(INTERVJU) Vladimir Mikek: Smeh je najlepša čarovnija

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
10.03.2019 18:11

Triintrideset let profesionalizma na trinajst amaterske podlage je bilo garaških, vendar čarobnih, pravi čarodej Vladimir Mikek - Wladimir, ki bo letos prenehal poklicno nastopati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Mikek pravi, da se izogiba besedi trik, ker asociira na to, da bo nekoga okrog prinesel, on pa tega noče. Raje reče, da izvaja umetnije.
Sašo Bizjak

Mariborčan od začetka, kajne?
"Seveda. Živeli smo na Taboru, ko sem bil star deset let, sta se starša razvezala, potem sem začel iskati poti, kako bi lahko ušel. Od doma sem najraje pobegnil na Železničarja igrat košarko, na poligon, smo rekli. V osnovni šoli sem že nekaj malega delal s kartami, navdušil me je stric, pokazal mi je nekaj in sem to uporabljal in sem bil srečen."
Kakšno otroštvo ste imeli? ​Se spominjate prijateljev?
"Nisem imel dosti prijateljev, bil sem bolj sam. Tu sem vseeno rad živel, no, pa saj takrat ni bilo mogoče kar tako oditi drugam. Oče, bil je strojni tehnik, delal je v Metalni in Tamu, mi je rekel, da je mesto, v katerem živimo, lokacijsko zelo dobro, blizu je kapitalizem, ni potresno aktivno območje, si sredi narave, ki ti daje vse, vode je dovolj. Zakaj torej človek ne bi ostal tu?"
Ste s kartami na začetku skušali ljudi osupniti?
"Že takrat sem spoznaval, da so ljudje hvaležni, če jih spravljaš v smeh. Potem je bilo vse tisto, kar sem počel na odru, izvedeno s tem namenom. In še danes je."
Kdaj in kako ste se začeli šolati za čarodeja?
"Šestnajstleten sem prišel do knjige, ki je izšla v Sarajevu, naslov je bil Izbor magijskih veščin, napisal jo je Miroslav Pinter - Đeli, se še dobro spomnim. To je bila moja osnova. Potem sem se včlanil v Čarobni krog pri Kudu Jožeta Hermanka, ki ga je vodil Franc Zupan. Leta 1972 sem naredil izpit in od takrat sem v teh vodah."
Kaj ste morali znati na izpitu?
"Pred občinstvom je bilo treba izvesti točko. Štirje kandidati smo bili, jaz sem bil najslabši, ker so bili oni trije na tečaju. Imel sem veliko volje in Zupan je to opazil in mi pomagal. Res sem bil vztrajen, povsod sem s tem, kar sem znal, rinil poleg, vsem sem že bil tečen: ti pokažem to, ti pokažem ono."
Ste v prvem obdobju uporabljali trike, ki ste jih povzemali od drugih?
"Izogibam se besedi trik, raje rečem: ti lahko nekaj pokažem? Ali pa rečem temu umetnija. Trik namreč asociira na to, da bom nekoga okrog prinesel, jaz pa tega nočem. Beseda umetnija pri nas ni domača, v nemščini pa je."

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta