Karierna tržnica: E-razgovori manj privlačni

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
20.04.2020 17:22

V virtualno okolje se je morala preseliti tudi Karierna tržnica Univerze v Mariboru, ki običajno pritegne številne mlade iskalce zaposlitve, letos pa le peščico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodelavci Kariernega centra (na posnetku) v teh dneh ne počivajo. Poleg Karierne tržnice izpeljejo tudi številne spletne delavnice.
Arhiv Kariernega centra UM

Zaradi koronavirusa so morali tudi na Univerzi v Mariboru prečrtati veliko dogodkov, a svoji tradicionalni Karierni tržnici, s katero želijo mladim iskalcem zaposlitve zagotoviti priložnost, da vzpostavijo stik s potencialnimi delodajalci, se niso odpovedali. Dogodek so lahko namreč - tako kot svoja predavanja - izpeljali preko spleta. To je sicer pomenilo precej okrnjeno izvedbo načrtovanih aktivnosti, a srčiko svoje tržnice so lahko ohranili. To so hitri, petminutni informativni razgovori z delodajalci, ki so za študente in diplomante dobra priprava za suveren vstop na trg delovne sile.
V Kariernem centru, ki skupaj z mariborsko in ptujsko enoto zavoda za zaposlovanje ta dogodek pripravlja že sedem let, namreč študenta predhodno izurijo v hitri in učinkoviti predstavitvi, pomagajo jim tudi pri življenjepisu. "Študent ali diplomant tako svoje znanje, kompetence in izkušnje predstavi na način, da kar najbolj prepriča delodajalca. S tem mu damo tudi dobro izhodišče za naprej," je pojasnil Matej Kosi, vodja Kariernega centra UM.

Namesto vrveža na rektoratu je letošnja Karierna tržnica potekala izključno v obliki hitrih individualnih razgovorov po spletu.
Sašo Bizjak

Kaj iščejo delodajalci, kaj zanima mlade

V osnovi je interes za Karierno tržnico, ki vsako leto pritegne okoli 200 obiskovalcev, letos izkazalo 16 delodajalcev in preko 80 mladih, virtualne izvedbe pa se je udeležilo le deset študentov in štiri podjetja. Kar nekaj poprej zainteresiranih podjetij namreč trenutno ne dela. "Razlog pa so tudi nejasne razmere na trgu dela​, hkrati pa po mojem mnenju tudi to, da je e-oblika nekoliko manj privlačna kot razgovor v živo. Smo pa vseeno veseli, da smo dogodek organizirali," je dejal Kosi.

Trg se je umiril in čaka

Koronavirus je sicer močno vplival na trenutne zaposlitvene možnosti, tudi mladih. "Trg se je umiril in čaka. Trendov si ne drznem napovedati, ker so lahko zelo negativni, v določenih panogah pa tudi pozitivni. Denimo spletna prodaja in druge spletne dejavnosti se bodo bistveno razširile. Nastale bodo nove niše, kjer se bodo mladi zagotovo lahko zaposlovali," je še komentiral sogovornik, ki glede na obisk delavnic, ki jih ta čas v virtualnem okolju organizirajo v Kariernem centru, opaža, da so si študentje med karanteno vzeli več časa za svoj karierni razvoj.
Za najbolj perspektivno področje sicer še vedno velja informatika, ki morda prehiteva celo povpraševaje po strojnikih. Dvignilo se je tudi zanimanje za gradbenike, svoje priložnosti pa po besedah Kosija vsekakor najdejo tudi družboslovci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta