Industrijska cona v Hočah: Z investicijami tudi nove zaposlitve

Damijan Toplak Damijan Toplak
29.05.2021 04:00
Začenja se gradnje južne ceste v industrijski coni, pa logističnih centrov avstrijskih podjetij ter hladilnice. Vse to prinaša tudi nova delovna mesta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšna bosta nova hladilnica in logistični center za meso podjetja Futura Cold Store, kjer bo sprva 15 zaposlenih.
Futura Cold Store

Logistični center Hoče-Maribor podjetja Go Asset na južnem obrobju hoške industrijske cone naj bi se razprostiral na 30 tisoč kvadratnih metrih in bo imel odlično dostopnost do avtocestne in železniške infrastrukture, odprli pa naj bi ga v drugem četrtletju 2022. V teh dneh naj bi pridobili gradbeno dovoljenje. Tam se začne graditi tudi južna cestna obvoznica oziroma povezava v hoški obrtni coni.

Takšen naj bi bil logistični center podjetja Go Asset v Hočah. Foto: Go Asset
Go Asset

Do pozne jeseni južna cestna povezava

V teh dneh je namreč Občina Hoče - Slivnica kot investitorka pričela graditi južno cestno povezavo v hoški industrijski coni, pri čemer je izvajalec del gradbeno podjetje Kit-ak iz Rogaške Slatine in naj bi dela končal do oktobra ali novembra letos. Vrednost teh del je 913 tisoč evrov, pri čemer bo skoraj 616 tisoč evrov financiranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, od tega bo nekaj manj kot 462 tisoč evrov prispevala EU, blizu 154 tisoč evrov slovenski državni proračun, preostalih 297 tisoč evrov pa občinski proračun Občine Hoče - Slivnica. Slednja želi zgraditi nov južni cestni dostop v obstoječo industrijsko cono, ki ima trenutno zgolj en dostop. S tem bo nastal boljši pretok prometa znotraj same cone in širše, potencialnim novim in obstoječim podjetjem (predvsem manjšim in srednje velikim) pa bodo na voljo nove površine za izvajanje in širitev gospodarskih dejavnosti. Predvidena površina dograjene cone je 3,98 hektarja.

Z oranžno barvo je na skici označena gradnja južne ceste v hoški industrijski coni.
Občina Hoče - Slivnica

Schrack Technik z vsaj 15 zaposlenimi

Svoj logistični center v vrednosti 3,5 milijona evrov bo v hoški obrtni coni zgradilo tudi avstrijsko podjetje Schrack Technik (podjetje ima za Slovenijo sedež v Slovenj Gradcu, enoti pa še v Hočah in Ljubljani). Sedaj bodo imeli ob 600 kvadratnih metrih prodajnega salona v Hočah, kjer so prisotni od leta 1992, tudi 1500 kvadratnih metrov velik logistični center za celotno Slovenijo. Temeljni kamen so položili pred kratkim, dela pa bo izvedel murskosoboški Pomgrad. Objekt naj bi dokončal do konca letošnjega leta, medtem ko naj bi logistični center odprli do marca prihodnje leto.

Schrack Technik je prisoten v 50 državah sveta, od tega ima v 13 državah hčerinska podjetja. Ponuja več kot 20 tisoč izdelkov s področja energetike, industrije, IT, razsvetljave, fotovoltaike, elektromobilnosti in drugih področij elektroinštalacij. Schrack v Hočah že zaposluje devet ljudi, še šest naj bi jih zaposlili v dveh letih, pojasni Matija Zavodnik, direktor podjetja Schrack Technik za Slovenijo, ki tudi napoveduje, da bo Štajerska v prihodnje tisti del Slovenije, ki se bo hitro razvijal, za Hoče pa so se odločili, ker so prometno in logistično atraktivna lokacija. Schrack Technik, kjer letno dosegajo za okrog 10 milijonov evrov prometa, že zdaj v Sloveniji zaposluje 36 ljudi, pri proizvodnji in prodaji izdelkov lastne blagovne znamke pa sodelujejo s petimi slovenskimi podjetji.

S 15 zaposlenimi tudi nova hladilnica

Svojo hladilnico in logistični center za meso pa prične v hoški industrijski coni graditi tudi podjetje Futura Cold Store iz Bistrice ob Dravi, dela pa izvaja podjetje GIC Gradnje iz Rogaške Slatine. Gradnja bo končana do avgusta letos, ko bo moderno skladišče imelo kapaciteto 4300 paletnih mest, v prihodnjem letu pa želijo kapacitete povečati še za 10 tisoč paletnih mest, saj bodo omogočali tudi skladiščenje sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov pri temperaturi od 0 do 15 stopinj Celzija. V skladiščnem centru, katerega bruto površina bo 2928 kvadratnih metrov, bodo v najem oddali tudi šest pisarn, sprva bo tam 15 zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta