Koalicijski pok v Mariboru zaradi Farmadenta: Kako so glasovali v mestnem svetu?

Igor Selan
24.11.2020 18:12
Mariborski mestni svetniki so iz rebalansa proračuna z enim glasom večine izločili program prodaje Farmadenta. "Upal sem, da bomo takim politikantskim zadevam priča šele v zadnjem letu mandata," se jezi župan Arsenovič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Arsenovič: "Upam, da se svetniki zavedajo odgovornosti, saj slabijo položaj Farmadenta."
Andrej Petelinšek

Mariborski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji soglasno potrdili rebalans proračuna za leto 2020, a šele potem, ko so iz njega z zgolj enim glasom večine izločili letni program prodaje občinskega podjetja Farmadent. Ta je buril duhove predvsem zato, ker so bili tako v delu koalicije kot v opoziciji prepričani, da bi z glasovanjem za rebalans prižgali zeleno luč za začetek prodaje Farmadenta, čemur pa so nasprotovali, saj jim je načrtovan skrajšani postopek odločanja o rebalansu onemogočal razpravo o tem vprašanju. "Potencialni kupec bo v skladu s skrbnim pregledom imel dostop do vseh informacij, svetniki, ki o prodaji Farmadenta odločamo v funkciji lastnika, pa nimamo dostopa do nobenih," je mnenje svetnikov povzel Primož Juhart (LPR). Sledila je žolčna razprava, v kateri je župan Saša Arsenovič večkrat poudaril, da 50 tisoč evrov za svetovanje v postopku prodaje, ki bi si jih zagotovil z rebalansom, nikakor ne prejudicira začetka prodaje, ampak denar želi le zato, da lahko preveri vrednost Farmadenta na trgu. "Za trg Farmadenta se bori podjetje, k ima petkrat večjo prodajo, kot je celoten BDP Slovenije. Mi moramo dobiti številko, koliko nam kdo za podjetje ponuja, časa pa več ni, ne pozabimo, da nam prodajo nalaga zakon, na voljo imamo samo še leto dni, vsak zamujen mesec nam znižuje ceno," je pojasnil Arsenovič.

Jurišič: "Župan trg vseeno lahko preveri"

Kljub temu so svetniki z le enim glasom večine potrdili amandma Igorja Jurišiča (Stranka mladih - Zeleni Evrope), s katerim so iz rebalansa izločili letni program prodaje Farmadenta. "Ne nasprotujem prodaji, ampak temu, da bi se svetnikom onemogočila razprava o prodaji. Dokler namreč nimamo nekih primernih podatkov o tem, kaj se v podjetju dogaja, je odločitev o prodaji zelo težko sprejeti. Smo pa z mojim amandmajem zagotovili, da župan trg vseeno lahko preveri, denar za to je v rebalansu ostal, iz postopka smo namreč izločili samo akt prodaje," razlaga Jurišič, ki je kot Juhart član županove koalicije.

Igor Jurišič: "Ne nasprotujem prodaji, ampak temu, da bi se svetnikom onemogočila razprava o prodaji."
Sašo Bizjak

A Arsenovič amandmaja ne razume enako. "V načrtu razpolaganja s kapitalskim premoženjem nimamo odobreno, da lahko gremo v postopek prodaje. Upam, da se svetniki zavedajo odgovornosti, ki jo s tem prevzemajo, saj slabijo položaj Farmadenta in ogrožajo zaposlene. Ne nazadnje Farmadent ni samo mariborski, tu je še pet preostalih občin, katerih župani se vsi bolj kot ne nagibajo k prodaji. Upal sem, da bomo takim politikantskim zadevam priča šele v zadnjem letu mandata, ne pa že zdaj. Če namreč svetnike res zanima poslovanje Farmadenta, kako to, da so se nanj spomnili šele zdaj, ko se stopa na pot prodaje," se je dan po seji spraševal Arsenovič.

Saša Arsenovič: "Če svetnike res zanima poslovanje Farmadenta, kako to, da so se nanj spomnili šele zdaj, ko se stopa na pot prodaje?"
Andrej Petelinšek

Poslovanje letos precej slabše od lanskega

Na očitke o domnevno slabem vodenju Farmadenta, ki so jih navajali predvsem v LPR, se je odzval tudi direktor Farmadenta Marko Oblak. Kot je pojasnil, je poslovanje letos res precej slabše kot lani, a razlogi za to segajo še v lansko leto: "Takrat se je sodelovanju z nami odrekla Kemofarmacija, prav tako pa tudi tri od desetih največjih multinacionalk z AstraZeneco na čelu. Naš pravni status je namreč, kot je znano, vprašljiv, zato nas na trgu na različne načine izrinjajo."

Če ne bo vložka v deset in več milijonov evrov vredno novo skladišče, je Farmadent bolje prodati, meni direktor Marko Oblak. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Oblak meni, da za Farmadent obstajata le dve rešitvi: ali gradnja novega skladišča in selitev v nove prostore ali prodaja. "Novo skladišče bi stalo vsaj deset milijonov evrov, a za zdaj za to ni prave volje županov. Glede prodaje pa ... domače tekmece zanima samo nekaj ljudi iz prodaje in njihove dobre zveze z lekarnami v okolici. Zato bi bilo bolje najti tujo firmo, ki je v Sloveniji še ni in bi od tu poskušala delati balkanske trge. Si pa želim, da bi lastniki v postopek prodaje vključili tudi upravo, ki je zdaj čisto izključena, čeprav bi jim lahko zelo dobro svetovala." Kot je še povedal Arsenovič, bo sicer uprava lastnikom v naslednjih mesecih morala pripraviti tudi rezervne načrte, kaj s podjetjem, če mestni svet prodaje podjetja ne odobri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta