Letos gradnje zdravstvenih postaj na Teznu in Taboru še ne bo

Barbara Bradač Barbara Bradač
28.01.2020 20:38

Mariborski zdravstveni dom lani pozitivno. Težav s kadrom nimajo, imajo pa jih s prostorom. Do leta 2025 potrebujejo 30 novih ambulant družinske medicine. Letos bodo paciente sprejemali štirje novi družinski zdravniki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predvidena je rušitev dotrajane Zdravstvene postaje Tabor in gradnja nove. Gradbeno dovoljenje naj bi dobili do konca leta 2020. 
Igor Napast

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je minulo leto zaključil z dobrimi 470 tisoč evri presežka, zabeležili so tudi rekordne prihodke, čez 43 milijonov evrov. Da je s takšnim poslovanjem izjemno zadovoljen, je direktor zavoda dr. Jernej Završnik povedal na včerajšnjem ponovoletnem srečanju za novinarje, na katerem je predstavil tudi druge lanske dosežke, uspehe zaposlenih zavoda in načrte za letos.

Jernej Završnik in Aleksander Jus med predstavitvijo lanskih rezultatov in letošnjih projektov
Sašo Bizjak

Tudi v Slivnici in Kamnici

Med ključnimi načrti v tem letu je razbremenitev zdravnikov družinske medicine in odprtje dodatnih ambulant. Letos tako odpirajo štiri dodatne ambulante družinske medicine, dve bosta v središču mesta, po enega družinskega zdravnika dobijo še v Slivnici in Kamnici. Pacienti si jih bodo lahko izbrali za osebnega zdravnika. "Zdravnik Tomaž Bratuša v Ulici talcev v Mariboru že dela in vpis že poteka. Zdravnik v Kamnici začne delati februarja, a najprej v Sodni ulici, še pred poletjem se bo odprla ambulanta na stalni lokaciji v Kamnici. V Slivnici začne zdravnik delati marca," je pojasnil Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego.
Ker je v letošnjem letu načrt, da se zniža število glavarinskih količnikov s 1895 na 1800, s tem pa se zniža število pacientov pri enem izbranem osebnem zdravniku, imajo v mariborskem zdravstvenem domu predvsem težave s pomanjkanjem prostora za ambulante.

Za zdravstveno postajo Tezno še ni sprejetega prostorskega akta 
Andrej Petelinsek
Gradnja na Teznu se spet zamika
Andrej Petelinsek

Najprej arhitekturni natečaj

Vodenje projektov izgradnje obeh zdravstvenih postaj je iz rok Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca vzela mariborska občina. Po trenutno postavljenem občinskem časovnem načrtu bo zgrajena nova Zdravstvena postaja Tabor pred Zdravstveno postajo Tezno. Za izbiro strokovno najprimernejše rešitve prostorskih ureditev in objektov za ZP Tabor bo Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije organizirala v sodelovanju z občino arhitekturni natečaj. "Zaključek arhitekturnega natečaja je predviden v prvi polovici leta 2020. Natečaj za ZP Tezno je tudi v fazi priprave natečajnega gradiva in bo izveden v začetku leta 2020," napovedujejo na mariborski občini, kjer dodajajo, da načrtujejo, da bo potrebna dokumentacija, vključno z gradbenim dovoljenjem za ZP Tabor, pridobljena do konca leta 2020, za ZP Tezno pa v začetku leta 2021.

Zdravstvena postaja Tabor pred arhitekturnim natečajem
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta