(INTERVJU) Prvi primer povezan s čakalno vrsto

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
29.07.2019 17:00

Po Magdi Žezlini in Francetu Prosniku je Lidija Breznik tretji varuh bolnikovih pravic v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lidija Breznik, magistrica socialne gerontologije, direktorica in strokovna vodja Zavoda Aloja, je nova varuhinja bolnikovih pravic v Mariboru.
Igor Napast

Magistrica socialne gerontologije, direktorica in strokovna vodja Zavoda Aloja, ki se zadnji čas še posebej veliko posveča programom svetovanja in pomoči pri demenci, je nova varuhinja bolnikovih pravic v Mariboru. Funkcijo, ki je neprofesionalna, je Lidija Breznik nastopila pred dobrim mesecem. Mariborska občina je to institucijo ustanovila leta 2001. Delo je zelo uspešno trasirala prva varuhinja bolnikov pravic Magda Žezlina in ga je nato nadaljeval France Prosnik. Leta 2008 smo - tudi zaradi dobrih izkušenj z varuhom bolnikovih pravic v Mariboru - v Sloveniji dobili še zastopnike pacientovih pravic; v Mariboru sta dva. Institut varuha bolnikovih pravic je v Mariboru kljub temu ostal. Vsi imajo delo.
Kako vidite delitev dela med varuhom in zastopnikom?
"Ne gre za delitev dela in podvajanje. Gre za večjo možnost izbire uporabnikov zdravstvenih storitev na območju Podravja. Menim, da ima varuh bolnikovih pravic možnost širšega delovanja kot zastopnik pacientovih pravic, saj v pisarni varuha svetujemo tudi pri uveljavljanju pravic, ki jih določajo pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, na primer glede bolniškega staleža, odobritve zdraviliškega zdravljenja."
Ste neprofesionalna varuhinja. Kdaj boste dosegljivi?
"Po predhodni najavi sem v pisarni varuha bolnikovih pravic v Ulici heroja Tomšiča 2 na voljo za osebne razgovore vsako sredo od 13. do 17. ure. Sicer pa je strokovna sodelavka Manja Habjanič v pisarni dosegljiva vsak dan - osebno, po telefonu ali preko elektronske pošte. Načrtujeva, da bova možnost osebnih razgovorov ponudili bližje ljudem. Občasno, enkrat ali dvakrat na mesec, bova na voljo v prostorih posamezne krajevne skupnosti ali mestne četrti."

Lidija Breznik, nova varuhinja bolnikovih pravic
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta