Maribor bo gostil Balkansko računalniško olimpijado: V mesto prihajajo tekmovalci iz 17 držav

Gregor Grosman Gregor Grosman
24.10.2023 13:35

Osnovni namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska prva ekipa, ki bo sodelovala na BOI v Mariboru, se je pred dvema mesecema udeležila tudi Mednarodne olimpijade iz informatike IOI v Szegedu na Madžarskem.
Osebni Arhiv

Med 29. oktobrom in 3. novembrom bo v Mariboru potekala 30. Balkanska računalniška olimpijada (BOI 2023), ki jo organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije ob podpori ministrstva za digitalno preobrazbo. Tekmovanje v programiranju je namenjeno dijakom srednjih šol iz držav okoli ali blizu Balkanskega polotoka, na dogodek pa se je prijavilo približno 70 tekmovalcev iz 17 držav, ki jih spremlja 40 mentorjev. Lani je 29. BOI gostila Romunija.

Osnovni namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi. "Računalniki nas obkrožajo na vsakem koraku in vsi jih uporabljamo, vseeno pa je samo poznavanje programiranja močno deficitarno. Že vrsto let se trudimo, da bi programiranje in uporaba programskih jezikov za reševanje problemov s področij programiranja, ponovno dobila večjo veljavo in pravo mesto tudi v našem šolskem kurikulumu," je zapisal organizator ZOTKS.

Slovenija z dvema ekipama

Tekmovanje je individualno in poteka dva tekmovalna dneva, tekmovalci pa v tem času rešujejo različne probleme s področja programiranja. Iz vsake sodelujoče države prihaja ekipa štirih tekmovalcev, mladi dijaki pa bodo programirali v prostorih II. gimnazije Maribor. Slovenija ima kot organizator tekmovanja pravico do dveh ekip, medtem ko so člane gostujočih ekip izbrali na nacionalnih tekmovanjih. Končni izbor mladih slovenskih programerjev za ekipo na olimpijadi je potekal na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, najboljša četverica pa je v začetku septembra že sodelovala tudi na 35. Mednarodni računalniški olimpijadi na Madžarskem. V drugo slovensko ekipo za BOI pa so se uvrstili štirje dijaki, ki so bili glede na rezultat končnega izbora, uvrščeni takoj za najboljšimi štirimi.

Slovenijo bodo v Mariboru zastopali Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka) in Nejc Mozetič (Gimnazija Nova Gorica), ki se programiranja učita na Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana, Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) ter Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). V drugi ekipi so Filip Štamcar, Tim Strnad in Jošt Smrtnik, vsi trije z Gimnazije Vič in Luka Heric z II. gimnazije Maribor. Dijakom bosta mentorja dr. Marko Poženel in dr. Jelko Urbančič.

Dva tekmovalna dneva

Slovenija na računalniških olimpijadah sodeluje že od samega začetka, leta 2019 je gostila tretjo Evropsko mladinsko računalniško olimpijado, letos pa je na vrsti, da gosti Balkansko računalniško olimpijado. Za udeležbo na olimpijadi države udeleženke same plačajo stroške prevoza v državo tekmovanja, vse stroške tekmovanja in bivanja tekmovalcev in spremljevalcev pa pokrijejo organizatorji.

Sestavljen je že ožji strokovni, tehnični in organizacijski odbor kot tudi program tekmovanja. Predsednik znanstvenega odbora je dr. Luka Fürst, predsednik olimpijade pa dr. Borut Jurčič Zlobec. Prvi tekmovalni dan bo 31. oktobra, drugi 2. novembra, ko bodo na zaključni slovesnosti znani tudi zmagovalci letošnje BOI.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta