Koronakriza zaprla Smetko v središču Maribora: "Žal se za nas ni izšlo"

Tijana Belca
15.03.2021 15:45
Precejšen upad obiskovalcev ter nato še zaprtje trgovine in kavarne so razlogi, da je alternativna veleblagovnica Smetka v Gosposki ulici zaprla vrata.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smetka je bila v Gosposki ulici odprta od junija 2015. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Alternativna veleblagovnica Smetka, ki je v Gosposki ulici obiskovalce ozaveščala z načeli pravične trgovine, socialnega podjetništva in ponovne uporabe ter recikliranja, je nedavno zaprla vrata. V okviru Smetke je obratovala tudi kavarna Book cafee, kjer so ponujali pravično kavo. ''Zanimanje kupcev za naš koncept prodaje trajnostno naravnanih izdelkov je iz leta v leto raslo. Prav tako je naša trgovinica bila nekaj posebnega, bila je malo drugačna, magnet za številne ozaveščene in trajnostno naravnane domače in predvsem tuje obiskovalce. Staremu jedru mesta Maribora in Gosposki ulici je dajala dodano vrednost. Žal pa se za nas ni izšlo,'' je povedala Jasna Beršnjak, predsednica društva Aktiviraj se.

Trgovina Smetka
Janko Rath

''Leto 2020 je bilo izredno naporno. Že po spomladanskem delu epidemije nas je prizadel izpad obiskov, predvsem tujcev - turistov, ki jih je bilo v Mariboru v letu 2020 izredno malo. Načrtovali smo, da bomo zamujeno nadoknadili v poletnih in jesenskih mesecih, a se to ni zgodilo. Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer in posledičnega začasnega zaprtja trgovine in kavarne smo tako rekoč čez noč ostali brez prihodkov. Stroški dela, najemnin in drugi stroški so bili previsoki,'' je pojasnila Beršnjakova.

Trgovina Smetka
Andrej Petelinšek

Čeprav se je Smetka zaprla, pa pod okriljem društva Aktiviraj se že deseto leto na Partizanski cesti 21 še vedno deluje trgovina Ropotarnica. V tej nadaljujejo zbiranje rabljenega tekstila, džinsa, zaves, volne in drugih rabljenih, a še vedno uporabnih predmetov - posode, stekla, keramike, malih gospodinjskih aparatov, manjšega pohištva, slik in lestencev. Tam jih očedijo, po potrebi popravijo in potem ponudijo v ponovno uporabo. ''Poslanstvo ozaveščanja o ponovni uporabi, zmanjševanju količin odpadkov in o tem, da planet B ne obstaja, bomo tako kot do sedaj že celih deset let nadaljevali v Ropotarnici,'' je poudarila Beršnjakova.

Trgovina Smetka
Andrej Petelinšek

Ob spremembi nakupovalnih navad potrošnikov tudi v društvu načrtujejo vzpostavitev spletne prodaje. "Morda pa kdaj v prihodnje, če bodo gospodarske razmere dopuščale, če bo še dovolj energije in morda tudi podpore, ustvarimo novo Smetko,'' je sklenila Beršnjakova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta