Invalidskim društvom ne bo treba plačevati najemnine. Po sestanku z županom Arsenovičem je prišlo do preobrata

Ana Lah Jasmina Cehnar
18.03.2021 06:00
Na mariborski občini so tudi invalidskim društvom v Trubarjevi ulici želeli zaračunati tržno najemnino, a so si nato premislili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V stavbi v Trubarjevi ulici 15 ima prostore deset invalidskih društev. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Desetim invalidskim društvom, ki imajo prostore v Trubarjevi ulici 15, je do nedavnega grozila prekinitev brezplačne uporabe, podobno kot nekaterim drugim nevladnim organizacijam v središču mesta. Po naših informacijah jim je Mestna občina Maribor izročila dokument o poteku pogodbe o brezplačni uporabi, ker so nameravali oddati omenjene prostore v odplačni oziroma tržni najem z javnim razpisom, na katerega se bodo lahko prijavila tudi društva, ki trenutno uporabljajo prostore.

Brezplačni najem podaljšali za pet let

Vendar je po sestanku župana Saše Arsenoviča s predstavniki invalidskih društev na tem naslovu prišlo do preobrata. "Sogovorniki so ugotovili, da so invalidska društva, ki domujejo v tej stavbi, izjemno dejavna in izvajajo številne pomembne programe in aktivnosti za svoje članstvo ter s tem za celotno občino. Zelo pomembno je tudi, da so invalidska društva vzorni uporabniki objekta, saj so prostore ves čas vzdrževali in vanje vlagali. Zaradi naštetega se je župan odločil, da občina podaljša brezplačni najem za nadaljnjih pet let," so pojasnili na mariborski občini.

​Dodali so še, da pripravljajo celovit pregled stanja na področju nepremičnin v lasti občine, kar bo osnova za pripravo strategije ravnanja z nepremičninami, v kateri bodo kot posebna skupina uporabnikov obravnavane tudi nevladne organizacije.

Andrej Petelinšek

Iz občinskih prostorov tudi Športno društvo invalid

Zatočišče v Trubarjevi 15 pa je našlo tudi Športno društvo invalid Maribor, ki se je moralo nedavno izseliti iz svojih dolgoletnih prostorov v Jurčičevi ulici v lasti občine. Častni predsednik društva Valter Pristovnik protestira, da je to krivda MOM oziroma urada za šport, ki zaradi neposluha za rekreacijo invalidov športnikov društvu že dve leti ni odobril nobenih sredstev. A na občini očitke zavračajo in pojasnjujejo, da društvo leta 2019 kljub pozivu ni dopolnilo vloge za sofinanciranje, lani pa se na razpis sploh ni prijavilo.

​Tudi aktualni predsednik društva Štefan Muraus pravi, da so prekinitev najemne pogodbe zahtevali sami, saj jih je najemnina izčrpavala, poleg tega pa so bili prostori v drugem nadstropju in kot taki nedostopni ter neprimerni za invalide. Občino so sicer prosili za brezplačni najem ali nadomestni prostor, a jim ni ugodila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta