Glasba z balkonov je napolnila srca mimoidočih. Mariborčanka: Za trenutek se je zdelo kot prizor iz filma

Sanja Verovnik
09.05.2021 18:57
Mesto je v soboto že četrtič poplesavalo v ritmu akcije Narodnega doma Maribor, tokrat najbolj množično in s še bolj gorečo željo, da bi se takšen utrip nadaljeval v poletje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Zaletelj s kitaro na balkonu v Gosposki ulici: "Maribor spet živi!"
Igor Napast

Pet pred dvanajsto se je v soboto z balkonov in dvorišč v središču mesta, pa tudi na Pobrežju in v Novi vasi, zaslišala glasba in preplavila številne, ki so v mesto prišli po sprostitev, zabavo, predvsem pa podpret akcijo Narodnega doma, tokrat že četrto po vrsti, da skupaj z ustvarjalci kulturo pripeljejo v mesto, s tem pa opozorijo na njeno zapostavljanje in odločevalce spodbudijo tudi v zaostrenih razmerah umetniškim ustvarjalcem in izvajalcem omogočale delovanje, ljudem pa obiskovanje kulturnih prireditev s smiselnimi, premišljenimi in izvedljivimi ukrepi.

Svoboda, sreča, nasmehi

Da v mestu že dolgo ni bilo opaziti tako zadovoljnih ljudi, je opazil tudi Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, ki ni skrival zadovoljstva, ker so se kulturniki širom Slovenije znali tako hitro in uspešno povezati. Ne nazadnje so se mariborskim kulturnikom v akcijah pridružili tudi kolegi po drugih slovenskih krajih. "Katastrofalno leto, ki je za nami, je pustilo posledice in pri tem ne mislim zgolj na delovanje kulturnih ustanov ter finančne učinke, namen te akcije je bil tudi vzbuditi upanje v ljudeh, jim ponuditi vsaj delček normalnosti. Želeli smo, da bi bila srca polna," je dejal Rukavina. In so bila.

Na vsakem koraku je bilo v mestu čutiti svobodo, srečo, nasmehe. Ali kot je sobotno dogajanje pet pred dvanajsto opisala Mariborčanka Anita Mlakar, svetovalka odnosov z javnostmi: "Polne ulice, trgi in odzivi navdušenih ljudi, ki so se na tako dolgo pričakovano glasbo v živo odzvali z bučnim aplavzom. Za trenutek se je zdelo kot prizor iz filma, v resnici pa se je to zgodilo v mojem Mariboru." Mlakarjeva meni, da nas je epidemija spremenila: "Veliko manj potrebujemo, da smo lahko srečni. In danes je bilo to zavedanje med vsemi še kako prisotno. Upam, da bomo to zgodbo redno ponavljali. Čestitke pobudnikom."

Maribor: akcija v organizaciji Narodnega doma Maribor, v okviru katere so z balkonskimi koncerti znova opozarjali na neustrezen odnos do kulture; balkoni Rotovža, Pokrajinskega muzeja Maribor in Gosposke - Ulica 10. oktobra, Grajski trg in Glavni trg, MARIBOR - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

V mesto se je vrnilo upanje

Tudi Nataša Jeza Kotnik, ki je v mestu prišla v spremstvu sina Staša, ni skrivala navdušenja: "Ne le kot turistična delavka, pač pa predvsem kot meščanka bi si želela, da bi takšen utrip, kot ga imamo danes v Mariboru, trajal vse poletje. Balkoni, skrita dvorišča, paviljoni, manjši trgi - vse bi moralo zaživeti." Kotnikova je prepričana, da je treba glasbenikom dati nove priložnosti za nastope, saj je to ena od panog, ki so zadnje leto utrpele največ škode.

Maribor: akcija v organizaciji Narodnega doma Maribor, v okviru katere so z balkonskimi koncerti znova opozarjali na neustrezen odnos do kulture; balkoni Rotovža, Pokrajinskega muzeja Maribor in Gosposke - Ulica 10. oktobra, Grajski trg in Glavni trg, MARIBOR - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

"Takšen 'vibe' bi v mesto pritegnil veliko obiskovalcev iz drugih delov Slovenije in iz tujine, kar bi bil obliž na rano turističnim in gostinskim delavcem. Na ta način bi se Maribor pokazal kot odličen gostitelj tudi zunaj festivalskega časa," še razmišlja Mariborčanka. Že to soboto je bilo med obiskovalci slišati narečja iz vseh koncev Slovenije, v središče mesta je pot pripeljala tudi glasbenika s hrvaškega otoka Brača Tea Svoinaca, ki je, kot nam je dejal, ganjen poslušal nastope slovenskih kolegov, videl v njih radost ob muziciranju pred publiko, ko so končno lahko tudi v živo doživeli njihov aplavz. In prav tega se je po dolgem času nenastopanja pred publiko najbolj razveselil eden od nastopajočih, instrumentalist Marko Zaletelj, ki je priznal, da je po dolgem času ponovno začutil duh ulice in na njej videl srečne in nasmejane ljudi. "Maribor spet živi!" je sklenil Mariborčan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta