Kostanjev drevored: To je najstarejša dediščina Mestnega parka

ŠTR
22.04.2020 18:57

Drevored divjega kostanja ob akvariju - terariju je bil zasajen že v letih od 1869 do 1872.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kostanjev drevored v Mestnem parku je pred časom dobil nadomestna drevesa.
Borut Ambrožič

Tokrat predstavljamo divji kostanj (Aesculus hippocastanum), naslednjo izjemno drevo iz publikacije Vodnik po izjemnih drevesih v mestnih parkih Maribora Hortikulturnega društva Maribor. Za boljše spoznavanje s to izjemno drevesno vrsto, ki spada v družino divjekostanjevk, se moramo na kratko sprehoditi skozi zgodovino 150 let starega mariborskega društva. Danes Hortikulturno društvo Maribor je bilo ustanovljeno leta 1869, s čimer je najstarejše te vrste v Sloveniji. V tistih časih se je društvo imenovalo Olepševalno društvo v Mariboru, katerega primarna naloga je bila zasaditev Mestnega parka. Prvi del parka je bil zasajen v letih 1869 do 1872 od sedanje Maistrove ulice do severnega konca kostanjevega drevoreda, delo pa je po pogodbi izvedel vrtnar Marauschegg iz Gradca.
"Pomembno je poudariti, da je po več desetletjih najstarejši kostanjev drevored v Mariboru ponovno celovit, saj je podjetje Snaga, ki skrbi za zelene urbane dele mesta, opravilo nove zasaditve na manjkajočih delih drevoreda," izpostavlja predsednik Hortikulturnega društva Borut Ambrožič. V času prvih zasaditev v Mestnem parku so tudi druge ulice poživljali kostanjevi drevoredi, med drugimi Gregorčičevo ulico, konec 19. stoletja pa sta bila zasajena tudi Kamniški in Tomšičev drevored.

Tudi v Tomšičevem drevoredu so nadomestili bolna drevesa. 
Simona Božič
Drevored na Vrbanski cesti, znan kot Kamniški drevored
Borut Ambrožič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta