Grema na kafe z Miro Osvald-Mičović: Po horoskopu bi bil Maribor oven

Miha Dajčman Miha Dajčman
12.03.2019 20:04

Mira Osvald-Mičović je diplomirana pravnica in je pred delom v Slaščičarni Ilich 20 let delala v knjižnici pravne fakultete

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mira Osvald-Mičović, Mariborčanka, z Gosposvetske, ne bi zamenjala življenja v središču mesta. Všeč ji je, da pozna ljudi, ki jih srečuje na ulici. 
Sašo Bizjak

Dejavnost slaščičarstva na mestu, kjer je Ilich, traja že 110 let. Mira Osvald-Mičović je z možem solastnica lokala, pravi, da ga vsak dopolnjuje po svojih zmožnostih. V zasebni sektor je iz javnega prestopila leta 2011, ker ji daje svobodo. "Če so ljudje disciplinirani, če sledijo znanjem in vrednotam, imajo svobodo za izražanje v zasebnem sektorju. Jaz sem tukaj srečna, ker tukaj sprejemam odločitve, za katerimi lahko stojim. Gre za individualno odgovornost," pravi Mira Osvald-Mičović. Pila je belo kavo.

Je težje preiti iz zasebnega sektorja v javnega ali obratno?
"Meni je bil prehod iz javnega sektorja v zasebnega pisan na kožo. Tu sem jaz jaz. In naj tako tudi ostane."

Mislite, da ima kdo težave, če gre v drugi smeri?
"Če tam zasleduje vse to, kar je živel v zasebnem sektorju, bo vse skupaj dvignil. Verjamem, da je večja teža tam, kjer moraš sam zaslužiti to, od česar živiš. Mislim tudi, da mora javni sektor odgovarjati enako kot zasebni."

Ste rojena Mariborčanka?
"Rodila sem se na Ptuju, do tretjega leta sem bila tam. Celo svoje aktivno življenje pa sem Mariborčanka. Z Gosposvetske."

Imate v Mariboru stvari, ki jih potrebujete za dobro življenje?
"Rada imam svet, rada se odprem, ampak moja filozofija je, da izkoristimo to, kar imamo na dosegu roke. Sem zagovornica tega, da živimo tukaj, v tej državi. In sem človek asfalta in parketa, morda zato, ker sem celo življenje živela v središču mesta. Blazno rada imam to življenje tukaj, gledališče, lutkovno gledališče, knjižnico in knjigarne ..."

Predvidevam, da imate radi knjige.
"Da. In revije. Papir. To je tudi ena naša značilnost. Ko sem prišla v Ilich, sem izhajala iz sebe. Ženski je sami neprijetno sedeti ob kavi, vprašala sem se, kaj bi ženskam lahko ponudili zraven, in sem našla rešitev v revijah. Vsak mesec nabavim revije v nemškem, angleškem, hrvaškem in seveda slovenskem jeziku. Pa dnevno časopisje, revije o arhitekturi ... In ženske berejo."

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta