Malečnik se ne ponaša le s priznanimi vinarji, ampak tudi z bogato kulturno zgodovino

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
02.01.2022 05:30

Vse od leta 1980 na štefanovo organizirajo tradicionalne božično-novoletne koncerte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Združeni so zapeli Gruberjevo Sveto noč … Foto: Anita Kirbiš

Anita Kirbiš

Ne goduje zgolj sveti Štefan 26. decembra, na ta dan od leta 1991 v Sloveniji obeležujemo tudi dan samostojnosti in enotnosti. Dan, ko so se po državi zvrstili praznični koncerti, pa vendar lani in letos ni vse tako, kot je bilo. Malečnik se ne ponaša le s priznanimi vinarji, ampak tudi z bogato kulturno zgodovino. Kulturno društvo France Marolt je najstarejše kulturno društvo v Mariboru s koreninami, ki segajo v leto 1903, saj so Šempetrčani tega leta ustanovili bralno in gospodarsko društvo Skala. Društvo je v tistih viharnih časih veliko delalo za ohranjanje slovenskega jezika. Davnega leta 1904 so odprli čitalnico in z donatorji pridobili veliko knjig. Že leto kasneje so ustanovili mešani pevski zbor in močno dramsko sekcijo. Leta 1941 pa je okupator delovanje društva ukinil in prepovedal.

Na oder stopilo skoraj 60 nastopajočih

Moški pevski zbor France Marolt je začel delovati pod okriljem PGD Malečnik leta 1965 in je doslej imel deset zborovodij. Danes ga vodi mag. Aleksander Čonč. Redno se udeležujejo pevskih revij, v okviru zbora pa delujejo tudi malečniški brači. Zbor, ki ima kljub koronskim časom za sabo uspešno sezono - pevci so nastopali na domačih prireditvah, gostovali pri slovenskem kulturnem društvu Bazovica na Reki in v navezi z zboroma Slava Klavora in Pošta ter Brass bandom Slovenija izvedli zahtevno kantato Ein feste Burg ist unser Gott, ki je nastala v čast 500. obletnice reformacije -, na štefanovo organizira tradicionalne božično-novoletne koncerte vse od leta 1980.

Na njem se v prvi vrsti predstavijo domači izvajalci in vsako leto jim uspe napolniti malečniško športno dvorano. Tokrat je bil obisk prilagojen epidemiološkim razmeram, pa vendar je ta večer na oder stopilo nekaj manj kot 60 nastopajočih. Tudi v čast dneva samostojnosti in enotnosti so se predstavile zborovske zasedbe KD France Marolt iz Malečnika - moški PZ, ki je odpel dve pesmi tudi v družbi Nastje Škof (Vrtiljak, Na vrhu nebotičnika, Na svetu lepše rožce ni, Okoli hišice, Sezidal sem si vinski hram), in ženski pevski zbor (O, nepričakovani dar, Nocoj pa, oh, nocoj) pod vodstvom Alenke Tulimirović. Dve glasbeni točki sta izvedli instrumentalna zasedba in vokalna skupina OŠ Malečnik z mentorjem Matejem Luketičem, ki nista pozabili na Silvestrski poljub Alfija Nipiča, ki je nedavno praznoval 50 let od prvega predvajanja.

V gosteh je bil Svečinski nonet

Na oder je ta večer kot solistka dvakrat stopila domačinka, izjemna vokalistka iz mlade generacije slovenskih jazzovskih glasbenikov, ki je v svojem izrazu izredno močna, Patricija Škof, ter odpela Robežnikovo pesem Mlade oči in Hughovo Have Yourself a Merry Little Christmas, ki jo je poklonila starim staršem. Na klavirju jo je spremljal akademski glasbenik Aleksander Živko, ki je skrbel za klavirske spremljave. V gosteh je bil Svečinski nonet, ki je v 30 letih delovanja postal uveljavljen in priznan moški pevski sestav, tudi na tujem. Njihov program predstavlja del domače glasbene kulturne dediščine in je tesno povezan z glasbo sosednjih dežel. Doslej so zbrali preko 130 nastopov. Svečinski nonet šteje 14 članov, njihov umetniški vodja pa je profesor Janez Vouk, dobitnik Gallusove plakete in častni občan Ptuja. Ta večer so se predstavili z Avsenikovimi (Zvezde na nebu gore, Gozdovi v mesečini, V Hrašah mam pa tetko) in narodno Ko b sodov ne blo.

Župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan je obiskovalcem izrekel božično-novoletno poslanico ter jim zaželel zdravja, ljubezni in medsebojnega razumevanja. Predsednik moškega pevskega zbora Peter Bračko pa se je zahvalil nastopajočim za sodelovanje. Posebno zahvalo in aplavz si je zaslužil upokojeni ravnatelj osnovne šole Rudi Sedič, ki jim je vsa leta nesebično prihajal naproti ob številnih koncertih, ki so jih organizirali v šolski športni dvorani. Ta večer je stopil na oder tudi malečniški pisec aforizmov Oskar Neuvirt in podelil nagrado za "kvizkoteko". V zaključnem delu koncerta so v polsoju prazničnih luči stopili na oder vsi nastopajoči in z Gruberjevo Sveto nočjo pričarali v dvorani še dodaten praznični naboj. Prireditev je povezoval znan radijski glas - Stanislav Kocutar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta