Knjižnica Nova vas: Iščejo rešitve. Najprej začasne

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.06.2019 18:53

Ker se temperatura v knjižnici v Novi vasi popoldne povzpne tudi do 35 stopinj Celzija ali višje, bo ta enota odprta le dopoldne, ko je delo tam še znosno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zaradi izrednih delovnih razmer se je vodstvo Mariborske knjižnice v enotah Knjižnica Nova vas in Pionirska knjižnica Nova vas odločilo za spremembo delovnega časa. Od včeraj pa do konca poletnega delovnega časa bosta enoti odprti le dopoldne, in sicer od 8. do 13. ure.
"Dopoldne je še nekako znosno, a popoldne se v te prostore sonce upre, je namreč južna lega in prostori se segrejejo na 35 do 40 stopinj Celzija in takrat je grozno. Prostori so razgreti in delo je v takšni vročini nevzdržno. Ne moreš prezračiti, ne moreš dihati, povsod teče s tebe," razmere opiše Alenka Hršak, knjižničarka v enoti Nova vas. Včeraj je termometer že nekaj po 10. uri zjutraj, ko je nad stavbo še malo sence, kazal malenkost nad 28 stopinj, popoldne, ko se sonce upre v stavbo, ni nič nenavadnega, da pokaže tudi 10 stopinj več. Tako je bilo v prostorih knjižnice v ponedeljek popoldne, kot pove Hršakova, kar 42 stopinj Celzija. "Saj imamo ventilatorje, s katerimi se trudimo hladiti, a potem so nas boleli vratovi, celo zobje," je še povedala Hršakova.

Andrej Petelinšek

Normativ je 28 stopinj Celzija

Vodstvo Mariborske knjižnice se je odločilo, da so to delovne razmere, v katerih zaposleni ne smejo delati, zato bosta obe enoti knjižnice v Novi vasi popoldne zaprti. "Delo v takšnih razmerah je nevzdržno in se tudi bojimo, da bi se komu kaj zgodilo. Že lansko poletje so bile neznosne temperature, zaposleni so komaj zdržali, nekaterim je postajalo slabo. Smo pa tudi v prekršku delovnopravne zakonodaje, zato smo bili prisiljeni narediti, kar smo naredili," je razlog, ki jih je prisilil v zaprtje knjižnice v popoldanskih urah, navedla Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice, kjer so že uvedli vse, kar so lahko, za zniževanje temperature.
Sicer je res, da marsikdo dela v prostorih, ki dosegajo visoke temperature, sploh ob vročinskih valovih, ki jih bomo, kot kaže, letos deležni kar nekaj, a zakonske omejitve glede temperature na delovnem mestu so jasne in zapisane zato, da zagotovijo varnost in zdravje delavcev na delovnih mestih. Temperatura zraka v delovnem prostoru ne sme presegati 28 stopinj Celzija, izjema so t. i. vroči delovni prostori. Za gradbišča kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti določa normalno delo do 45 stopinj Celzija.

Čeprav na razmere v tej knjižnici vodstvo Mariborske knjižnice opozarja mariborsko občino že dlje časa, so zaradi napovedanih visokih temperatur prisiljeni zapreti enoto popoldne in tako zaščititi zdravje zaposlenih.
Andrej Petelinšek

Že več let opozarjajo

Knjižnica v Novi vasi je odprla vrata leta 1992, zasnovana je z velikimi steklenimi površinami in ravno pločevinasto steklo. "Razmere se slabšajo iz leta v leto. Za danes (včeraj, op. a.) napovedujejo huda neurja. Če se to zgodi v Novi vas, bo pri vseh razpokah teklo v prostore. S tem se v Novi vasi borimo ves čas. In zato je tudi vedno manj izolacije, vedno bolj je prepita in potem postane neučinkovita," opiše Turjakova. Pred petimi leti se je v tej enoti okvaril prezračevalni sistem in še danes ni popravljen.
Knjižnica je obvezna javna služba, pogoje za njeno delovanje pa mora zagotoviti ustanovitelj, v konkretnem primeru mariborska občina. Po besedah direktorice Turjakove je lani mariborska občina, ki je tudi lastnica te zgradbe, izdelala projekt ureditve ogrevanja in hlajenja v knjižnici v Novi vasi. "Medtem ko je ogrevanje bilo urejeno, za ureditev prezračevanja in klimatiziranje ni bilo denarja," je pojasnila Turjakova, ki zagotavlja, da občino že več let opozarja na težave v tej enoti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta