Grafitar Janše v mariborski Pekarni (se) razkriva

Nina Ambrož Nina Ambrož
16.05.2020 06:16

Eden od avtorjev odmevnega grafita s podobo premierja Janeza Janše na območju mariborskega kulturnega centra Pekarna predstavlja ozadje zgodbe. Kaj se je dogajalo in kaj se še bo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Akcija mariborskih kreativcev je z najemom avta z dvižno košaro in barvami vred stala 80 evrov. Gasilska intervencija pa menda okoli 1700 evrov.
Sašo Bizjak

Soavtor grafita s podobo predsednika vlade Janeza Janše, zaradi katerega je Maribor aprila doživel nenavadno, dotlej nevideno intervencijo, ko se je urgentno mobilizirala četica kriminalistov, policistov z neprebojnimi jopiči, gasilcev z županom Maribora Sašo Arsenovičem ter grafit v nekaj urah zabrisala, je Sašo Rek. Ime drugega avtorja bo razkril čas, Rek pravi, da je bil njun namen brez konspiracije, da se ne skrivata in da stojita za svojim dejanjem.

Odsev časa in aktualne politike

"Ideja je bila, da bi grafit, ki je bil v Pekarni že pred osmimi leti in ga dolgo ni nihče prerisal ali prebarval, tudi policija je hodila mimo, prejšnji župan, in nihče ni urgiral ali kakorkoli odreagiral, obudili," predstavi Sašo Rek. "Šlo je za stvar navdiha, provokacijo oziroma odsev časa in opomnik. Nekdo se vozi s kolesom, nekdo ropota z ragljami, midva pa sva aktualno vzdušje izrazila z grafitom, ki je postal eden prvih politično cenzuriranih. Grafiti so sestavni del kulturnega centra Pekarna, meni so del urbane govorice, komu drugemu pa tudi mejno področje."
Sašo Rek je arhitekt, zaposlen pri Proplusu. Sodeloval je v več znanih projektih, recimo pri Studenški brvi podžupanovega biroja Reichenberg, na mariborski fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo pa je izvajal terenske vaje. Ali bosta s kolegom ustvarila še kaj, težko napove, inspiracijo poganjajo okoliščine.

Je grafit prekršek ali kaznivo dejanje?

Ko sta avtorja poiskala primerno, prazno steno na območju alternativnega centra Pekarna, sta se pri belem dnevu lotila risanja obraza. "To ni bila nobena tajna. Nastajanje grafita so spremljali 'firbci', in potem ko je nekdo to objavil na facebooku, je prišla policija. Za takšno umetniško delo jih je prišlo ogromno in bili so solidno opremljeni, nekateri med njimi so bili nad sliko menda tudi navdušeni. Ko so sešteli ena plus ena in pregledali posnetke kamer, ki snemajo del Pekarne, so po enem tednu prišli do mene. Razgovor in postopek na policiji je bil korekten. Rečeno mi je bilo, da se bo tožilec odločil, ali gre za prekršek ali za kaznivo dejanje in spodkopavanje države," povzema Rek.
Vendar policijsko-gasilsko-občinskega odziva ne odobrava. "Midva sva v najini grafitarski akciji zamijavkala, kot če stopiš mački na rep, ampak oni so zamijavkali še glasneje. Hiša, na kateri je grafit, je v zasebni lasti in ne vem, zakaj je župan v vrečki nosil barve za odstranjevanje grafita. Kot mi je znano, se je lastnik skladiščnega objekta le začudil in odšel. Brisanja grafita ni zahteval." Župan Arsenovič je, če spomnimo, povedal, zakaj je zavihal rokave. V poslikavi ni videl politične satire ali kritike oblasti, ampak nedopustne simbole nacizma in fašizma.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Tožilstvo in policijo je zmotila parola, obraz ne

Medtem ko je leta 1991 Janševo politiko in retoriko spremljal z veliki upi, je Sašo Rek zdaj "nad Janezom Janšo in njegovo vlado razočaran, ker vedno bolj arogantno išče nekega notranjega sovražnika, revanšizme, goji zamere in nas kot narod razdvaja. Ampak saj tudi na levici ne vidim nikogar, ki bi mu zaupal."
O tem, da njegovemu grafitu z napisom Smrt narodu, svoboda fašizmu najbolj zamerijo in očitajo vzporednico s Hitlerjem, razloži kontekst: "Tega ne dojemam tako. Vendar se mi vladna retorika, nestrpnost, vseprisotni nadzori in ujedinjanje s podrepniki ne zdijo daleč od tega, kar se je dogajalo nekoč v Nemčiji. To je histerija, ki me blazno moti. Država bi morala funkcionirati tako, da je državljani sploh ne bi čutili, ne pa, da so politiki na vsakem koraku prisotni s svojim pojavljanjem, plakati, fotografijami in sporočili, da lahko le vladajoči vodijo neke posle in govorijo svoje mnenje. Policijo in tožilstvo je najbolj zmotila parola grafita in gestikulacija z dvignjeno roko, ki pa je že iz časa rimskega imperija ali še prej. Ko sem jih vprašal, kaj bi bilo, če bi narisala premierja Janšo in napisala, da se po* na narod, so odgovorili, da to pa jih ne bi motilo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta