Ko se roboti pomerijo v nogometu: Tekmovanja so pomembna za približanje raziskovalnega dela mladim

Pia Prebevšek
15.01.2022 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Disciplina RCJ Nogomet je za obiskovalce skoraj najbolj zanimiva disciplina.

Domen Ulbl

Osnovnošolci in srednješolci iz vse Slovenije so se pomerili na tradicionalnem tekmovanju. Tokrat v Ljubljani. Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI) že vrsto let organizira robotska državna tekmovanja za mlade. Običajno so bila v maju. Potem ko zadnji dve leti izvedba zaradi situacije s koronavirusom ni bila mogoča, pa so se na fakulteti vendarle odločili organizirati manjše revialno tekmovanje."Čeprav smo bili organizatorji s fakultete v Mariboru je dogodek potekal v Ljubljani, in sicer v Digitalnem središču Slovenije, ki je bil osrednji gospodarski dogodek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije," razloži profesor dr. Aleš Hace.

December je bil namreč v Digitalnem središču Slovenije posvečen vsebinam, namenjenim Industriji 4.0 in robotiki, kar je posebnega strateškega pomena za razvoj Slovenije. Namen je bil predstaviti glavne dosežke slovenske industrije, promocija znanja in združevanje vseh pomembnejših deležnikov za nadaljnje sodelovanje. "Posebno pozornost so ob tem v programu posvetili človeškim virom in mladim talentom, kar je prav tako izrednega pomena za razvoj."

Robotska tekmovanja RoboCupJunior (RCJ) so organizirana po mednarodnih pravilih z namenom promocije in popularizacije robotike, inovatorstva in znanosti med mladimi. Obstaja več tekmovalnih disciplin oziroma izzivov, na tekmovanju v Ljubljani so se mladi pomerili v treh. RCJ Reševanje Črta pomeni reševanje žrtev po naravni nesreči, pri čemer je naloga robota, da se uspešno prebije do območja nesreče, poišče ponesrečence in jih prenese v varno območje. Tekmovalna arena je sestavljena iz dveh delov. Prvi del je pot do območja nesreče, drugi je evakuacijsko področje. Pot je precej zahtevna, polna ovir in preprek. V drugem delu so tudi žrtve (žogice), ki so naključno razporejene. Naloga robota je, da jih poišče in jih prenese do varnega območja.

Domen Ulbl

RCJ Reševanje Simulacije je tekmovanje robotov v dveh svetovih simulacijskega okolja. Roboti imajo tri senzorje in pobirajo ter odlagajo predmete. Zmaga robot z najučinkovitejšim programom in strategijo vožnje, torej tisti, ki zbere v omejenem času največ točk za pobrane predmete in se med pobiranjem uspešno izogne vsem oviram in nevarnostim (močvirje ipd.).

Disciplina RCJ Nogomet je za obiskovalce skoraj najbolj zanimiva disciplina. Kot pove že samo ime, se roboti pomerijo na nogometnem igrišču. Vsako ekipo sestavljata dva robota, tekma pa traja pet minut.

"Od leta 2000 do leta 2019 smo na FERI organizirali in izvedli 20 robotskih državnih tekmovanj za osnovnošolce, srednješolce in študente. Pri tem smo sledili sodobnim trendom in državno tekmovanje tudi širili z novimi tekmovalnimi kategorijami in disciplinami," doda Hace. V tem obdobju je sodelovalo okrog 3000 učencev osnovnih šol, kakšnih 600 dijakov srednjih šol in okrog 100 študentov iz celotne Slovenije in sosednjih držav. "S tekmovanji smo opravili pionirsko delo pri popularizaciji robotike pri nas, hkrati pa smo bili med prvimi v srednjeevropskem prostoru," doda. "Naša skupnost prepoznava izjemen pomen spodbujanja zanimanja mladih generacij za znanost in tehnologije prihodnosti. Robotika prav gotovo kaže izjemen razvojni potencial in je tehnologija, ki se bo v prihodnje razširjala izven industrijskega okolja ter nas bo vedno bolj obdajala tudi v našem vsakdanjem življenju," je prepričan sogovornik.

Domen Ulbl

V preteklih letih tekmovanja so se najuspešnejše osnovnošolske in dijaške ekipe državnega nivoja udeležile tudi svetovnega tekmovanja RCJ, ki poteka vsako leto v drugi državi. Pri tem so bili pogosto najuspešnejši ravno dijaki iz mariborskega SERŠ-a, ki so odpotovali na svetovna tekmovanja v Brazilijo, na Kitajsko, v Mehiko, Turčijo, na Japonsko, v Avstralijo in Kanado. Naslednje robotosko državno tekmovanje je načrtovano maja. Organizatorji upajo, da bo dogodek tradicionalno potekal na fakulteti v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta