Jožica Ošlak, stoletnica, ki še vedno obuje čevlje s petko

BEB
21.03.2021 05:25
Prejšnji teden je okroglih sto let praznovala Jožica Ošlak, stanovalka enote Tabor Doma Danice Vogrinec Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavljenka je prerezala torto. Foto: Arhiv doma
Arhiv Doma Danice Vogrinec

Slavljenka je znana po dobri volji, skromnosti, veselju do plesa in petja ter po tem, da je vedno elegantno oblečena, še vedno tudi prihaja v jedilnico v čevljih s petko. Tudi na trgatve je s sostanovalci hodila v srajčni bluzi, kar je pri delu ni motilo. To so na njen dan zabeležili tudi s fotografijami na posebnem plakatu, ki jo je pričakal, na okrašeni mizi pa seveda ni manjkala torta. "Praznovanje je bilo zaradi prisotnosti župana Maribora Aleksandra Saše Arsenoviča, ki ji je podaril njej najljubšo rožo orhidejo in sliko, še bolj slovesno. Veselo je bilo tudi, ko je ob zvokih harmonike in kitare Kristijana Štelcerja in Petra Proharta zaplesala z direktorjem doma Markom Slavičem. V jedilnici, okrašeni z baloni, pa so jo presenetili še sostanovalci, s katerimi skupaj obeduje," je rojstnodnevno dogajanje popisala socialna delavka Mirjana Schlauer.

Jožica Ošlak z zaposlenimi v Domu Danice Vogrinec Foto: Arhiv doma
Arhiv Doma Danice Vogrinec

Ošlakova je po poškodbi pred trinajstimi leti prišla v dom in se po hitri rehabilitaciji odločila v njem ostati. Pri odločitvi sta jo podprla vnukinja Klara in vnuk Domen (mož in edina hči sta ji pred leti umrla). V domu je hitro dobila najboljšo prijateljico Frančiško Urankar, a lani je Urankarjeva umrla. Kot srednji otrok očetu krojaču in mami gospodinji je Jožica Ošlak nadaljevala očetov poklic in po poroki je imela krajši čas krojaško delavnico v Jurčičevi ulici v Mariboru.

Slavljenki Jožici Ošlak sta čestitala tudi župan Maribora Saša Arsenovič in direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič Foto: Dom Danice Vogrinec
Arhiv Doma Danice Vogrinec

Po telefonu redno ohranja stike z mlajšo sestro, dneve ji vnuka lepšata z obiski, trije pravnuki pa z video klici. "Gospa Ošlak svojo pozitivno energijo širi med sostanovalce tudi v zadnjem, za vse posebnem letu. Želimo, da bi bila naša gospa Jožica še veliko let tako čila in dobre volje," je še zapisala Schlauerjeva.

Letos imajo v Domu Danice Vogrinec kar sedem slavljencev, ki bodo stari sto let ali več. Veseli so vsakega praznovanja in osebnih praznikov, spoštujejo pa pri praznovanju želje stanovalcev in njihovih najbližjih, zato vsa niso pospremljena z javnimi objavami. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta