Izobraževanje odraslih v Mariboru: Brezplačni programi in tečaji za 400 udeležencev

Tatjana Vrbnjak
02.03.2021 02:00
Mestna občina Maribor bo letos z 71 tisoč evri financirala različne programe in tečaje izobraževanja odraslih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Program izvaja Andragoški zavod Maribor Ljudska univerza, vsebuje pa zelo različne tečaje in delavnice, ki so namenjeni ranljivim skupinam, mladim diplomantom, starejšim in drugim. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

"Obe s hčerko sva radi obiskovali program Beremo in pišemo skupaj. Sem s Kosova, govorim albansko, slovensko pa slabše, a se želim naučiti bolje, da bom lahko pomagala hčerki, da bom razumela, kaj v šoli delajo," pravi Mevlude Tahiri, mama drugošolke. Gre za enega od programov usposabljanja za življenjsko uspešnost; namenjen je staršem otrok prve triade, ki zaradi slabšega znanja jezika ali zaradi drugih razlogov težje omogočijo podporo svojim otrokom na začetku njihove izobraževalne poti.

Pomembno, da se nauči slovensko

"Skupaj smo brali, pisali in veliko sem se naučila poleg tega, da sem precej izboljšala svoje znanje slovenščine. Hčerka govori slovensko brez težav, a tudi zame je pomembno, da se tega jezika dobro naučim, saj tu živim, in pomembno je tudi zaradi hčerkinega šolanja - da lahko razumem, kaj piše v njenih zvezkih in knjigah, in ji lahko pomagam, ji kaj razložim, jo spodbujam," je še dejala Mevlude Tahiri.

Vključitev v program je bila za našo sogovornico, enako kot tudi za druge udeležence programov, ki jih financira Mestna občina Maribor v okviru svojega letnega programa izobraževanja odraslih, brezplačna. Letni program izobraževanja odraslih lokalnim skupnostim od lani kot obveznost nalaga zakon o izobraževanju odraslih. Program izvaja Andragoški zavod Maribor Ljudska univerza, zajema pa zelo različne tečaje in delavnice, ki so namenjeni ranljivim skupinam, mladim diplomantom, starejšim in drugim.

Na voljo zelo različni programi

"Lani je bilo v različne brezplačne programe izobraževanja odraslih, ki jih je financirala mariborska občina, vključenih okoli 350 ljudi. Veseli dejstvo, da smo program izpeljali v celoti, in to kljub epidemiji koronavirusa in dvakratni ohromitvi. Nekatere programe smo jeseni začeli v živo in so se nato zaključili na daljavo, kar je bil, ker gre v precejšnji meri za digitalno manj vešče uporabnike, velik izziv. A nam je uspelo in odzivi uporabnikov so zelo dobri," pravi direktorica Andragoškega zavoda Maribor Ljudska univerza Irena Urankar.

Irena Urankar: "Odzivi uporabnikov so zelo dobri."
Andrej Petelinšek

Občanom so bili na voljo zelo različni programi: od učenja tujih jezikov in uporabe pametnega telefona in računalnika za starejše do študijskih krožkov na različne teme za vse generacije, tabora za mlade z manj priložnostmi in programov za lažji vstop na trg dela, namenjenih brezposelnim diplomantom ... Kako so ljudje izvedeli za programe, se vključili vanje? Zelo različno, odgovori Urankarjeva: nekateri so zanje izvedeli preko spleta, saj AZM te možnosti redno objavlja na svoji spletni strani in družbenih omrežjih, drugim so zanje povedali ob obisku svetovalnega središča in središča za samostojno učenje, spet komu na zavodu za zaposlovanje, prav tako so informacije šle od ust do ust.

Brezplačne vsebine so potrebne

"Zelo je pomembno, da so za neformalno izobraževanje odraslih na voljo tudi brezplačne vsebine in programi. To smo doslej pogrešali, ker povpraševanje je vedno bilo - na primer po študijskih krožkih in vsebinah za starejše; nekateri namreč ne zmorejo niti majhnega plačila," pravi Urankarjeva. Letos bo občina za vseživljenjsko učenje odraslih predvidoma namenila dobrih 71 tisoč evrov (55 tisoč evrov za financiranje programov iz letnega načrta izobraževanja odraslih in 16 tisoč evrov za materialne stroške za osnovno šolo za odrasle); predlog letnega programa izobraževanja odraslih mora potrditi še Mestni svet MOM.

Odprtih oči na trg dela

In med katerimi vsebinami bo mogoče izbirati letos, v katere programe se vključiti? Spet bodo na voljo programi za starše in njihove otroke, vse generacije bodo dobrodošle v študijskih krožkih, za seniorje bodo organizirani jezikovni in računalniški tečaji, mlajši oziroma ljudje v aktivni dobi se bodo lahko vključili v programe za potrebe trga dela (jezikovni tečaji, računalništvo, tečaj retorike ...).

Lani je enega od slednjih, in sicer program Odprtih oči na trg dela, obiskovala sociologinja Branka Habjanič. "Želela sem pridobiti nova znanja, da si izboljšam konkurenčnost na trgu dela. 50-urni program je potekal na daljavo in zame je bil to izziv, a lahko vse le pohvalim - zlasti predavatelja informacijsko- komunikacijskih tehnologij, ki se je, četudi smo imeli v skupini zelo različno predznanje, vsem uspešno prilagodil in vse razložil. Na daljavo smo izvajali tudi druge sklope: veščine iskanja zaposlitve, poslovno komuniciranje v angleščini ter slovenščina v uradovalnem jeziku. Veliko sem odnesla od tega programa. Ravno danes sem na razgovoru za službo povedala, da sem ga obiskovala," nam je dejala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta