(FOTO) Župnijska cerkev v Malečniku po 50 letih z novo fasado

MBK
06.09.2024 19:25

V Malečniku tridnevno praznovanje ob prvi obletnici priključitve Marijine romarske cerkve na Gorci papeški baziliki Marije Velike v Rimu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fasado je blagoslovil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.
Andrej Petelinšek

Ob prvi obletnici pridružitve Marijine cerkve na Gorci papeški baziliki Marije Velike v Rimu so v malečniški župniji pripravili slovesno praznovanje. Danes popoldan je bila slovesna maša, ki jo je v baročni župnijski cerkvi sv. Petra vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Med njo je blagoslovil prenovljeno fasado, kar je natanko 50 let od zadnje prenove. Površina fasade je 1670 kvadratnih metrov, od tega obsega zvonik 630 kvadratnih metrov.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Gre za eno največjih investicij v zadnjih desetletjih v Malečniku, saj je celoten projekt obnove cerkvene fasade stal kar 160.000 evrov, trajal je tri leta. Zbrani denar so prispevali pretežno posamezniki, družine in društva iz Malečnika, nekaj pa tudi podjetja iz širšega okolja, severovzhodne Slovenije, in nekaj posameznikov iz tujine. Država in mariborska občina za to nista imeli posluha, čeprav se malečniška cerkev sv. Petra uvršča med pomembnejše spomenike štajerskega baroka kot primer celostnega baročnega spomenika," je poudaril župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan. 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

V soboto in nedeljo bodo praznovali na Gorci, saj je Marijino rojstvo (8. september) glavni praznik te cerkve. V soboto bo ob 19.30 slovesna sveta maša. Po njej sledi tradicionalna procesija s svečkami in Marijinim kipom. V cerkvi bo nato vigilija (bdenje) ob molitvi in pesmi, pridružijo se romarji iz Cerkvenjaka, opolnoči pa še romarska sveta maša. V nedeljo bo ob 10. uri praznična maša, vodil jo bo salezijanski duhovnik Tone Ciglar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta