Klub 7: Zakaj ni več sodelovanja med mariborskimi poslanci

Igor Selan
02.03.2021 02:00
Delovanje Kluba 7, ki so ga mariborski poslanci ustanovili, da bi za dobro Maribora in Štajerske presegli strankarske razlike, je praktično zastalo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na mariborski občini pričakujejo, da bodo mariborski poslanci, ko gre za delo v dobro mesta, presegli strankarske razprtije. Od leve: Gregor Židan (SD), Jurij Lep (Desus), Branislav Rajić (SMC), Franc Trček (SD), župan Saša Arsenovič, Dejan Kaloh (SDS), Bojana Muršič (SD), Andrej Rajh (SAB) in Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Trenja med vlado in opozicijo se odslikavajo tudi na lokalni ravni. Čeprav je pet mariborskih poslancev, Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), Dejan Kaloh (SDS), Andrej Rajh (SAB), Branislav Rajić (SMC) in Franc Trček (prej Levica, zdaj SD), skupaj s še šestimi poslanci iz 7. volilne enote kmalu po izvolitvi leta 2018 ustanovilo poslanski Klub 7, ki naj bi jim pomagal učinkoviteje udejanjiti predvolilne obljube, kaj bodo v štiriletnem mandatu naredili za Maribor in Štajersko, sodelovanja med njimi praktično ni več.

Pečat na (ne)delovanju Kluba 7 sta lani pustila predvsem dva dogodka: menjava vlade, s katero so se do tedaj koalicijski poslanci Divjakova, Rajh in Trček prelevili v opozicijske, edini do takrat opozicijski poslanec Kaloh pa v koalicijskega. Slednji pa je nato iz rok Divjakove lani poleti prevzel tudi vodenje kluba in delo je od takrat popolnoma zastalo. "Ko sem klub vodila jaz, smo imeli vsaj dvanajst sestankov, odkar vodi klub Kaloh, nismo imeli niti enega. Z županom Arsenovičem smo se sestali le enkrat, tik pred novim letom, pa še takrat nas je poklical župan," pravi Divjakova.

Franc Trček, Branislav Rajić in Lidija Divjak Mirnik
Andrej Petelinšek

​​Kaloh: Udeležba opozicijskih poslancev ni potrebna

Da se je prej samo sestankovalo, rezultatov pa da ni bilo nobenih, odgovarja Kaloh. Kot razlog za zastalo aktivnost kluba pripiše epidemiji: "Sodelovanja nisem nikoli odklanjal, vendar v času epidemije z neresnimi in neodgovornimi poslanci iz LMŠ in SAB sestankov Kluba 7 ne bom skliceval." K temu doda, da sodelovanja opozicijskih poslancev za delo v dobro Maribora sploh ne potrebuje.

"S kolegom Rajićem iz SMC tako uspešno peljem projekte za Maribor, da njihova udeležba res ni potrebna. Midva sama lahko trenutno dosti uspešneje trasirava številne poti. Državna in kohezijska sredstva pod aktualno vlado so zagotovljena za novo infekcijsko kliniko v UKC Maribor (55 milijonov evrov), za kulturni Center Rotovž (12 milijonov), za obnovo športne dvorane Tabor (3,1 milijona), za obnovo promenade v mariborskem Mestnem parku (3,6 milijona), za nabavo nove vrhunske znanstvenoraziskovalne opreme na Univerzi v Mariboru (29 milijonov) in tako dalje. Vse to pod vlado Janeza Janše in vse to v slabem letu dni," pravi Kaloh.

Dejan Kaloh in Andrej Rajh
Sašo Bizjak

Divjak Mirnikova: Trkanje po prsih za tuje zasluge

Da kaj drugega od trkanja po prsih za zasluge, ki niso samo njegove ali pa sploh niso, ni bilo pričakovati, odgovarja Divjakova: "To so te znane zgodbice, kako ima menda desna vlada posluh za Maribor, prej pa da ni bilo narejenega nič. In to kljub temu, da se je zdaj samo uredilo nekaj stvari, ki smo jih mi pripravljali že prej. V primerjavi s Kalohom sama ne bom odvzemala zaslug nikomur, zanesljivo on in Rajić pri vladi zastavita kakšno besedo za Maribor, ni pa vse, s čimer se pohvali Kaloh, tudi v resnici njegova zasluga."

​Poslanka LMŠ izpostavi zgodbo o dvorani Tabor. "Če ne bi župan Arsenovič zagrozil, da brez zagotovil o državnem sofinanciranju ne bo podpisal pogodbe z Evropskim olimpijskim komitejem za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine 2023, tega denarja mesto zanesljivo ne bi videlo," poudari Lidija Divjak Mirnik.

Individualno komuniciranje z občino

Ker je torej delovanje Kluba 7 v dobro Maribora popolnoma zastalo, posamezni poslanci zdaj z občino komunicirajo individualno. "Ko je župan javno objavil podatek, da je Maribor po financiranju občin na 208. od 212 mest, sem ga takoj poklical. Mora pa občina zdaj povedati, na katerih področjih nastajajo ta odstopanja in katere usluge financira za druge občine, denimo na področju izobraževanja. Ko bom te podatke imel, bom tudi ustrezno ukrepal, da k temu vprašanju pristopimo sistemsko," pravi poslanec SAB Andrej Rajh.

Saša Arsenovič in Lidija Divjak Mirnik
Sašo Bizjak

Podobno razlaga tudi Divjakova: "Vsa komunikacija z mestno občino trenutno poteka na mojo lastno pobudo. Z županom sva tako nazadnje govorila o mednarodni šoli, kjer se stvari z občine premikajo v pravo smer. Čakam tudi na občinsko analizo financiranja občin, kjer menim, da je treba spremeniti formulo, po kateri se te financirajo. Upoštevati bi namreč bilo treba, da mestne občine izvajajo več nalog kot druge."

Ponovni zagon v oranžni fazi

Je pa Kaloh vendarle sporočil, da aktivnosti Kluba 7 ponovno zaganja, trenutno naj bi usklajevali termin za srečanje z županom Sašem Arsenovičem v začetku marca. "Zdaj, ko smo v oranžni fazi, je pravi čas, da se dobimo, prej bi bilo nezakonito. Verjamem, da bomo vsi poslanci, tudi opozicijski, pripomogli, da bo Maribor leta 2022 vizualno in vsebinsko precej drugačen," je poudaril Kaloh. Če bo regija ostala v oranžni epidemični fazi, bi lahko, tako Kaloh, v tem mesecu Maribor in regijo obiskala tudi vlada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta