Intenzivne stiske mladih, za pomoč pri psihologih pa čakalna lista

25.10.2021 17:30
V Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše so za premagovanje anksioznosti, ki je med mladimi v porastu, zagnali program Cool Kids; skupino za pomoč so zapolnili v nekaj dneh.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V mariborskem svetovalnem centru so opozorili na naraščanje stisk otrok in mladostnikov ter predstavili oblike dela, s katerimi pomagajo blažiti posledice epidemije. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Že tretje šolsko leto je zaznamovano s covidom-19 in s posameznimi ukrepi tudi v šolskem prostoru. V Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše zaznavajo v času epidemije in zapiranja družbe porast čustvenih stisk ter tesnobnih in depresivnih motenj. To prav tako potrjujejo domače in tuje raziskave, pa tudi praktične izkušnje domačih strokovnjakov. Kar so napovedali lani v mariborskem centru, se uresničuje letos v praksi. Potrebe po pomoči prihajajo v sunkih, velikokrat je potrebno takojšnje ukrepanje. Ob dnevu svetovalnega centra so opozorili na naraščanje stisk in predstavili oblike dela, s katerimi pomagajo blažiti posledice epidemije.

​Program je za udeležence brezplačen

Za premagovanje anksioznosti so v svetovalnem centru zagnali program Cool Kids, v njem pa pomagajo trije psihologi. Projekt je namenjen otrokom, starejšim od sedem let, in ga izvajajo štiri partnerske ustanove v Sloveniji, ob njih še svetovalni center v Ljubljani in zdravstvena domova v Ljubljani in Velenju. Program je za udeležence brezplačen, sofinancira ga ministrstvo za zdravje. V Mariboru so ga začeli septembra s skupino dijakinj.

"Ko smo o možnosti vključitve obvestili svetovalne delavce v srednjih šolah, se je skupina zapolnila v nekaj dneh. Imamo že čakalno listo. Prav tako imamo oblikovano čakalno listo za še dve skupini mlajših otrok, otrok iz druge in tretje triade," je povedala psihologinja v centru Tadeja Batagelj. "Rezultati kažejo, da je program izjemno učinkovit. Pozitivni učinki so dolgotrajni. Med učinki uporabniki navajajo zmanjšano anksioznost, zmanjšano zaskrbljenost, bolj so prisotni v šoli, večja je njihova uspešnost."

​Za mlajše Pogumen kot tiger

A skrb vzbujajoče je dejstvo, da potrebujejo pomoč pri premagovanju anksioznosti še mlajši otroci. Dve psihologinji sta že vključeni v proces akreditacije za program Cool Little Kids, ki bi ga radi začeli izvajati v letu ali dveh. Do takrat pa poteka program Pogumen kot tiger, ki so ga za slovenske razmere prilagodili v svetovalnem centru, in prejšnji teden je srečanja začela prva skupina.

"V skupino so vključeni starši otrok, starih od tri do devet let, ki so še premajhni, da bi se sami spopadali s svojo anksioznostjo, in pri katerih sta izjemnega pomena razumevanje in ustrezno reagiranje staršev," je pojasnila Batageljeva.

​Bolj dovzetni za iskanje pomoči

Dolgoročni učinki, ki jih ima epidemija na mlajšo generacijo, še niso znani, zato je izjemno pomembno, da sta preučevanje in pomoč prioriteta, pravijo v svetovalnem centru. Opažajo, da pride po pomoč k njim veliko ljudi, ki so jim v preteklosti že pomagali. "Opažamo, da je stisk več, vendar pa vsi ne pridejo do nas. Tudi šole so prisiljene zelo intenzivno ukrepati, ker se vsakodnevno srečujejo z zelo intenzivnimi stiskami. Šolski svetovalni delavci nas pokličejo, ker je ukrepanje nujno takoj. Vedo, da je treba, preden pride družina do nas, že nekaj narediti," je pojasnila specialna pedagoginja, sicer namestnica direktorice svetovalnega centra Alenka Zupančič Danko.

​Tudi pri njih je oblikovana čakalna lista. Za pomoč pri psihologih in specialnih pedagogih naročajo za januar. Opažajo tudi, da so starši in otroci sedaj bolj dovzetni za iskanje pomoči. "Prej nismo toliko poznali situacije, da oba, otrok in starš, opozorita na težavo in skupaj prosita za nasvet, kaj naj naredimo, da si bomo pomagali. To je nekaj novega zame," pravi Zupančič Dankova.

Vrata imajo v svetovalnem centru odprta ves čas epidemije, uporabnikom so dosegljivi tudi na spletu in po telefonu. Trenutno se ukvarjajo predvsem s stiskami ob začetku novega šolskega leta. "Dnevno se s starši, učitelji in tudi z otroki pogovarjamo o strahu, da bi se zaprtje ponovilo, in upamo, da se to ne bi zgodilo," je še dejala Zupančič Danko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta