Junija ponovno poskus podražitve cen mestnega potniškega prometa. Šmigoc: Trenutne cene enostavno niso več vzdržne

Igor Selan
26.05.2023 17:30

Tokrat je župan Saša Arsenovič uspel prepričati mestne svetnike, da so vsaj delno podprli paket podražitev, a val podražitev se tu sicer še ne bo ustavil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Pristanu bodo odrasli za kopanje namesto sedanjih šest evrov plačali 7,5 evra, najbolj, iz 250 na 350, pa se bo podražila sezonska vstopnica.
Andrej Petelinsek

Mestni svet je na četrtkovi seji po več mesecih prelaganj vendarle podražil nekatere storitve občinskih zavodov in podjetij. Kot je znano, bodo s 1. junijem 18 odstotkov več kot do zdaj starši plačevali za vrtce, podražila pa se bo tudi uporaba javnih športnih objektov. Kot je pojasnil direktor družbe Šport Maribor Ranko Šmigoc, so razlogi za uskladitev cen ekonomske narave, narekovala jo je predvsem strma rast vseh vrst stroškov, od ogrevanja in elektrike, do dela in vzdrževanja, pri čemer je Šport Maribor v prvem kvartalu letošnjega leta imel kar za 600 tisoč evrov več stroškov kot v istem obdobju lani. Kljub temu so po njegovih besedah pri dvigu cen skušali kar se da prizanesti socialnim kategorijam, predvsem otrokom, pa tudi sicer naj predlagani dvig cen ne bi pokril niti vseh stroškov, ki jih imajo zaradi podražitve električne energije. V prvi vrsti naj bi tako s podražitvijo le blažili pritisk na občinski proračun. "Kljub uskladitvi tudi z novimi cenami še naprej ostajamo konkurenčni ostalim športnim objektom po Sloveniji," je še zatrdil Šmigoc in spomnil še, da so cene nazadnje uskladili pred tremi leti.

Saša Arsenovič in Ranko Šmigoc
Igor Napast

Za Mariborski otok tudi tedenske in mesečne vstopnice

Višje cene za najem in uporabo se bodo odrazile v kar dvajsetih športnih objektih, v dvorani Tabor in Ledni dvorani, Atletskem stadionu Poljane, nogometnih igriščih Tabor in Kovinar, dvoranah ŽŠD in Lukna, stadionu Ljudski vrt, kopališčih Mariborski otok in Pristan, Hipodromu Kamnica, skateparku, BMX progi, balinišču Ljudski vrt, športnih parkih Radvanje, Pobrežje in Malečnik, teniških parkih Branik in Železničar ter veslaškem centru Bresternica.

Ker se je z uskladitvijo spremenilo več deset cen različnih storitev, v nadaljevanju izpostavljamo samo nekatere.

Za kopanje na Mariborskem otoku bo treba namesto dosedanjih pet evrov odšteti 6,5 evra, medtem ko se dijaške, študentske in upokojenske vstopnice dražijo le za 50 centov na 4,5 evra. Je pa po novem za Mariborski otok mogoče kupiti tudi tedenske in mesečne vstopnice. V Pristanu bodo odrasli za kopanje namesto sedanjih šest evrov plačali 7,5 evra, najbolj, iz 250 na 350, pa se bo podražila sezonska vstopnica, kar je med svetniki naletelo tudi na največ kritik. Primerjava cen pokaže, da so kopališča v Celju, Kranju in Kopru nekoliko cenejša, medtem ko so vsa kopališča v Ljubljani dražja.

V Pristanu bodo odrasli za kopanje namesto sedanjih šest evrov plačali 7,5 evra, najbolj, iz 250 na 350, pa se bo podražila sezonska vstopnica.
Andrej Petelinsek

Od Ljudskega vrta dražje le Stožice

Bistveno dražja bo po novem tudi uporaba glavnega nogometnega igrišča v športnem parku Tabor, ura uporabe bo namesto 150 evrov stala 250. Glede na primerjavo je cenejše igrišče v Slovenski Bistrici, dražja pa igrišča v Kopru, Ljubljani in Celju, kjer stane kar 1100 evrov. Podražitev bo precej po žepu udarila tudi NK Maribor. Ura uporabe stadiona Ljudski vrt se iz 438 evrov draži na 603,75 evra, za tekmo bodo namesto dosedanjih 10.950 evrov odšteli 13.687,5 evra. Medtem, ko so Stožice še precej dražje (16.600 evrov), so cene stadionov v Celju (3.800 evrov) in Kopru (2.100 evrov) bistveno nižje.

Dražijo se tudi vse storitve dvorane Tabor. Kegljanje iz 6,5 evra na 7,5.
Andrej Petelinšek

Dražijo se tudi vse storitve dvorane Tabor, ura uporabe denimo iz sto evrov na 120, kegljanje iz 6,5 evra na 7,5, namiznoteniška miza iz pet evrov na sedem, več bodo plačevali tudi organizatorji koncertov in prireditev, namesto dosedanjih 5.490 evrov bodo za dan uporabe dvorane plačali 6.500 evrov. Iz 3,5 evra na 4,2 se draži tudi drsanje v Ledni dvorani.

Val podražitev se tu sicer še ne bo ustavil. Vsekakor je mogoče pričakovati, da bo župan Saša Arsenovič kljub že trem neuspelim poskusom ponovno skušal zvišati cene gondole, ki po izjemni podražitvi elektrike ustvarja konkretno izgubo, ki jo zdaj pokriva občina iz proračuna. Prav tako bodo svetniki na junijski seji odločali še o podražitvi pristojbine za čiščenje odpadnih voda na Centralni čistilni napravi v Dogošah, ponovno pa tudi o dvigu cen mestnega potniškega prometa, saj, kot pravi Šmigoc, trenutne cene enostavno niso več vzdržne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta