Maribor in Marburg - iz rahlih vezi v trdno in živo partnerstvo

Rok Kajzer Rok Kajzer
22.09.2019 20:16

Obisk delegacije Marburga ob 50-letnici sodelovanja med mestoma se je sklenil ob "stari dami z Lenta", ki je letos obrodila nadpovprečno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župana Weiland Stötzel in Saša Arsenovič med izmenjavo protokolarnih daril v Minoritski cerkvi na slovesnosti ob 50-letnici sodelovanja med Marburgom in Mariborom
Igor Napast

Z zvokom statev se je v Minoritski cerkvi ta vikend začela osrednja slovesnost ob 50-letnici sodelovanja med Mariborom in Marburgom. Ta zvok ni bil naključje, saj je eno od veznih tkiv med mestoma, KD Slave Klavora, nastalo v tekstilni tovarni, sicer pa se ne tkejo samo tkanine, pač pa tudi prijateljstva in posebne vezi. To torej, kar sta Maribor in Marburg stkala med seboj. Kar pol stoletja sodelovanja, partnerstva in prijateljstva sta obeležili mesti.
In ker je bil ta konec tedna posvečen tudi stari dami z Lenta, so se Marburžani, skupaj s predstavniki drugih z Mariborom pobratenih mest - Gradca, Greenwicha, Krakova, Kraljeva, Osijeka, Petangea in Puebla - udeležili tudi trgatve Stare trte. Županu Marburga Wielandu Stötzlu je pripadla čast, da je utrgal prvi grozd.

Ponos in tkanje

V Minoritski cerkvi se vprašanju, kaj je najprej povezalo mesti, tudi tokrat niso mogli izogniti - ali je bila to podobnost imen, ali le občutek takratnega župana (predsednika skupščine občine) Maribora Mirka Žlendra, ali kaj tretjega. Ne glede na to so se sodelujoči strinjali, da so naši predhodniki storili veliko, da sta se partnerstvo in prijateljstvo med mestoma obdržali. "Upam, da bodo tudi naši zanamci tako ponosni na nas, kot smo mi ponosni na tiste, ki so vezi tkali pred nami," je dejal župan Saša Arsenovič. Tudi njegov kolega iz Marburga ne ve, kako se je partnerstvo začelo, ali le zaradi podobnosti v imenih ali česa drugega, zagotovo pa je Marburg leta 1969 iskal partnerja v takratni Jugoslaviji in ga našel.

Župana Weiland Stötzel in Saša Arsenovič med izmenjavo protokolarnih daril v Minoritski cerkvi na slovesnosti ob 50-letnici sodelovanja med Marburgom in Mariborom
Igor Napast

Zaključek ob trgatvi

Včeraj pa so se, kot rečeno, delegacije udeležile 33. trgatve Stare trte na Lentu, ki je bila nekakšen zaključek obiska prijateljev iz pobratenih mest. Na Lentu so si skupaj z drugimi gosti ogledali slovesno obiranje letošnjega pridelka Stare trte, ki je ena glavnih turističnih zanimivosti v mestu.

Maribor-Marburg 1969
Arhiv Večera
Večer od leta 1969 redno spremlja prijateljske stike med mestoma. 18. septembra pred 50 leti je poročal o prvem uradnem obisku mariborske delegacije v Marburgu.
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta