Koliko je mogoče zaslužiti s sezonskim obiranjem sadežev, ki se bo začelo kmalu?

26.08.2021 06:06
Sezonska dela v sadovnjakih in vinogradih so pred vrati, plačilo je od 4,40 do 5,50 evra neto na uro.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - nabiranje jabolk jabolka - sadje - delo - Desk: _Arhiv - Avtor: Saso Bizjak (foto: Saso Bizjak)
Saso Bizjak

Sadjarji in vinogradniki pri obiranju jabolk in grozdja že tradicionalno potrebujejo pomoč sezonskih delavcev. V začetku septembra se bo najprej pričelo spravilo jabolk, nato pa v drugi polovici septembra še grozdja. Kakšen je interes za sezonska dela in kakšen bo letos pridelek?

​Stalnih obiralcev je iz leta v leto manj

"Spomladanska pozeba nam je vzela več kot polovico pridelka jabolk," pravi Danica Juhart z Zgornje Ložnice. Jabolka bodo začeli obirati 5. septembra, prijave sezonskih delavcev še zbirajo. "Potrebovali bomo okoli 50 sezonskih delavcev, ker se jih veliko menja," razlaga. V glavnem se prijavljajo upokojenci, nekaj je tudi zaposlenih, ki si za obiranje vzamejo teden dopusta in si s zaslužkom pomagajo izboljšati družinski proračun. Imajo kar nekaj obiralcev, ki pridejo vsako leto, vendar jih je iz leta v leto manj. "Nekateri upokojenci so hodili k nam deset let, pa ne zmorejo več," pravi Juhartova. V glavnem prihajajo ljudje iz okolice, saj je treba imeti lasten prevoz. In koliko zaslužijo? Na uro 5,50 evra neto.

Saso Bizjak

Nasade Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi je prizadela pozeba, povrhu je nekatere sorte junija poškodovala še drobna toča, ki je šla skozi mreže, pojasnjuje direktor Janko Stojković. Pravi, da je izpad pridelka različen glede na sorto, od 40- do celo 70-odstoten, določene sorte, na primer gala, pa so jo kar dobro odnesle. "Kakšna bo kvaliteta, je težko oceniti. Videli bomo, kako bodo jabolka vzdržala skladiščenje," pojasnjuje. V KZ Selnica ob Dravi potrebujejo 50 sezonskih delavcev. "Polovica bo Romunov, polovica pa domačih, predvsem upokojenci. Z vsemi smo zelo zadovoljni, pridni so, kar nekaj jih pride vsako leto. Letos morda nekaterih iz ruške strani na obiranje ne bo zaradi obnove ruškega mostu, saj se morajo do nas zdaj voziti daleč naokoli," meni Stojković. In plačilo? Domačim sezonskim delavcem bodo plačali po pet evrov oziroma upokojencem po 5,50 evra neto na uro. "Ampak nas pride ura skoraj enajst evrov bruto," Stojkovič opozori na visoko obdavčeno delo. Pri upokojencih je problem tudi omejitev ur dela, dodaja.

S tujimi ženskami so zadovoljni

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru ima tako nasade jablan kot vinograde. Jabolka bodo začeli obirati na začetku septembra, grozdje predvidoma v drugi polovici septembra. "Pridelek jabolk bo zaradi pozebe tretjinski, v vinogradih za zdaj kaže na normalno letino," pravi Matjaž Lerš. Potrebujejo od 20 do 25 sezonskih delavcev. Nekateri so stalni, drugi pridejo na novo. Najbolj računajo na ženske, ki so prišle v Slovenijo za svojimi možmi, gradbenimi delavci. "Z njimi smo zelo zadovoljni. Mogoče je kdaj komunikacija malce težja, a je v skupini vedno katera, ki govori slovensko in prevaja," pove Lerš. Na uro plačajo 4,40 evra neto.

Saso Bizjak

​Deset centov več, torej 4,50 evra neto na uro, in še nadomestilo za malico in nadomestilo za prevoz na delo pa obiralcem ponujajo v vinogradih Dveri Paxa. Tudi tu bodo imeli samo domače obiralce, kar nekaj je stalnih. "Težko je dobiti ljudi, sodelujemo z vsemi institucijami," pravi Aleš Valcl iz Dveri Paxa. Grozdje bodo pričeli obirati predvidoma v zadnji dekadi septembra. Kakšna pa je letina? "Za zdaj je pridelek obetaven. Videli bomo, kaj bo prineslo vreme," na ugoden razplet upa Valcl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta