Javni holding Maribor: Ne nižje cene, ampak boljše storitve

Igor Selan Igor Selan
11.03.2020 16:15

Novoustanovljeni holding bo svoje prostore najverjetneje dobil v stavbi Nigrada na Teznu, zaposloval bo 87 ljudi, ki se bodo vanj prezaposlili iz šestih občinskih podjetij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski župan Saša Arsenovič z direktorji občinskih podjetij, ki bodo sestavljala holding. Od leve Alan Perc (Energetika), Bernard Majhenič (Marprom), Lidija Pliberšek (Pogrebno podjetje), Danilo Burnač (Mariborski vodovod), Janez Letnik (Snaga) in Matjaž Krevelj (Nigrad) 
Sašo Bizjak

"Sama holding vidim kot institucijo, ki mora biti popolnoma neodvisna, ki vodi in usmerja javna podjetja v skladu s strategijo mesta v neke inovativne projekte, v izvedbo visokokakovostnih storitev ne samo za Maribor, ampak tudi širše," je na tiskovni konferenci po ponedeljkovem imenovanju za direktorico Javnega holdinga Maribor povedala Lidija Pliberšek. Pliberškova, ki sicer še naprej ostaja tudi direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, bo holding začasno vodila po pogodbi o poslovodenju, za kar bo prejemala polovico predvidene direktorske plače, torej okrog 3500 evrov bruto.

Ustanovljen v roku dobrega meseca, operativen čez eno leto

Kljub imenovanju direktorice in konstituiranju nadzornega sveta holding še ni ustanovljen. Kot je povedal občinski odvetnik Gregor Živko, bo kot gospodarska družba predvidoma zaživel čez mesec, mesec in pol, popolnoma operativen pa naj bi postal v roku od devetih do dvanajstih mesecev po ustanovitvi: "Z imenovanjem direktorice in nadzornega sveta je bil vzpostavljen najpomembnejši korak na poti k ustanovitvi, vendar nas čakajo še določena tehnična opravila. Izvajajo se namreč cenitve podjetij, pridobiti je treba še revizorska mnenja, temu pa bo sledil prenos vseh deležev in delnic, ki so v lasti občine, na holding. Šele s tem bodo izpolnjeni vsi pogoji, da sodišče holding registrira. Potem pa čakajo direktorico številna pomembna opravila, predvsem prenos zaposlenih, ki ga bo morala izvesti skupaj z direktorji vseh takrat že hčerinskih podjetij holdinga."

Lidija Pliberšek in Saša Arsenovič
Sašo Bizjak

Zaveza holdinga je racionalnost

Po besedah Pliberškove holding naj ne bi predstavljal strokovnega jedra le javnim podjetjem, ampak tudi drugim deležnikom v mestu, ki so povezani z občino. Na vprašanje, kako bo ustanovitev holdinga vplivala na cene občinskih podjetij, pa je Pliberškova odgovorila: "Želela bi se distancirati od všečnih izjav, kako se bodo cene nižale, naš fokus bo v prvi vrsti usmerjen v kakovostno opravljanje storitev. Življenjski stroški in cene energentov se namreč neprestano zvišujejo, ob tem pričakovati, da pa se bodo cene ves čas nižale, je iluzorno. Zagotovo pa lahko rečem, da ne bo prišlo do dviga cen zaradi ustanovitve holdinga. Gotovo bo zaveza vodstva holdinga kot vseh direktorjev podjetij, da racionalno in kakovostno izvajamo storitve."

Dobro za Maribor

Da bodo podjetja, povezana v holding, učinkovitejša, pa meni mariborski župan Saša Arsenovič. "Gre za to, da bomo lahko znanja, ki jih ima zdaj vsako posamezno podjetje, združili. Da bomo, ko se bomo denimo odločili za prenovo neke infrastrukture, to lažje usmerjali iz vodstva holdinga kot pa z vsakim posameznim podjetjem. Verjamem, da je to dobro za Maribor," je dejal Arsenovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta