(LOKALNE VOLITVE 2018) Mladi - Zeleni za romskega svetnika

Igor Selan Igor Selan
29.10.2018 15:32

Romi želijo s pomočjo Stranke mladih - Zeleni Evrope do stalnega predstavnika v mariborskem mestnem svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leve Ahmet Mehmeti, Igor Jurišič in Mario Mehmedović
Andrej Petelinšek

Stranka mladih - Zeleni Evrope in romsko društvo Romani kafenava dobrota sta sklenila sporazum o sodelovanju, po katerem si bo stranka v mestnem svetu prizadevala za prepoznanje avtohtonosti mariborskih Romov. "Skupnost mariborskih Romov v zakonu o lokalni samoupravi ni prepoznana kot avtohtona, zato si bomo prizadevali za spremembo zakona. S tem, ko bo Maribor dodan na seznam občin z avtohtono romsko skupnostjo, bodo Romi v mestnem svetu avtomatsko dobili najmanj enega predstavnika," je povedal županski kandidat stranke Igor Jurišič.
Da bi Romi glede na to, da jih je po njihovem štetju v Mariboru okrog pet tisoč, v mestnem svetu morali imeti svojega predstavnika, je menil tudi tajnik društva in kandidat stranke za mestni svet Ahmet Mehmeti: "Mariborski Romi smo se sredi prejšnjega stoletja sem večinoma priselili s Kosova in iz nekaterih drugih republik Jugoslavije. Ker smo rojeni v skupni državi in ker je večina, kar 80 odstotkov vseh tukajšnjih Romov, rojena v Mariboru, menimo, da nam status avtonomnosti pripada. A tudi sicer je država določila, da lahko vsaka občina v svojem statutu prizna narodnosti, ki živijo na tem območju. S tega vidika bi lahko ta zakon veljal tudi za nas, žal pa do danes tega ni predlagal noben svetnik. To bomo zdaj spremenili." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta