Kako prepoznati gensko spremenjene organizme?

(sta, ank)
09.06.2019 12:20

Da gensko spremenjenih rastlin v Sloveniji ni, se ne slepi nihče več. Čeprav je v Evropi gojenje teh rastlin omejeno, v Sloveniji pa na poljih ne rastejo, so globalne trgovske verige preveč zapletene, da bi lahko sledili vsakemu delčku živila ali krme

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soja v krmi je običajno predelana in DNK v njej tudi zelo poškodovana. 
Natalija Jurše

Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo v Ljubljani so prišli do pomembnega dosežka na področju novih metod za določanje količine gensko spremenjenih organizmov (GSO) v živilih. Na osnovi dolgoletnega preučevanja so pokazali, da je ena od metod lahko pomembno orodje za določanje deleža GSO predvsem v kompleksnih vzorcih.
Živila in krma, ki vsebujejo GSO, morajo biti v Sloveniji in v EU obvezno označeni, če vsebujejo več kot 0,9 odstotka odobrenih GSO. Prisotnost neodobrenih GSO ni dovoljena. Za ustrezen nadzor nad gojenjem in trgovanjem z GSO je treba razviti metode, ki omogočajo zanesljivo določanje deleža GSO v posameznem vzorcu. S povečevanjem kompleksnosti živil in krme, ki vsebujejo vse več sestavin in so močno predelani, pa so postali postopki za določanje deleža GSO v vzorcih vse bolj zahtevni, so sporočili iz inštituta.
"Proces določanja deleža GSO lahko primerjamo z določanjem količine rjavega fižola v mešanici fižola različnih barv. Če želimo izračunati delež rjavega fižola v mešanici, moramo prešteti tako število zrn rjavega fižola kot število vseh zrn v mešanici. Podobno moramo pri postopku določanja deleža GSO v vzorcu prešteti tako zaporedja DNK, ki so značilna za GSO, kot zaporedja DNK, ki so značilna za posamezno biološko vrsto. Za razliko od štetja zrn fižola pa štetje zaporedij DNK oziroma določanje njihove količine ni preprosto. Da bi jih sploh lahko šteli, jih moramo najprej pomnožiti po posebnem postopku, imenovanem verižna reakcija s polimerazo (PCR)," pojasnjujejo v inštitutu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta