Kdo je ameriški odvetnik, ki uči mariborske študente prava

Urban Červek Urban Červek
02.04.2019 17:08

Študentom prava mariborske pravne fakultete do dobrih rezultatov na mednarodnih tekmovanjih pomaga tudi Ron Cordova, izkušeni odvetnik iz ZDA, ki redno prihaja v Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik Ron Cordova vsako leto obišče Pravno fakulteto v Mariboru.
Jan Stajnko

Odvetnik Ron Cordova enkrat ali dvakrat na leto pride v Maribor, kjer na pravni fakulteti izvede seminarje iz kazenskega in ustavnega prava ZDA ter iz taktike in priprave na sodne razprave. Prihaja že vrsto let, povezavo je vzpostavil odvetnik in asistent dr. Miha Šošić. Na fakulteti sodeluje tudi pri pripravi študentov na mednarodna tekmovanja študentov prava, kjer ti tekmujejo v simulaciji sodnih postopkov.
Ron Cordova ima iz sodne dvorane ogromno izkušenj, saj kot odvetnik v ZDA deluje že vse od leta 1979, za njim je več kot 150 sodnih primerov, predvsem iz kazenskega prava, kar je njegova specialnost. Danes velja za enega najvplivnejših odvetnikov za kazensko pravo v ZDA. Newsweek Magazine ga je v letih 2011, 2012 in 2013 uvrstil na seznam najboljših odvetnikov v ZDA.

Odvetnik Ron Cordova pravi, da v Sloveniji nima negativnih izkušenj.
Jan Stajnko

​Ameriški študenti pogosto izzovejo profesorja

Odgovor, kako je prišel v Maribor, ni preprost. V programu izmenjave pravnih strokovnjakov je najprej prišel v madžarski Debrecen, nato je začel predavati še na pravnih fakultetah v Peču in Szegedu. "Moja mama in babica sta madžarskega porekla, rojeni v mestu Kluž (Kolozsvár), ki je sedaj v Romuniji. Zato sem si izbral Madžarsko, čeprav jezika nisem poznal. Moja mati in babica sta namreč med seboj madžarsko govorili za mojim hrbtom," v smehu pojasni Cordova. Iz Madžarske ga je zaneslo v Maribor, kjer se je spoprijateljil s sodelavci pravne fakultete. Maribor mu je zelo všeč, tudi Slovenija nasploh, o njej govori z izbranimi besedami. "V Sloveniji nimam negativnih izkušenj, kot jih imam v veliko drugih državah. Slovenci so zelo iskreni in vljudni."

Ogromno koristnih napotkov

"S svojim izjemnim znanjem in izkušnjami, ki si jih je pridobil v vrsti let odvetniškega poklica, vsekakor vzbuja veliko mero spoštovanja in občudovanja med študenti prava. Meni osebno je bilo njegova predavanja vedno v veselje obiskovati, saj je iz prve roke dal vpogled v tuji pravni sistem, ki ga drugače poznamo predvsem s televizijskih zaslonov. Podal je tudi ogromno koristnih napotkov glede zastopanja strank, tudi malenkosti, ki pa lahko imajo velik vpliv na končni rezultat," je o gostu iz ZDA povedala študentka Tamara Dugar, ki je v tem študijskem letu sodelovala na seminarju Rona Cordove.
​Leta 2016 pa je v Pragi, na pripravah na tekmovanje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, izmed več kot sto tekmovalcev v kategoriji za najboljšega govorca/govorko prejela priznanje za tretje mesto. To tekmovanje, na katerem sodelujejo tudi študenti mariborske pravne fakultete, je eno največjih mednarodnih tekmovanj študentov prava, saj se ga vsako leto udeleži več kot 300 univerz iz vsega sveta. ​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta