Inšpektorji: Študenti zdravstvene nege v UKC ne delajo samostojno

Andreja Kutin Lednik
05.02.2020 17:06

Zdravstveni inšpektorat ni ugotovil nepravilnosti pri delu študentov v UKC Maribor, napoveduje pa nadzor tudi v drugih bolnišnicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V UKC Maribor primanjkuje vsaj 220 medicinskih sester.
Andrej Petelins_ek

Zdravstveni inšpektorat je konec januarja na podlagi informacij v medijih, da v UKC Maribor zaradi pomanjkanja kadra izvajajo zdravstveno nego pacientov tudi študentje zdravstvene nege, v bolnišnici opravil izredni inšpekcijski pregled. Inšpektorji so preverili spoštovanje posameznih določb Zakona o zdravstveni dejavnosti in način organizacije študentskega dela. "Ugotovljeno je bilo, da študenti ne delajo samostojno in da ne posegajo v kompetence medicinske sestre. Po opravljenem inšpekcijskem pregledu se je na podlagi ugotovitev pridobilo še mnenje Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije. Neskladij ni bilo ugotovljenih," sporočajo z inšpektorata. A ker se podobne prakse uveljavljajo tudi v drugih slovenskih bolnišnicah, bo ta "vsebina v ostalih bolnišnicah v letošnjem letu preverjena v okviru rednih inšpekcijskih pregledov", dodajajo na inšpektoratu.

Vključevanje koristno, a ne brez nadzora

Tudi na ministrstvu za zdravje vidijo v takšnem sodelovanju koristi: "Spremljano vključevanje dijakov in študentov v proces zdravstvene nege in zdravstvene obravnave lahko predstavlja pomemben doprinos tako za izvajalca zdravstvene dejavnosti kot za dijaka oziroma študenta. Sodelovalna vloga dijakov oziroma študentov lahko v procesu zdravstvene obravnave predstavlja dodatne vire, ki zdravstvene delavce razbremenijo, da lahko več časa namenijo neposrednim aktivnostim s pacientom. Izvajalcu zdravstvene dejavnosti vključevanje dijakov in študentov omogoča seznanjanje s potencialnimi bodočimi kadri, dijakom in študentom pa spremljano vključevanje v delovne procese, spoznavanje specifik posameznih specialnosti izvajalca in spoznavanje potencialnih bodočih delodajalcev."

Dela 13 študentov na dan

Zdravstvene delavce v UKC je zmotilo sodelovanje s študenti tudi zato, ker študenti za delo prejmejo višje urno bruto plačilo kot redno zaposlene medicinske sestre. A gre za bruto znesek, ki je zvišan zaradi spremenjene zakonodaje, od bruto zneska pa delodajalci vplačujejo v pokojninsko blagajno, del pa gre za zavarovanje (s 1. januarjem je minimalna urna postavka za študente višja in znaša 5,4 evra).
V UKC Maribor medtem ocenjujejo, da po nezasedenih sistemiziranih mestih primanjkuje preko 220 medicinskih sester. Za sodelovanje se je doslej odločilo 47 študentov, v UKC dela povprečno 13 študentov na dan, na oddelkih, ki dnevno javijo potrebe po pomoči: Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Oddelek za kardiologijo in angiologijo - kardio kabinet, Oddelek za gastoenterologijo - UZ, Oddelek za žilno kirurgijo, Oddelek za ortopedijo, Urgentni center, Intenzivna terapija, Centralni operacijski blok, Centralna sterilizacija, Oddelek za nefrologijo, Oddelek za očesne bolezni ...
"Študentje so smeri študija zdravstvene nege, absolventi študija smeri zdravstvene nege in študentje druge stopnje zdravstvene nege s predhodno zaključenim študijem smer zdravstvena nega. Pred vstopom v klinično okolje opravijo obvezne vsebine iz varstva pri delu in bolnišnične higiene, so individualno spremljani in koordinirani. Strokovni vodja zdravstvene nege posameznega oddelka določi delokrog pomoči v zdravstveni oskrbi pacienta za študenta glede na sprejete kompetence," še navajajo v UKC. Strinja se tudi dekanja Fakultete za zdravstvene vede prof. Majda Pajnkihar: "Gre za študente s končano srednjo zdravstveno šolo, vsi imajo že izkušnje v kliničnem okolju, pred pričetkom dela v bolnišnici pa opravijo še dodatno izobraževanje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta