Kaj ima Pomurje s prenovljenim laboratorijem na mariborski Fakulteti za strojništvo

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
12.02.2024 16:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velika pridobitev je tehnologija čiste sobe oziroma tako imenovani clean room. Na fotografiji (z leve) Blaž Kamenik, Aleksander Jevšek, Matej Vesenjak in Zdravko Kačič.
Igor Napast

Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru so slovesno odprli prenovljen in nadgrajen raziskovalni laboratorij, po novem poimenovan Pomurski laboratorij, ker je donacije, material in izvajalska dela v višini 90 tisoč evrov prispevalo skoraj 40 podjetij iz Pomurja.  

Dogodka so se udeležili številni predstavniki univerze, (pomurskega) gospodarstva in politike, prišel je tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, sicer nekdanji župan Murske Sobote, ki je z mariborskim rektorjem Zdravkom Kačičem, dekanom Fakultete za strojništvo Matejem Vesenjakom in direktorjem Pomurske gospodarske zbornice Robertom Grahom prerezal slavnostni trak. 

Prerez slavnostnega traku
Igor Napast

Da bi več mladih ostalo doma

"Povezovanje akademske sfere in širšega družbenega okolja je nujnost, ki bogati oba deležnika. Sodelujoča podjetja pridejo do novih in inovativnih rešitev ter kvalitetnih in iskanih kadrov, fakulteta pa ob tem neposredno zaznava potrebe okolja, se razvija in raste," je zbrane nagovoril dekan Vesenjak. "Pomurski laboratorij je dokaz več, da se podjetja tudi v naši manj razviti regiji vse bolj zavedajo pomena znanja za našo skupno prihodnost," pa se je podjetjem in sodelavcem zahvalil rektor Kačič. Minister Jevšek pa je dejal, da je prav povezovanje med gospodarstvom in univerzami rdeča nit aktualne kohezijske politike, za kar je do leta 2027 na voljo milijarda in pol evrov in kar bo "Slovenijo pripeljalo do boljše konkurenčnosti in tega, da bo več mladih, izobraženih ostalo v Sloveniji". Medtem je tudi Robert Grah izpostavil, da je sodelovanje z univerzo ključno za razvoj gospodarstva in da Pomurje najbolj stavi in računa prav na UM, ki je njihovi regiji najbližja univerza. 

Igor Napast
Zbrane je nagovoril Matej Vesenjak.
Igor Napast

Za bolj napredno testiranje naprav

Pomurski laboratorij predstavlja presečišče laboratorija za procesno inženirstvo in računalniško dinamiko tekočin ter laboratorija za termodinamiko in okoljsko inženirstvo, deluje pa v okviru katedre za energetsko, procesno in okoljsko inženirstvo. Omogočil bo nadaljnji razvoj raziskav na področju procesnega inženirstva, še posebej na področju strojništva, ki se prepleta s farmacevtskimi tehnologijami. Pomembna pridobitev je tehnologija čiste sobe oziroma tako imenovani clean room, ki po besedah pobudnika prenove Timija Gomboca s FS omogoča raziskovanje obnašanja naprav v različnih tokovnih in toplotnih pogojih ter razvoj naprednih postopkov ločevanja snovi, kot je na primer sublimacijsko sušenje. Končni cilj tovrstnih raziskav je ustvarjanje digitalnih dvojčkov naprav, ki omogočajo virtualno testiranje, krmiljenje in optimizacijo realnih postopkov v realnih napravah.

Igor Napast

"Laboratorij je prvenstveno namenjen za raziskave in prenos teh raziskav v industrijo, ob tem se lahko v razvojno in raziskovalno delo direktno vključijo predvsem najboljši študenti višjih letnikov, ki svoje znanje tu oplemenitijo in gredo z njim direktno v industrijo," je pojasnil Matjaž Hriberšek, vodja laboratorija in predstojnik katedre za energetsko, procesno in okoljsko inženirstvo na FS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta