(INTERVJU) Ravnateljica III. gimnazije Maribor: Dijaki ne pogrešajo le prijateljev, ampak tudi učitelje

Barbara Bradač Barbara Bradač
20.06.2020 03:00

Ravnateljica Marija Lešer o koncu precej drugačnega šolskega leta, o manku toplih in medosebnih stikov zaradi šolanja na daljavo in o nujnosti običajnega začetka novega šolskega leta. Po daljšem obdobju ima ta gimnazija omejitev vpisa na vseh programih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marija Lešer je tedensko dijakom in dijakinjam pošiljala zapise. Zanje povedo, da se iz njih vijeta tako empatija kot človečnost. Starši so izpostavili njene opogumljajoče besede. 
Sašo Bizjak

Kako prihajajoči konec šolskega leta, ki ga je zaznamovalo šolanje na daljavo, doživljate profesorji in dijaki?
"Ves čas sem upala, da se bodo vsi dijaki lahko vrnili vsaj za nekaj tednov, a se ni izšlo. Maturantje so se vrnili praktično le še k opravljanju mature, dijaki prvih treh letnikov pa se naslednji teden vrnejo samo po spričevala in da uredijo obveznosti z vračanjem učbenikov. Tako bom lahko vse dijake vsaj osebno nagovorila ob podelitvi spričeval, res nestrpno čakam, da se zopet, pa čeprav na kratko, vidimo.
Prav je, da dosledno spoštujemo priporočila NIJZ, hkrati pa bomo tako dijaki kot učitelji odšli na počitnice oziroma na letni dopust čustveno precej prazni in z mešanimi občutki."


Kaj menite o tem, da bi se s septembrom šolanje na daljavo nadaljevalo?
"Obdajajo me zelo mešani občutki, tudi strah. Pa ne tega, da ne bi bili česa sposobni organizirati, izpeljati. Treba je razmišljati tudi o tem, da delo na daljavo poteka v izrednih okoliščinah, tudi prilagojenih. Če bodo dijaki ostali doma dalj časa, bo njihov primanjkljaj samo naraščal. Letošnji maturantje so pod velikim psihološkim pritiskom, ampak posredovanje znanja je bilo oteženo le zadnje tri mesece, ostalo učno snov so obravnavali skoraj štiri srednješolska leta. Če se bo v intervalih uvajalo šolanje na daljavo, bo postalo ogroženo trdno znanje. Ne predstavljam si, da jeseni dijaki v šolo ne pridejo, sploh pa ne, da prvi letniki, to so 15-letniki, ne bi zares prestopili praga šole. Že vpis ne poteka, kot smo ga bili vajeni, in bodoči dijaki so prikrajšani za prvi živi stik z izbrano šolo. Hodniki brez dijakov so bili strašljivo prazni. Iskreno upam, da se bo jeseni v šolo spet vrnilo življenje z vso mavrico."

Dijaki prvih treh letnikov se v šolske klopi sploh niso vrnili. Pogrešajo šolo? Nekako smo navajeni nerganja dijakov nad šolo, nad obveznostmi in profesorji.
"Dijaki so zelo pogrešali in še pogrešajo stik s sošolci, prijatelji, razlago snovi, debato … Ja, pogrešali so tudi učitelje, razrednike … Maturantom je bila primarna želja vrniti se v šolo in se pripraviti na maturo. Biti maturant letos gotovo ni primerljivo z maturanti v preteklih letih. Edino maturanti splošne in poklicne mature so se lahko vrnili, pa še oni prepozno, da bi lahko zares odpravili nastali primanjkljaj. Ta primanjkljaj ni bil tolikšen v obsegu predelane snovi, večji je bil v socialnih interakcijah, ki jih ni bilo. Topli in iskreni medosebni stiki manjkajo vsem. Upam, da se bomo tega občutka še dolgo spomnili in ostali hvaležni za 'normalno' življenje, kot smo ga bili vajeni pred kriznim obdobjem."

Ravnateljica, ki pravi, da je znanje res pomembno, ampak v življenju so pomembne tudi druge sposobnosti, veščine, interakcije.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta