Koliko stanejo domače jagode na mariborski tržnici?

Barbara Bradač
07.05.2021 05:50
Na prodajnih mizah na tržnici na Vodnikovem trgu so že prve jagode iz Maribora in okolice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domače jagode so bolj okusne. Foto: Barbara BRADAČ
Barbara Bradač

Na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu dišijo domače jagode, ki jih pridelujejo v Mariboru in okolici. V soboto bo ponudba največja. "Letos jagode zorijo dokaj normalno, saj jih običajno začnemo obirati konec aprila. Lani so bile izjemno hitre, prve jagode smo na tržnico pripeljali že 18. aprila in pošle so v pol ure," pravi Andrej Vogrin. Mraz v začetku aprila je tudi pri njih v nasadih v Zrkovcih, kjer jagode gojijo v plastenjakih, naredil nekaj škode, a večino jim je uspelo obvarovati s pokrivanjem in preprečevanjem mrazu z ognjem.

Za pol kilograma ali košarico domačih jagod na tržnici odštejete štiri evre. Letos so jih nekoliko podražili, pet let je bila cena košarice 3,5 evra. "Jagod je letos manj, zelo smo se potrudili, da jih imamo. In še en razlog je - smo v postopku preusmeritve v ekološko pridelavo. Tudi drugače delujemo v ekološkem stilu. Ne uporabljamo fitofarmacevtskih sredstev, ne uporabljamo ne bakra, ne žvepla, ne pesticidov, ne herbicidov, ničesar. Sorte, ki jih gojimo, so sorte, ki imajo manjši, a kakovostnejši pridelek. Če upoštevamo še to, da plodovi prejmejo manj vode in manj dušika, dobimo plodove, ki so najvišje kakovosti," razlaga Vogrin, ki se s pridelavo jagod ukvarja od leta 1996.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta