Kamnica: Po domačem kraju razdelil ptičje valilnice

Branka Bezjak Branka Bezjak
09.05.2021 05:00
Oto Fritz iz Vinarij pri Kamnici, ki je že velikokrat sodeloval pri projektih v svojem domačem kraju, je tokrat izdelal okrog 20 ptičjih valilnic ter jih v minulih dneh postavil oziroma razdelil kmetom, od katerih kdaj tudi dobi les.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oto Fritz z valilnicami in psičko Sijo Foto: Branka Bezjak
Branka Bezjak

Z valilnicami bodo torej pticam olajšali izdelavo gnezd, za malo in veliko sinico, za črnoglavca, brgleza so primerne, pove Oto Fritz, ki je od nekdaj zelo spreten in vešč dela z lesom in drugimi materiali. "Brglez si, če mu je luknja prevelika, glino na mero okoli nanosi, da mu je prav in drug ptič ne more noter. Marsikdo misli, kako sta žolna ali detel koristna. Saj sta. Ampak hkrati, ko žolna potrka, mladi ptiči mislijo, da je mama, in ko pokukajo ven, jih žolna poje," iz rokava znanje strese Fritz, ki je nasploh velik ljubitelj narave. Oče mu je zmeraj rekel, da je narava kot velika knjiga, samo brati jo moraš znati, pravi.

Oto Fritz pri postavljanju velikonočne okrasitve v središču Kamnice. 
Andrej Petelinšek
Izdelal je tudi Fontanov križ nad Kamnico.
Branka Bezjak

Pri lovu, kjer ga spremlja zvesta jazbečarka Sija, mu tako misli gredo na vse konce: "Čakam na srnjaka na primer in ob tem razmišljam, katera drevesa vidim in za kaj bi jih lahko uporabil, medtem že slišim ščinkavca ali pa se mi med klicanjem približa sova." Valilnic za ptice ni izdelal prvič, izdelovali so jih tudi že s pripravniki v lovski družini, sicer pa je na območju Kamnice opaziti več njegovih stvaritev, denimo križe ob poti nad Vinarji, saj dobro sodeluje z župnikom Jožetom Povhom. "Moji mi pravijo, da zapravljam čas, toda takšne stvari rad delam, to je za dušo, za veselje. Čeprav ni malo dela s tem," doda o izdelavi valilnic. Sodeloval je tudi pri zadnji velikonočni okrasitvi, ki stoji v središču Kamnice, pa že prej pri božični.

Z lesom in izdelovanjem različnih stvari iz drugih materialov se je začel aktivno ukvarjati, šele ko je izgubil službo pri Talisu, kjer je delal kot strojni ključavničar. "Ko so že odpuščali, so me kdaj poklicali, da sem naredil tudi kakšna mizarska dela in torej kombiniral s svojim delom, potem ko je Talis propadel, pa sem si za odpravnino kupil stroj in začel delati, zdaj pa tudi moj sin Tadej nadaljuje s tem," je razložil. Čeprav gre pri njih ukvarjanje z lesom iz roda v rod in je tudi njega les od nekdaj privlačil, mu je oče ta poklic odsvetoval. A naposled je torej pristal pri tem delu, ki mu je v veliko veselje. Kakor tudi opravila lovca pri čuvajski službi, čeravno opaža, da se veliko ljudi ne zna obnašati v naravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta