Inavguralno predavanje: Tradicionalni mediji morajo vztrajati na poti verodostojnosti in relevantnosti

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
04.01.2024 18:00

Dr. Suzana Žilič Fišer je imela ob izvolitvi v naziv redne profesorice javno predavanje, v katerem se je ukvarjala s sodobnimi (digitalnimi) medijskimi izzivi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Suzana Žilič Fišer: "Vsak ima pravico do mnenja, nima pa pravice do lastnih dejstev."
Andrej Petelinšek

Dr. Suzana Žilič Fišer, predstojnica inštituta za medijske komunikacije pri Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, je v dvorani Antona Trstenjaka na rektoratu v četrtek opoldne izvedla inavguralno predavanje ob izvolitvi v naziv redne profesorice. Predavanje je naslovila "Neizmerljiva moč medijskih vsebin: sodobni izzivi in poslanstvo medijev v digitalnem okolju." Že v uvodu je Suzana Žilič Fišer, po osnovni izobrazbi novinarka, opozorila na odgovornost vseh, ki delujemo v javnem prostoru, pri uporabi besed, ki "so orožje", in ob nastopih v množičnih medijih. "Vsak ima pravico do lastnega mnenja, nima pa pravice do lastnih dejstev," je citirala, ko je orisala zahteven čas za medije v tako imenovani postresničnostni družbi, v času, ko je zaupanje v novinarstvo in medijske organizacije močno erodiralo. Ključne vrednosti medijev so še vedno verodostojnost, kredibilnost in relevantnost, meni. V vztrajanju na tej poti vidi tudi dolgoročno edino vzdržno preživetveno strategijo in perspektivo tradicionalnih medijev, četudi ta hip morda ne prinaša visokih in hitrih profitov.

Z rektorjem UM Zdravkom Kačičem
Andrej Petelinšek

Ali družbeni mediji izboljšajo našo informiranost?

Slabo je, tako Žilič Fišer, ko FB-zgodbe postanejo TV-novice, krepi se zmeda, kdo (vse) je novinar, ustvarjalec vsebin. Družbeni mediji vse bolj določajo našo realnost, definirajo, kaj je danes dogodek, a novopečena redna profesorica opozarja: "Uporaba družbenih omrežij, kjer kroži veliko informacij, ne izboljša nujno kakovosti informacij, s katerimi razpolagamo, naše informiranosti, ampak z njimi le krepimo svoja stališča. Kar krepi polarizacijo družbe." Javnost se fragmentira, na drugi strani pa na zahtevnih in zapletenih trgih poteka konsolidacija in koncentracija medijev, nastajanje novih monopolov in mrež. Ključno vprašanje pri nalogah in poslanstvu medijev je še vedno, kaj je javni interes. Odgovori, da je to konvergenca javnega dobrega in javnega servisa. Mediji imajo še vedno množico pomembnih ciljev v sodobni družbi, zato mora njihovo delovanje temeljiti na določenih pravilih in normah, velja za javne in komercialne medije. "Javni servisi so potrebni in pomembni, to kažejo tudi raziskave," poudari na predavanju.

Čestitke podžupana Sama Petra Medveda
Andrej Petelinsek

Pasti in priložnosti digitalizacije

Glede na novonastale specifike in zahtevne okoliščine medijskega trga je pomembna poanta tudi, kako ga regulirati. Ravno sedaj pri nas poteka javna razprava o zakonu o medijih in Suzana Žilič Fišer upa, da bo prišlo čim več relevantnih pripomb, ki bodo tudi upoštevane, da bodo na koncu nove zakonske rešitve kakovostne. V stremljenju k boljšemu medijskemu prostoru potrebujemo odgovorne medijske delavce, odgovorne medijske lastnike ("kar zveni v našem kontekstu precej utopično"), ustrezno medijsko pismenost in opolnomočenost, je naštela. Digitalna transformacija medijskega prostora prinaša pasti in izzive, med njimi tudi vprašanje monetizacije kakovostnih vsebin. Žilič Fišer ob tem opozori, da se bodo občinstva morala zavedati, da bo kakovostno novinarstvo potrebno finančno podpreti oziroma plačati.

Andrej Petelinsek

"Če je veliko slabega in nevarnega, pa je v digitalizaciji tudi ogromno pozitivnega, veliko priložnosti, možnosti inovacij, sodelovanja, inkluzivnosti publike in personalizacije zgodb, raziskav, vzpostavitve novih formatov," meni. V tem digitalizacijskem času zatorej vidi predvsem novo možnost za revitalizacijo RTV, in sicer če bo ohranila in postavljala standarde verodostojnosti in profesionalizma. Za nacionalko seveda ne smejo prevladati komercialni kriteriji, denimo diktat gledanosti, a vseeno medij ne more in ne sme biti sebi v namen, ampak mora ciljati na to, da ga ljudje spremljajo, to velja tudi za javne medije. V nekoliko bolj osebni referenci, kjer je pojasnila, zakaj je postala novinarka, smo slišali, da je verjela, da mediji svet spreminjajo na boljše, da lahko premikajo stvari. To še vedno verjame, a vidi vzajemno odgovornost medijev in družbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta