Grema na kafe z Marušo Švelc: Morda na Trgu svobode postavimo vinsko fontano

Miha Dajčman
10.11.2021 02:00

Z direktorico Vinaga in članico uprave Metalke Commerce Marušo Švelc o aktivnostih v Martinovem tednu, novostih v Vinagu, odstranitvi ledenega soda s Trga svobode, aktualnem letniku, bogatem arhivu vin, Mariboru in željah za mesto ob Dravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z Marušo Švelc smo si tik pred praznikom vinogradnikov privoščili žlahtno kapljico. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Pred dobrima dvema letoma in pol je Vinag na dražbi kupila ljubljanska Metalka Commerce. Pod vodstvom direktorice Vinaga Maruše Švelc, tudi članice uprave Metalke Commerce, so se v nekdaj ponosu štajerske prestolnice lotili sanacije in investicij. V Martinovem tednu bo pred vhodom v staro klet v središču mesta mogoče poskusiti mlado vino mladi mariborčan, ob koncu leta bosta na trgu dve penini, blagovna znamka Vinag pa bo dobila tudi sodobnejšo podobo, napoveduje Maruša Švelc, s katero smo se ob kozarcu mariborčana pogovarjali v Grajski kavarni. Sommelierka pije tudi kavo, največ dvakrat na dan, najboljšo ji skuhata mož in mama, pravi, a tik pred praznikom vinogradnikov smo si morali privoščiti žlahtno kapljico.

V Martinovem tednu ste ob odpovedi množičnega martinovanja načrtovali ponudbo na Trgu svobode. Kaj lahko pričakujejo obiskovalci?

"Vabimo jih k ogledu kleti, ta je mogoč vsak dan med 16. in 19. uro, ob koncu tedna pa med 11. in 16. uro. Od četrtka do nedelje bomo imeli ta teden na dvorišču pred vhodom postavljeno stojnico, kjer bodo lahko obiskovalci poskusili vinski mošt in mlado vino mladi mariborčan, ta bo v novi preobleki z novo etiketo. Poskusiti se bo dalo tudi ostala vina iz našega asortimenta. Dogajanja na Trgu svobode pa ne bo."

Opazili smo, da na ploščadi pred Vinagom ni več znamenitega lesenega soda. Zakaj ga ni več in ali načrtujete, da bi postavili novega?

"Sod je bil zelo dotrajan, nihče ga ni vzdrževal, zato smo ga odstranili. Na to mesto bomo postavili nekaj drugega. V mislih smo imeli postavitev stojnice z oglasnim panojem, morda v prihodnosti tja postavimo celo vinsko fontano. Slišala sem, da so bile na mesto, kjer je stal sod, nekoč speljane cevi, prebivalci mesta pa so si lahko vsak dan tam točili mariborčana."

Maruša Švelc

Igor Napast

Kaj vas je fasciniralo ali vas še vedno fascinira ob prihodu v Maribor?

"Najbolj fascinanten mi je prihod v klet, ko se spustim po teh triindvajsetih stopnicah in se ozrem po dolgem tunelu, to je zame nekaj najlepšega. Lepo mi je tudi na obhodih po vinogradih, ko vidiš, kako dozoreva grozdje. Nekaj najlepšega je, ko vidiš, kaj ti lahko da narava."

Več kot dve leti in pol je minilo, odkar je Metalka Commerce lastnik Vinaga. Kaj ste v tem času postorili?

"Vlagali smo predvsem v vinograde. Obnavljali smo jih, donegovali, bili so v slabem stanju. Obnovili smo enajst hektarjev vinogradov od skupno 50 hektarjev. Posadili smo laški rizling, sauvignon in modri pinot. Za rdeče grozdje smo se odločili, ker ga tukaj ni veliko in čeprav je ta sorta izjemno zahtevna za obdelovanje. Lotili smo se nakupa nekatere opreme. V stari kleti smo se lotili sanacije, odstranili umazanijo. Eden najtežjih delov je bila sestava ekipe, da smo lahko začeli z ogledi v kleti. Potrebne je bilo veliko organizacije, da smo sploh startali. V naši lasti so stara klet v centru, klet v Košakih s prešo in cisternami, prostor v Krčevini, v zakupu pa imamo 50 hektarjev vinogradov, trsi so v naši lasti, zemlja je last sklada kmetijskih zemljišč."

Kako ste zadovoljni z letino? Kaj pravita vaš vodja vinogradništva Matjaž Mak in enolog Aleš Slana?

"Letina je zelo dobra, čeprav je bila v mladih vinogradih pozeba, zadovoljni smo. Približno 200 tisoč litrov vina bomo pridelali v tem letniku. Prvo vino na trgu bo mladi mariborčan, napolnili smo ga v 3000 steklenic, prodajamo ga lahko do 31. januarja, zato manjša količina."

Mladi mariborčan ni edina novost. Napovedujete novo podobo Vinaga in tudi kompleksnejša vina. Kaj lahko pričakujemo?

"Novo podobo pripravlja mariborska agencija. Njeni predstavniki so šli parkrat v klet, si jo ogledali in zgodbo spoznali skozi vodenje. Etikete so oblikovali glede na zgodbo in na stile vin. Gremo v sodobni smeri. Menjava lastništva je pravi razlog za menjavo etiket in logotipa. Namen imamo delati barikirana vina iz modrega pinota, sauvignona in laškega rizlinga ter oranžno vino iz laškega rizlinga. Še letos bosta na tržišču dve penini, rose in chardonnayja po klasični metodi, na kvasovkah vini zorita že dve leti. Najprej bomo degožirali 3000 penin, ostale bomo pustili zoreti, da vidimo, kako bodo dozorevale. Penine bodo že imele novo grafično podobo, ki jo pripravljamo za vsa vina."​

Maruša Švelc

Igor Napast

Kaj v bližnji prihodnosti ob novi podobi še načrtujete v Vinagu?

"Najprej bi radi ustvarili še kakšno etiketo, vino, da bo izbor večji. V središču mesta pa bi radi vzpostavili naš center, kjer bi se združevali ljudje. Nočemo, da bi k nam prihajali le na ogled kleti, kot znamenitosti Maribora, ampak bi tukaj našli tudi družbeni kotiček, kjer bi se ljudje povezovali in družili."

Je v teh načrtih tudi prostor ob vhodu v klet, ki se zdaj oddaja oziroma prodaja, nekoč pa je že bil del Vinaga?

"V planu imamo vedno več možnosti, nikoli nimamo le ene opcije, za katero se moramo odločiti. Pred letom smo odkupili del objekta ob banki, ki se drži kleti. Arhitekt nam je narisal postavitev novega vhoda v klet. Če ne bomo odkupili lokala ob Trgu svobode, bo to nova, najbolj primerna zgodba. Plani so zagotovo dolgoročni. Zdaj smo v Vinag že vložili toliko, da ne moremo več nazaj."

Ima Metalka Commerce v planu še kakšne investicije v Mariboru?

"Vinska klet je v lastništvu Metalke Commerce, ker kleti ne moremo prenesti na novo podjetje Vinag 1847, d.o.o., kajti stečaj Vinaga še ni končan. V lasti ima Metalka Commerce stavbo na Teznem, kjer je bil nekoč sedež Raiffeisen banke. Naš namen je oddati ali prodati to hišo, čakamo najboljše ponudbe. Maribor ima tudi sicer investicijski potencial."

Zasledili smo, da se Metalka Commerce zanima tudi za nakup Vinakopra.

"Dobri projekti za dobro ceno nas vedno zanimajo. No, Vinakoper nas zaenkrat ne zanima. Vinarski posel je res zahteven. Kmetijstvo je lepa zgodba, a težka."

Maruša Švelc

Igor Napast

Kakšen je bil obisk kleti letos?

"Zadovoljni smo bili predvsem z obiskom avgusta in septembra, ko je bila situacija glede koronakrize boljša. Veliko je bilo tujcev, predvsem Nizozemcev, Avstrijcev in Poljakov. Slovencev je bilo manj, prihajali pa so jeseni, ko organizirajo izobraževanja in poslovne izlete. S porastom števila okužb se število obiskov manjša. Seveda naši vodniki skrbno upoštevajo vse ukrepe, za vstop v klet je potreben PCT, število ljudi v skupini je omejeno, te pa morajo prihajati iz nekakšnega skupnega mehurčka, denimo iz iste družine ali podjetja, mešanih večjih skupin trenutno ne sprejemamo."

Po nakupu kleti ste kupili tudi 85 tisoč steklenic arhivskega vina. V kakšnem stanju so in kdaj ga bomo lahko poskusili?

"To vino lahko poskusite in kupite že sedaj. Povpraševanje sprejemamo na spletni strani. Vino je popisano, skrbno ga prezamašuje in pregleduje Vida Klobasa. Ob našem nakupu je bila tretjina že prezamašena, najprej je par mesecev to vino zlagala v bokse. Zdaj prezamašuje ostala vina. Če kdo želi vino določene letnice in še ni bilo prezamašeno, ga lahko ona še isti dan prezamaši in vino je nared. Vrednosti teh steklenic so različne, narediti bomo morali še en pregled, vina nam bodo pomagali ovrednotiti vinski strokovnjaki in arhivarji."

Kako dobro poznate vinarje iz Maribora in okolice? Kot Notranjka nam pojasnite, zakaj ljudje iz Ljubljane in okolice redkeje prihajajo na vino v naše konce kot v opevana Brda.

"Zelo pogosto grem naokoli, rada spoznavam štajerske zgodbe. Vidim, da se čedalje bolj povezujejo. Že če primerjam z letom 2019, ko smo prevzeli Vinag, so bili storjeni koraki naprej. Štajerci vedno bolj delajo na promociji, tudi Maribor kot mesto. Gre na bolje. Tukaj imamo res dobro konkurenco, vinarji pa imajo prepoznavne stile. Mi imamo recimo svežo linijo, veliko je vinogradnikov, ki dajejo poudarek na eni sorti ali stilu. To mi je všeč, da ima vsak svojo zgodbo. Morda boste presenečeni, a tudi ljudje iz Notranjske redno prihajajo v Vinagovo klet, več jih je kot Štajercev, njihov odziv je odličen. Maribor nam je postal všeč. Brda pa so morda za nekatere, predvsem mlajše, bolj trendovska, a takšne stvari se spreminjajo."

Kakšne so vaše želje za Maribor?

"Najprej kapo dol predstavnikom v mestu, ki skrbijo za turizem, saj se vidi, da so pridni, da se trudijo, in veseli smo, da z njimi dobro sodelujemo. Želim si, da bi nas čim prej sprejeli, saj ima Vinag zaradi zgodb iz preteklosti še vedno slab prizvok. Resno smo se zavzeli za ta projekt, ki ne traja eno leto, ampak bo trajal več let, da bomo vse sanirali in obnovili. Želim si, da bi v še kakšnem lokalu več ponujali mariborčana in mariborčanko, Vinagovo vino. To ime smo ohranili, ker cenimo Maribor, ker smo ponosni, da je klet tukaj, in želimo, da so tudi Mariborčanke in Mariborčani na to ponosni, da imajo svoje vino."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta