Kmetom na voljo pavšal ali temeljni dohodek

Darja Kocbek Darja Kocbek
05.04.2020 19:57

Kaj vse v protikoronskem zakonu konkretno zajema pomoč kmetom, podrobno pojasni ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potrošnja je padla, kmetje so se znašli v resnih težavah, ko ne vedo, kam s posameznimi kmetijskimi pridelki in živino. 
Sašo Bizjak

Nosilci kmetijskega gospodarstva oziroma nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji, lastniki gozda, ribiči z dovoljenjem za gospodarski ribolov, ki bodo zaradi epidemije imeli izpad dohodka, so na podlagi prvega koronazakona upravičeni do finančnega nadomestila, če je njihov izpad dohodka vsaj 20-odstoten. To finančno nadomestilo bodo lahko uveljavljali še v obdobju treh mesecev po razglasitvi konca epidemije. "Ta ukrep velja samo za kmetijstvo," je za Večer pojasnila ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Finančno nadomestilo bodo dobili v obliki pavšala, določen bo glede na hektar zemljišč, ki jih ima kmet v obdelavi, oziroma na število glav velike živine glede na povprečje zadnjih treh let. Pri dopolnilnih dejavnostih na kmetijah pa bo višina pavšala odvisna od povprečja dohodkov v zadnjem letu. "To bo nadomestilo izpad tudi zaradi cenovnih nesorazmerij na trgu, zaradi kopičenja zalog, skratka vsega, kar bo kmet lahko izkazoval," pojasnjuje ministrica. Ob tem je izpostavila, da so se za pavšalna nadomestila odločili, ker kmetov nočejo obremenjevati z zapletenimi birokratskimi postopki.

Robert Balen

Eno ali drugo - oboje ne bo šlo

Vlada kmetom ponuja tudi izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. Tisti, ki so se jim v marcu v primerjavi s februarjem prihodki zmanjšali vsaj za 25 odstotkov ali se jim bodo aprila in maja zmanjšali za vsaj 50 odstotkov v primerjavi s februarjem, so upravičeni do izplačila mesečnega temeljnega dohodka v višini 350 evrov za marec ter po 700 evrov za april in maj.

Sašo Bizjak

Spet lahko registrirajo kmetijsko mehanizacijo

Kmetje, ki bodo morebiti zboleli, bodo lahko dobili finančno pomoč v višini stroška za nadomestitev dela na kmetiji, a ne več kot 80 odstotkov minimalne plače. Zakon za primer, če bi zbolel nosilec kmetijskega gospodarstva, predpisuje, da stroške za plačilo nadomestnega upravitelja kmetije pokrije država. Upravitelja bo kmet lahko izbral sam s pooblastilom za opravljanje najnujnejših del. Ker nima lastninske pravice, nadomestni upravitelj ne bo smel prodajati.

Pričakovanja od novega kmetijskega ministra so velika, dolgoročne strategije kmetijstva ni, teren pa ne skriva realnih stisk kmetov.  
Andrej Petelinšek

Poenostavljeni postopki za rastlinjake

"Če smo s prvim zakonom želeli omiliti posledice ukrepov za zajezitev epidemije, bomo zdaj pripravili ukrepe za povečanje likvidnosti in omogočili nove naložbe. Ker smo na začetku kmetijske sezone, je potrebnih veliko vlaganj v reprodukcijski material, tudi vlaganj v rastlinjake za povečanje pridelave rastlin," pred drugim paketom koronazakona pojasnjuje ministrica. S tem želijo spodbuditi povečanje pridelave na področjih, za katera so zaznali, da bi lahko najhitreje nastale motnje pri oskrbi.

Da bi preprečili krč

Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so pojasnili, da je prvi zakonodajni paket reševal vprašanje morebitnih zastojev pri zagotavljanju hrane na trgu, zagotavljanja nemotene proizvodnje, prestavitve rokov za posamezne obveznosti in nemoteno delovanje sektorja. "To ocenjujemo kot zelo nujno v prvem koraku, saj je nemoteno delovanje prehranskega sektorja in zagotavljanje osnovne preskrbe prebivalstva ena od temeljnih prioritet. Zastojev ni bilo, državljani so v večji meri začeli zaupati slovenskemu prehranskemu sektorju," ugotavljajo.

Andrej Petelinšek
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta