(INTERVU) Egon Repnik, župan Miklavža na Dravskem polju: Za več zamenjav kurilnih naprav

Branka Bezjak
11.12.2020 06:16
Na polovici mandata z Egonom Repnikom, ki je drugi župan Občine Miklavž na Dravskem polju po Leu Kremžarju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Egon Repnik napoveduje ureditev naravnega parka Miklavški ribniki - predvidena je ureditev vseh treh ribnikov s sprehajalno potjo, učnimi potmi ... Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Pred dvema letoma se je Egon Repnik, ki je bil pred tem podžupan, uvrstil v drugi krog županskih volitev kot kandidat Liste za skupno občino Miklavž. V drugem krogu so mu volivci namenili več glasov, dobrih 58 odstotkov, kot protikandidatu Damirju Pekiču.

Šele nekaj dni ste v popolnoma prenovljeni občinski stavbi, kar je tudi letošnja največja občinska investicija. Dobrih 700 tisoč evrov je stala, od tega je bil delež sofinanciranja okoli 15-odstoten. Ob potrjevanju je bilo zaradi visokega zneska obnove tudi nekaj pomislekov.

"Zagotovo nas ni višina sofinanciranja vodila k obnovi. Za sofinanciranje teh projektov ni na voljo ne evropskih ne državnih sredstev. Energetska sanacija je bila tako edina možnost, da dobimo vsaj nekaj. Že več let je bila prenova v načrtu razvojnih programov, a nikoli ni bilo prave priložnosti. Tudi v prvem letu mojega mandata se je preložila, letos, ko se je v zgornjem nadstropju že izlila voda, enako slabe so bile tudi elektroinštalacije, ni bilo druge, kot da se investicije lotimo. Tudi svetniki so se nato s tem strinjali. Ne nazadnje si vsaka občinska uprava zasluži spodobne prostore za delo. Z odkupi smo pridobili tudi dodatne prostore, uredili okolico z novim parkiriščem. Obnova je stroškovno upravičena in je bila cenejša, kot bi bila novogradnja."

Za zagotavljanje varnega poteka sej občinskega sveta, ki so bile prej v občinski stavbi, so te že od spomladi v miklavškem kulturnem domu. Kako se sicer spopadate z razmerami ob epidemiji?

"Število potrjeno okuženih se v naši občini stalno giblje okoli 60, s čimer smo v povprečju. Kar pa kljub temu ni dobro, saj tudi pomeni, da jih je v resnici okuženih še več. Kot lokalna skupnost delamo enako kot drugi. V šoli so na voljo topli obroki za šolarje, ki so do tega upravičeni, v vrtcu izvajamo nujno varstvo. Spomladi je bilo potrebne več pomoči prostovoljcev, članov krajevnih organizacij Rdečega križa in drugih, da so pomagali krajanom. Sedaj potreb ni toliko. Ljudem so razmere sedaj že poznane, drugi val je bil tudi pričakovan."

Naslednja večja zadeva bo širitev šole, kjer je stalno prostorska stiska.

"V teh dneh dobimo idejno zasnovo s projektantsko oceno vrednosti investicije. To že nestrpno pričakujemo, ker imamo proračun za prihodnje leto v glavnem že pripravljen, a moramo vnesti še končne zneske največjih investicij. Pri šoli je že jasno, da se bodo nad drugo triado gradili trije razredi, jedilnica se bo razširila v stekleni del atrija. K sreči ne bo treba postavitvi jeklene konstrukcije, kar bi dela podražilo. Dovolj bo montažna nadgradnja s steklenim povezovalnim hodnikom. To bomo izvedli med poletnimi počitnicami."

Povsem prenovljen sedež Občine Miklavž na Dravskem polju Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Med večjimi in prvimi zadevami v prihajajočem letu je tudi ureditev glavne prometnice med naseljema Miklavž in Dobrovce.

"Imamo že vse projekte in gradbeno dovoljenje. Projektantska ocena vrednosti je 570 tisoč evrov. Kar velika investicija torej, a bo cesta povsem urejena, ob kolesarski stezi oziroma pešpoti bo postavljena javna razsvetljava. S tem bo ta šolska pot nesporno primerna, kar po ocenah nekaterih sedaj ni. Poleg tega bomo v letu 2021 z Občino Hoče - Slivnica pristopili k izgradnji kolesarske steze Rogoza-Miklavž, v njenem zaključku je prav tako načrtovan pločnik, vrednost tega je ocenjena na 130 tisoč evrov.

Želimo nadaljevati tudi gradnjo druge infrastrukture. Kjer se gradi plinovod, sledimo s posodabljanjem javne razsvetljave ali vsaj položitvijo temeljev zanjo. V Dravskem Dvoru želimo nadaljevati urejanje kanalizacije, ki smo jo v delu Ulice 8. februarja začeli, predvidoma bo to enak del kot letos, v vrednosti okoli 300 tisoč evrov. Vse omenjeno so glavne večje zadeve, predvidene v prihodnjem letu."

Pločniki, kolesarske povezave so že dlje časa načrtovani tudi med drugimi kraji.

"Načrt za pločnik med naseljema Skoke in Rogoza smo dali novelirati. Dogovoriti se je treba še za dva manjša odkupa zemljišč. A časa je dovolj, če dogovora ne bo, da lahko gremo tudi v razlastitev. Pripravljamo načrte za manjkajoči del pločnika in kolesarske poti med Dobrovcami in Dravskim Dvorom, kar bi lahko izvedli v letu 2022.

Gotovo pa bo največja investicija tega mandata obnova Ptujske ceste skozi celoten Miklavž. Država bo zagotovila 3,9 milijona evrov za ureditev cestišča, za 1,6 milijona evrov bo našega deleža za obnovo pločnika, kolesarske steze, od česar imamo obljubljenih že 615 tisoč evrov sofinanciranja. V letih 2021 in 2022 bomo torej morali zagotoviti med 900 tisoč in milijon evri."

Proračun sedaj znaša okoli 6,8 milijona evrov. Boste za obnovo Ptujske najeli kredit?

"Upamo, da ne bo treba. Odvisno, kako visoka bo povprečnina, kaj bo s prodajo Farmadenta ... Odvisno do tega torej, koliko se bo steklo v proračun."

Za koliko je sedaj občina zadolžena?

"Do leta 2030 imamo še lizing za obnovo šole in športne dvorane. Januarja bomo izplačali dva kredita, lani smo že najeli enega za izgradnjo infrastrukture v Miklavžu, a ga še nismo koristili. Zadolženi smo za 240 evrov na prebivalca, s čimer smo med manj zadolženimi občinami, res pa je, da sta dve sosednji občini brez kreditov."

Obnova Ptujske ceste gre v sklop tega, da je občina del območja, skupaj z Mestno občino Maribor, ki je zaradi onesnaženega zraka označeno za degradirano.

"Res je. Občani lahko zaradi tega pridobijo tudi višje deleže sofinanciranja pri zamenjavi kurilnih naprav. Želel bi, da bi bilo tega še več. Kakovost zraka je res skrb vzbujajoča in praksa kaže, da k temu v veliki meri prispeva kurjenje na drva s slabimi napravami. Zato bo treba še veliko narediti pri nadzoru in za ozaveščanje. Menim, da vsi ne vedo za možnosti ali jim je pridobivanje dokumentacije prezahtevno. Občina želi biti zgled, zato smo že dali preveriti, kaj bi prinesla izgradnja sončne elektrarne za šolo in športno dvorano."

Po končani gradnji kanalizacije, kar je bila tudi vaša predvolilna obljuba, bo več možnosti, da se občina usmerja tudi v druge dejavnosti, turizem, denimo.

"V zadnjih dveh letih smo turizmu že namenili veliko pozornosti. Dober odziv ima priključitev destinaciji Ravno polje, za kar se pripravlja nova zloženka, v katero bodo vključeni naši ponudniki. Nedavno smo sodelovali pri promocijskem izletu. Goste smo pogostili v letalu na športnem letališču, pokazali rimske gomile, gobarski učni park v Dobrovcah. Občina tudi še zmeraj financira pustno povorko, po kateri smo znani, pa na primer srečanje tamburašev. Delamo, kar kot majhna občina lahko, skušamo promovirati, kar imamo.

Miklavška mlaka 
Branka Bezjak

V prihodnje bo večja zadeva zagotovo ureditev naravnega parka Miklavški ribniki. Predvidena je ureditev vseh treh ribnikov, s sprehajalno potjo, učnimi potmi ... Pripravljamo projektno dokumentacijo, ki je izjemno zahtevna zaradi vseh soglasij naravovarstvenikov. Želimo obnoviti izvire, a smo pri tem trčili na plinovod, kar je velika težava. Iščemo rešitev, da bi speljali vodo iz izvirov čez obe cevi plinovoda, kar je prvi pogoj, da bodo ribniki čisti. Škoda bi bilo, da tega ne naredimo, ker so Dravske elektrarne Maribor pripravljene sofinancirati urejanje ribnikov. Sodelujemo tudi pri Dravski kolesarski poti. Kakor je dogovorjeno z župani, skrbimo za urejeno gramozno pot. Nekje čez dve leti naj bi naš del tudi asfaltirali, urejeno bo postajališče prav pri Miklavških ribnikih. To bo zagotovo velika spodbuda za razvoj turizma."

Občina je odkupila prostore nekdanje kmetijske zadruge v Miklavžu. Že veste, kaj bo v njih?

"V pripravi je idejna zasnova, kaj bi umestili v prostore. Ena od zamisli je, da se uredijo prostori za medgeneracijska druženja, prostori za društva, druga možnost je, da se sem umesti knjižnica. Sicer pa bomo obdržali glavni objekt, dozidave bomo odstranili, to pomeni, da bomo lahko razširili cesto, uredili še parkirišče. Dve stanovanji, ki sta v nadstropju, bomo predali Javnemu medobčinskemu stanovanjskemu skladu Maribor."

Ena od večjih zadev - omenjali ste jo vsi županski kandidati - je investicija na območju Miklavškega trikotnika, kjer naj bi bil tudi novi zdravstveni dom. Kako daleč je to?

"Računamo, da bo za to v prihodnjem programskem obdobju oziroma finančni perspektivi na voljo tudi denar iz kohezije. V veljavi je še OPPN, ki tu predvideva poslovni objekt s pošto. V tem delu ga bomo spremenili, saj imamo namen zgraditi novi zdravstveni dom s parkiriščem. Možno je, da bi bila v enem delu tudi knjižnica. Seveda so pri tem interesi investitorjev za kakšno etažo ali dve stanovanj. Toda najprej moramo zagotoviti pogoje pa tudi svoj delež za javni del investicij. Menim, da je v prihodnjem mandatu to izvedljiv projekt, kdorkoli že bo župan, predvidevam, da se bo tega lotil."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta