listi Franca Kanglerja, ki je, kot je znano, konec leta 2012 zaradi protestov odstopil kot mariborski župan, nakar je Burnač mandat dokončal v Koaliciji za Maribor.

Ustanovni zbor mariborskega odbora Naše dežele
Igor Napast

"Na državnozborske volitve bomo prihodnje leto šli z desetimi konkretnimi cilji, ki bodo nagovorili upokojence, podjetnike, mlade ... Če bomo dosegli dober rezultat na državnem nivoju, bomo zastavili tudi strategijo za lokalne volitve," je napovedal Burnač. Na ustanovnem zboru mestnega odbora je bilo opaziti nekaj znanih obrazov: ob Janezu Ujčiču, ki je skupaj s Pivčevo med ustanovitelji Naše dežele in je z njo tudi prišel iz Desusa, je najbolj izpostavljen mestni svetnik Miha Recek, ki je bil izvoljen na Listi Andreja Fištravca, po razpustitvi liste je deloval kot samostojni svetnik, zdaj pa v mariborskem mestnem svetu že predstavlja Našo deželo. Novi stranki se je pridružil tudi znan vinogradnik Boštjan Protner. Podpredsednica mariborskega odbora pa je postala Iza Verdel, poslovna sekretarka Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Maribor, ki ga vodi Janez Ujčič.

Naša dežela ima v Mihi Recku (desno) že tudi mestnega svetnika, stranki pa se je pridružil tudi Boštjan Protner.
Igor Napast

"Ogromno je ljudi, ki imajo visoko formalno izobrazbo in so se zaradi energije in empatije predsednice odločili, da se prvič v življenju politično aktivirajo. Mi smo stranka centra, sprave, upam, da bomo mehki člen, ki bo povezal levi in desni blok," je še poudaril Burnač.

Danilo Burnač in Aleksandra Pivec
Igor Napast

Na zboru v Malečniku je bila tudi Aleksandra Pivec, ki je izpostavila, da z ustanavljanjem odborov po celotni državi ustvarjajo močno lokalno bazo, vzporedno pa pripravljajo jasna in zelo ciljno usmerjena programska izhodišča. "Eno glavnih vodil naše stranke je, da želimo vsebine postavljati pred ideologije, kar je v sredinskem političnem prostoru, ki smo si ga zadali zasesti, izjemno težko. Slovenija se je v zadnjem obdobju izjemno močno polarizirala v levo in desno, mi pa želimo z vsebino te delitve preseči," je dejala Pivčeva. Kot svoj prvi cilj so si zastavili vstop v parlament na državnozborskih volitvah prihodnje leto, a glede na odziv na terenu, pravi Aleksandra Pivec, si upajo ta mejnik postaviti še nekoliko višje od zgolj prestopa parlamentarnega praga. Na volitve gredo kot samostojna stranka, je ponovila, čas za dialog z vsemi ostalimi strankami pa bo po volitvah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta