Koncerti v dvorani Tabor: A (vse) to je bilo pri vas?

Jaša Lorenčič
30.11.2018 17:03

Z Antonom Knezom, direktorjem Športnih objektov Maribor, o koncertih v dvorani Tabor, zakaj niso bolje obiskani in oglaševani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če boste iskali najboljšo akustiko, je ta po oceni Antona Kneza pri zadnjem vhodu AD.
Igor Napast

Neda Ukraden, Oliver Dragojević, Tomaž Domicelj in druščina. Pisalo se je leto 1984. Prvi koncert v dvorani Tabor. Več kot šest tisoč gledalcev. Novi fosili, Dražen Zečić, muzikal Briljantina, televizijsko snemanje Silvestrskega pozdrava. Piše se leto 2018, veseli december. Dvorana Tabor je zdaj decembra tista, v kateri javna televizija redno snema Silvestrski pozdrav. Ki je, mimogrede, že razprodan. "Zakaj Maribor? Zmaga najbrž naša mariborska duša. Tukaj nobenemu ni treba kričati 'aplavz'."
Če vprašate Antona Kneza, direktorja Športnih objektov Maribor, ki je prišel leto dni po odprtju dvorane, je bil najbolj odmeven koncert v dvorani 19. februarja 1999, ko je v njej gostovala sopranistka Montserrat Caballé. V Večeru smo o koncertu poročali na dveh straneh, Milena Vehovar je pogovor z oktobra preminulo divo objavila v kar petih dejanjih. "Takrat so vsi čakali, kako se bo dvorana odrezala. Gospa je dvorano ocenila kot izjemno akustično," se spominja Knez koncerta, na katerem je primadona Montserrat Caballé sicer zamujala poldrugo uro, najprej oštela fotoreporterje, se nato opravičila za svojo nervozo, za nastop s hčerko Montserrat Marti pa zaračunala 120 tisoč nemških mark. Neki povsem drugi časi, ko je dvorana gostila tudi Raya Charlesa in Jamesa Browna v sklopu Festivala Lent.

(Nad)standard zaostaja

Knez ne skriva, da je dvorano Tabor načel zob časa. "Spremljevalni prostori, ki morajo biti na razpolago, niso na nivoju, kakršnega ponujajo novejše dvorane, kjer je vse to standard." Knez ve, da je na to spomnil pred letošnjim koncertom tudi Luka Šulić, potem ko sta 2Cellos dvakrat nastopila v dvorani, za katero je za Večer ob izboru Snežnega stadiona za septembrski nastop povedal, da je že "skoraj razpadla". "Se strinjam, vem, da ne moremo ponuditi VIP-sobe, prostora in lož za sponzorje. Vzhodni del smo z odprtim gradbenim dovoljenjem začeli sanirati, čakamo pa novi proračun, ali bodo zagotovljena sredstva, da se konča prepotrebna rekonstrukcija."

Če so v parterju stojišča, je kapaciteta dvorane Tabor 5500 obiskovalcev.
Igor Napast

Bolje klasika kot facebook

Dvorana Tabor ima s sedišči v parterju kapaciteto 3800 obiskovalcev, če so v parterju stojišča, pa 5500. "Z obiskom smo lahko relativno zadovoljni. V zadnjih letih se je le na dveh, treh koncertih zgodilo, da je bilo prodanih manj kot 1200 ali 1500 vstopnic, kolikor je približno minimum - odvisno od ozvočevalcev, lučkarjev in podobnega -, da organizator pokrije stroške. Stroški pa se hitro povečajo, če ima organizator večje oglaševanje. Dobro pa je vsaj, da lahko dvorana tudi pri obisku 1500 obiskovalcev daje vtis dobre zasedenosti, saj lahko spustimo severno in južno zaveso."

Dvorana Tabor letno še vedno gosti od 12 do 16 koncertov, ki so relativno dobro obiskani.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta